Akár négy Nokia mobil és tablet is bemutatkozhat még idén

Valódi dömping várható az utolsó negyedévben a Nokia márkaneve alatt, de egyelőre nagy kérdés, hogy miként fogadják majd ezeket a modelleket a vásárlók.

Akár négy Nokia mobil és tablet is bemutatkozhat még idén

Hosszú ideje terítéken van már az androidos Nokia készülékek érkezése, és mostanra már biztosak lehetünk ebben, hogy nem kósza pletykákról van szó. A Nokia a mobiltelefonokat illetően igencsak megtépázott hírnevűvé vált az elmúlt néhány évben, ám most itt az esély a nagy visszatérésre. De vajon az egykori több tízmilliós rajongótábort lázba tudják majd hozni az újdonságok a rengeteg, háttérben történt változással együtt is? Nos, ezt előre szinte lehetetlen megmondani, de nagyon úgy fest, hogy hónapokon belül megtudhatjuk.

A legfrissebb információink szerint nemhogy egy új Nokia bemutatására (fontos, hogy egyelőre csak a bemutatásról van szó, nem a forgalmazás beindításáról) kerülhet sor még idén, hanem állítólag akár három vagy négy friss termék is felbukkanhat a finneknek köszönhetően. Ráadásul ez az információ Mike Wangtól származik, aki vezetői beosztásban van az új vállalatnál. Bár most is finnekről beszélhetünk a Nokia esetében, akárcsak régen, de már nem a Nokia áll közvetlenül a Nokia márkanév mögött, hanem a szintén finn székhellyel rendelkező HMD Global Oy. A HMD egy átfogó licencmegállapodást írt alá a Nokiával, melynek keretében nemcsak a márkanevet, hanem az okostelefonok és táblagépek fejlesztéséhez szükséges szellemi tulajdonokat (IP) is bátran igénybe veheti. Külön érdekessége a dolognak, hogy a HMD gyakorlatilag csak a Nokiák forgalmazásáért jött létre, és az alapító neve a Nokiához köthető.

Az egykori, Espoo-i székhelytől nem messze lesz az új főhadiszállás Helsinkiben.

Viszont az újonnan beinduló Nokia mögött nem kizárólag a HMD Global Oy áll, hanem akad egy másik említést érdemlő fél is, a FIH Mobile Limited, ami a mobilok és egyéb eszközök gyártásáért és szállításáért fog felelni. És hogy teljesen tiszta legyen a kép, azt is el kell mondanunk, hogy a FIH mögött már nem finn, hanem kínai érdekek állnak, egészen pontosan a Foxconn Technology Group egyik alvállalatáról beszélhetünk. Gyakorlatilag ennek megfelelően a gyártásért és a logisztikáért a kínaiak fognak felelni, minden mást pedig a finn HMD végez.

Látványtervek.

No, de mire is kell számítanunk? A legtöbb pletyka szerint elsősorban egy vagy kettő olyan okostelefon bemutatását lehet kilátásba helyezni, ami prémium kategóriás jellemvonásokat vonultat majd fel. A híresztelések szerint a friss Nokiák 5,2 és 5,5 hüvelykes megjelenítőkkel érkezhetnek, a paneljeik AMOLED technológiát vonultathatnak majd fel Quad HD felbontással megtoldva – szóval igencsak magas pixelsűrűségre van kilátás (akár a VR is képbe kerülhet). A főkamerájuk 22,6 megapixeles fényképek megörökítésére lehet alkalmas, és vélhetően gyengébb fényviszonyok mellett is jól boldogulnak majd. Az eszközöket a Qualcomm MSM8996 központi chip lendítheti mozgásba, ami a Snapdragon 820 szériát erősíti a négy Kryo processzormagjával és az Adreno 530 integrált grafikus vezérlőjével. A mobilokon az Android 7.0 operációs rendszer teljesíthet szolgálatot, szóval a frissességre a szoftveres oldalon aligha lehet majd panasz. A telefonok mellett táblagép is jöhet, de erről egyelőre nincs semmilyen adatunk.

A Nokia annak idején valamelyest magasabb árszabáson futott, mint a riválisai, érdekes lesz látni, hogy ez miként alakul majd most a HMD és a FIH keze alatt. Vajon épp olyan árszabással dolgoznak majd, mint az ismert nagy márkák, vagy inkább a kínai versenytársak mellett próbálnak majd learatni babérokat? Legkésőbb 2017 elején erre a kérdésre is választ kaphatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward