Akciókamera UHD és LTE támogatással az LG-től

Az LG Action CAM LTE élő videók közvetítésére is alkalmas lesz akár egészen extrém környezetből is.

Akciókamera UHD és LTE támogatással az LG-től

Az LG minden jel szerint szeretne egy szeletet az egyre gyorsabban növekvő kamera piacból is. A vállalat a Mobile World Congressen az LG G5 „barátjaként” mutatta be a 360 Cam névre hallgató eszközt, ami VR videók rögzítésére alkalmas; ezt nem sportolóknak tervezték a kis mérete és a jól hordozhatósága ellenére, hanem sokkal inkább bloggerek, YouTuberek kerültek a célkeresztbe. Most azonban már egy valódi akciókamera érkezéséről számolhatunk be. Az LG a napjainkban terjedésnek induló élő videózásba kapaszkodva szeretne feljutni olyan gyártók közé, mint a Drift, a GoPro vagy például a Sony.

Kezdjük is a készülék bemutatását az élő videók streamelésének lehetőségével, amit önállóan jelenleg egészen biztos, hogy nem sok akciókamera tud. Az LG Action CAM LTE már a nevével rögtön elárulja, hogy a 4G LTE hálózati modem megléte a trükk, ennek az egységnek köszönhetően képes az eszköz élőben adni az általa éppen rögzített képet mindenféle kiegészítő vagy okostelefon nélkül. Az LG az egyik legfontosabb megosztási felületként a YouTube Live-ot emelte ki, de a Facebook is lehetőséget biztosít már élő bejelentkezésre, és más videómegosztók is dolgoznak ezen az opción. A vállalat még a CCTV biztonsági kameraként való használatot is lehetőségképpen említi, hiszen távolról lehet vezérelni, menedzselni és figyelni az általa látottakat, így a felhasználó akár az egész otthonát is bekamerázhatja vele, és a munkahelyéről, vagy akár menet közben is szétnézhet a lakásában. A kamera persze simán felvenni is tud, ezt követően pedig a videókat és a képeket egyszerűen át lehet küldeni vezeték nélküli kapcsolaton egy okostelefonra vagy táblagépre.

A készülék kameramodulja egy 1/2.3 hüvelykes képérzékelőt alkalmaz, ami 1,55 mikronos képpontmérettel dicsekedhet a 12,3 megapixeles felbontásából fakadóan. Itt már a fotók is igazán jó minőségűek és részletgazdagok lehetnek, a videók tekintetében pedig biztosan nem lehet majd ok panaszra. A kamera látószöge 150 fokos. Az Action CAM LTE Ultra HD-ban 30 FPS-es sebességre lesz képes, Full HD esetén már 60 képkockát fog rögzíteni másodpercenként, 720p-ben pedig 120 FPS-es felvételek megörökítésére biztosít lehetőséget. Élő videók streamelésénél csak HD@30 FPS lehetőséget nyújt, ilyenkor ugyanis meg kell birkózni a változó sávszélesség nyújtotta akadállyal is. A központi chip szerepében a Qualcomm Snapdragon 650 besorolású lapkája tűnik fel, ami alighanem az egyik legenergiahatékonyabb SoC, ami már támogatja a 4K-t is. A rendszermemória 2 GB, a tárhely pedig lényegében semennyi, mert az a 4 GB, amit erre a célra beleszereltek a tervezők, kizárólag a szoftverének van fenntartva. Mint minden akciókameránál, itt is memóriakártyára veszi a készülék a videókat, amiből az Ultra HD videózás miatt érdemes tempósat venni. Az Action CAM LTE a 4G modemen túl szolgál 802.11 a/b/g/n Wi-Fi-vel, Bluetooth 4.1 modullal és még GPS vevővel is.

Az LG megfelelő védettséggel látta el az akciókamerát, szóval nem kell félteni a víztől és a saras vagy poros környezettől sem. A különböző tesztek során IP67 minősítést szerzett, vagyis por abszolút nem férkőzhet át a szigetelésén, és nedvesség is csak nagyobb nyomás vagy hosszabb idő után tehet benne kárt. Búvárkodás akkor kizárva az Action CAM LTE esetében? Nos, szerencsére erről sincs szó, az LG ugyanis készít majd hozzá egy tokot, amivel még inkább bírni fogja a vizet is. Ez a kiegészítő valamikor a harmadik negyedévben kerül majd kereskedelmi forgalomba, a masina rajtját követően.

Az akciókamerák esetében az üzemidő mindig érzékeny témakör szokott lenni, de az LG megoldása ilyen téren is kiválóan vizsgázik majd. Az Action CAM LTE burkolata alatt egy meglehetősen komoly, 1400 mAh-s akkumulátor lapul, melynek köszönhetően nem kevesebb mint négy órányi videót lehet majd egyhuzamban felvenni Full HD felbontás mellett. Ez az LG elmondása szerint szinte példátlan. És van még egy jó hírünk; attól sem kell tartani, hogy emiatt túl nehézre sikeredett volna, ugyanis a 35 x 35 x 77,9 milliméteres eszköz csak 95 grammot nyom – a GoPro Hero4 Black magában 88, a tokjával pedig 152 gramm. Android és iOS operációs rendszert futtató készülékekkel lehet majd kapcsolódni az Action CAM LTE-hez. A szerkezet egyszerű világosszürke színben kerül bevetésre, és a burkolatán már egy C-típusú USB csatlakozó aljzat fedezhető fel.

Az LG Action CAM LTE először a vállalat hazájában, Dél-Koreában próbál majd érvényesülni, ezt követően pedig szélesebb körben is elérhető lesz. Az LG a sajtóközleményében kiemelte, hogy Észak-Amerika és Európa is a kulcsfontosságú piacok közé tartozik – minden bizonnyal Magyarországon is megjelenhet az eszköz. Júniusban veszi kezdetét a forgalmazása, és fokozatosan fog elterjedni. Arról egyelőre nincs információnk, hogy mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward