Akkumulátor nélkül is tud repülni az új kísérleti drón

A vezeték nélküli tápellátás ezen a téren még gyerekcipőben jár, viszont a kitartó kutatómunka eredményeként sok-sok új területen lehet majd bevetni.

Akkumulátor nélkül is tud repülni az új kísérleti drón

Az átlagfelhasználóknak, illetve hobbiszintű „drónozóknak” szánt repülő alkalmatosságok rendszerint 10-30 percnyi üzemidő elérésére képesek egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására – igaz, a végső üzemidőt elég sok változó befolyásolhatja, így például a környezeti hőmérséklet és az akkumulátor életkora is számít valamelyest. Kézenfekvő ötletnek tűnhet az akkumulátorkapacitás növelése, ám ez sok esetben csak papíron megoldás, hiszen a nagyobb kapacitású akkumulátor rendszerint nehezebb is, így növekszik a drón terhelése, ami végső soron csökkenti az üzemidőt.

A probléma leküzdésére jó megoldás lehet a vezeték nélküli akkumulátortöltés, ami lehetővé teszi, hogy a drón emberi felügyelet nélkül végezze a rá bízott feladatot: csak leszáll a töltőállomásra, majd az akkumulátor feltöltődése után ismét útnak indulhat. Ezt a koncepciót az Imperial College London kötelékében dolgozó R. Samer Aldhaher és csapata tovább gondolta, így készítettek egy kísérleti projektet, ami a drónok vezeték nélküli tápellátásának lehetőségeit vizsgálja.

A prototípus drón egy kisméretű, négyrotoros megoldás, amely klasszikus értelemben vett akkumulátort abszolút nem tartalmaz, mégis képes repülni, igaz, meglehetősen limitált légtérben. A drón kizárólag a vezeték nélküli tápellátást biztosító bázis felett mozoghat, de csak maximum 127 milliméteres magasságban, oldalirányban pedig szintén csak minimális mértékben merészkedhet el a viszonylag kis alapterületű vezeték nélküli tápegységtől – különben megállnak a rotorok és leesik a szerkezet a levegőből.

A teszt során alkalmazott tápegység alkotóelemei

A tápegység hosszas kísérletezés eredménye, és jelenlegi formájában nem több egyszerű tanulmánynál, viszont sok-sok érdekes ötlet alapját adhatják a teszt során szerzett tapasztalatok. Ahhoz persze még sok munkára van szükség, hogy az akkumulátor nélküli drónok nagyobb térben, hosszabb utakat megtéve is repkedni tudjanak, de a kitartó kutatómunka eredményeként egészen biztosan születnek majd olyan ötletek, amelyek a mindennapokban is hasznosak lehetnek. A vezeték nélküli tápellátás első körben jó eséllyel csak kiegészítő opcióként terjedhet el, ami segít az akkumulátor kényelmes töltésében. Amennyiben több töltőpont is rendelkezésre áll, a drónok nagyobb távolság megtételére is képesek lesznek, ami új felhasználási módok előtt nyitja meg a kapukat – új szintre emelkedhet például a csomagszállítás, de a lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt. Vezeték nélküli – napelemes – töltőállomás már létezik, de ez egyelőre csak a kereskedelmi drónokat veszi célba.

Dr. Samer Aldhaher egy terjedelmes dokumentumot is publikált a kutatás eredményeiről, amely innen tölthető le PDF formátumban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward