Akár 10,5 terabit egy negyeddollároson

Két nanotechnológiai kutató egészen más szemszögből megközelítve látott hozzá az adattárolás problémájának megoldásához.

Akár 10,5 terabit egy negyeddollároson

Két nanotechnológiai kutató egészen más szemszögből megközelítve látott hozzá az adattárolás problémájának megoldásához.

Ting Xu, a kaliforniai Berkeley Egyetem és Thomas Russel, a massachusetts-i Amherst Egyetem professzora olyan technikát fejlesztettek ki, amivel elméletileg egy negyeddolláros méretű lemezre 10,5 terabitnyi (1,35 TB) adatot lehetne eltárolni. A jelenlegi legnagyobb adatsűsűrégű tárolásnál 15-ször sűrűbb technológia lényege: a lemezek saját magukat formálják.

A kutatók a Science magazin február 20-i számában tették közzé eredményüket. A nanotechnológiai technikák, például ez az önformálás is egy csábító alternatíva a jelenleg népszerű tranzisztor gyártási eljárással, a fotolitográfiával szemben. Ez a fotolitográfia egyre problémásabb, ugyanis lassan elérünk a technológia határához (bár ki tudja, már sokszor hittük ezt).

Ha nem lépünk tovább a fotolitográfiai eljárásról, akkor könnyen lehet hogy megszakad az Moore-törvényben lefektetett tranzisztor-duplázódási folyamat. "Nem tudunk lépést tartani Moore törvényével, felejtsük el." - állítja Russel.

Az előzmények áttekintése után lépjünk a technika leírására. Először vegyünk egy szeletelt kristályt, zafírt vagy szilíciumot, vágjuk meg olyan szögben ami a kristály-rács érdes részét hagyja kívül, azután 24 órán át ~1500 Celsius fokra melegítsük fel. Így a kristály felülete úgy alakul át, hogy 3 nanométerenként fűrészfogak lesznek rajta. Végül különféle anyagokat visznek fel a felületre így kialakul egy hexagonális minta. A hatszögek egyes csúcsai pedig elméletileg különféle mágneses állapotban állhatnak, így lehetőség van bináris 1 és 0 eltárolására.

A technológia kereskedelmi alkalmazásához azonban még éveket, évtizedeket kell várnunk. Több kihívással is szembe kell nézniük a gyártóknak, például a rács olvasásához és írásához szükséges mágneses fejet is ki kell még fejleszteni. Hal Rosen, a Hitachi kutatási menedzserét lenyűgözte ez az új elképzelés hogy ilyen kis helyre ekkora kapacitást lehet összesűríteni, azonban szerinte nagyobb méretekben nehézkes lesz ilyen meghajtók építése.

A felfedezők azonban - érthetően - optimisták. Ha ez a nanoméretű adattárolás valósággá válik, akkor eszméletlen kis méretű (például iPod-méretű) tárolókon több TB-nyi adatot lehet tárolni. "Beismerem, hogy vannak még problémák amiket meg kell még oldani." - közölte Russel. "De ezek megoldhatók."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward