Aktív zajszűrős ventilátoron dolgozik a Noctua

A neves osztrák vállalat a RotoSub-bal együttműködve próbál új szintre emelkedni, már ami a ventilátorok csenedes működését illeti.

Aktív zajszűrős ventilátoron dolgozik a Noctua

A Noctua és a RotoSub között stratégiai együttműködés köttetett, amelynek keretén belül a felek együttműködnek majd az integrált zajszűrő (ANC - Active Noise Cancellation) technológiával ellátott rendszerhűtő ventilátorok fejlesztésében és kereskedelmében. Az együttműködés gyümölcseként megszülető első olyan ventilátor, amelyben a fent említett ANC technológia teljesít szolgálatot, a jövő héten startoló Computex alkalmával mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Ez eddig szép és jó, de mi is az az ANC technológia? Az eljárást aktív zajkontroll és aktív zajcsökkentésként egyaránt emlegetik, lényege pedig abban rejlik, hogy a zajforráséval azonos hullámhosszú és azonos amplitudójú, de ellentétes fázisú hanghullám segítségével megpróbálják kioltani a zavaró zaj nagy részét, ezáltal az üzemi zajszint érezhető mértékben csökken. A RotoSub kötelékében dolgozó Lars Strömbäck és Mårten Oretorp közös munkájának eredménye a Noctua által felhasználni kívánt ANC technológia, amely R-ANC névre hallgat (RotoSub Active Noise Control).

A technológia segítségével az adott ventilátor hanghullámokat bocsáthat ki, amelyek - leegyszerűsítve - kioltják a ventilátor motorja és lapátjai által keltett zaj nagy részét. Ezt az eljárást fáziskioltásnak, illetve destruktív interferenciának nevezik. A RotoSub szabadalmaztatott ANC technológiájával olyan teljesítmény/zaj arány érhető el, ami hagyományos módszerekkel, azaz aerodinamikai és akusztikai optimalizációkkal egyszerűen elérhetetlen.

A RotoSub-bal kötött licenc-megállapodásnak köszönhetően a Noctua erősítheti pozícióját a rendszerhűtő ventilátorok és a processzorhűtők piacán, ahol a cég az alacsony zajszinten üzemelő, ANC technológiával ellátott megoldások szegmensében úttörő szerepet tölthet be. Az első olyan Noctua ventilátor, amely az ANC technológiát meg fogja kapni, a 2011 végén piacra dobott NF-F12 FocusedFlow modell lesz, amely kiemelkedő hűtőteljesítménye és halk működése miatt már több, mint 120 díjat söpörhetett be a különböző, hardverekkel foglalkozó weboldalaktól és újságoktól. A RotoSub-bal való együttműködésen alapuló fejlesztőmunka célja, hogy a vállalat ismét magasabb szintre emelje a teljesítményt: a Noctua szakemberei az eredeti NF-F12-es ventilátorhoz képest az ANC támogatással is felvértezett modell esetében 80%-kal nagyobb légáramot és 120%-kal magasabb statikus nyomást szeretnének elérni. Az ANC technológia jóvoltából a fenti teljesítménynövekedés úgy érhető el, hogy eközben az üzemi zajszint ugyanazon a szinten marad, mint amit az eredeti NF-F12-es ventilátor esetében már megszokhattunk, azaz 22,4 dB-en.

A Computex alkalmával esedékes bemutatón most először mutatkozik majd be a nagyközönség előtt beépített ANC támogatással ellátott rendszerhűtő ventilátor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward