Acer Travelmate P633M: Van új a nap alatt

Az Acer régóta nem foglalkozott a szebb napokat is megélt üzleti szériájával. Idén végre hozzányúlt és milyen jól tette!

Acer Travelmate P633M: Van új a nap alatt

1. Bevezető és specifikáció

Manapság ha egy nagyobb cégnél felmerül az igény új notebookok beszerzésére, akkor jellemzően az üzleti szériából kezdenek el válogatni az érintettek. A kínálat viszonylag széles, de elmondható, hogy évek óta ugyanaz a három márka (Dell, Hewlett-Packard, Lenovo) portékái színesítik a portfóliót. Speciális esetben az Apple által gyártott MacBook Pro-k kerülnek még képbe, de ez a trend inkább nyugati országokra és Amerikára jellemző.

 

Az Acer legújabb Travelmate családba tartozó noteszgépével nem kisebb célt állított fel, minthogy az eddigi három szereplős gárdát önmagával négyfőssé bővítse ki. A tesztkészülék megérkeztéig két dolgot biztosan tudtunk. Az egyik, hogy a Samsung bármennyire is vállalható termékeket tett le az aszalra a középkategóriás Series 4, illetve a felső kategóriás Series 6 személyében, erős túlzással az ismeretlenség homályába távozott mindkét család. Az új számozási rendszerben egyelőre nem szerepelnek, így utóéletük kétséges, bár aligha fogja engedni a gyártó, hogy eltűnjenek a piacról, az nagy presztízs veszteség lenne.

A másik, hogy az Acer évek óta nem tudott felmutatni igazán ütős Travelmate készüléket, sőt, a legtöbb gép, amely ebbe a családba született ugyanazzal a középszerű klaviatúrával érkezett, amellyel a Aspire-ök döntő többségét piacra dobták, miért pont most durrantana nagyot a gyártó? Talán azért, mert az Ultrabookok piacán egyre kívánatosabb dolgokat tesz le az asztalra? Vagy azért, mert stabilan ott van az első háromban a notebook eladási statisztikákban? Valószínűleg egyik sem, simán csak jött egy józan ember valahonnan a messzi távolból, aki fejből vágja a korábbi évek újságírói, illetve tulajdonosi kritikákat és bátran ki merte mondani a menedzsment előtt feketén-fehéren, mitől jobb bármelyik konkurens üzleti notebook egy Travelmate-nél.

Ahogy az lenni szokott, a hazai képviselettől az egyik legerősebb kiszerelést kaptuk meg tesztelésre, így ne lepődjön meg senki a 230 ezres árcédulán, a Core i3-as változatok bőven 200 ezer forint alatt is elvihetők – igaz, operációs rendszer nélkül. Ami már a specifikáció szintjén különlegessé teszi az új Travelmate P sorozatot, az a GPS képes 3G modem, amely mind a három méretben (13,3”, 14”, 15,6”) rendelkezésre áll, ráadásul nem csak a drágább változatok kapták meg ezt a hasznos kiegészítést. A család számozása nagyon egyszerűen alakul, az utótag nélkül verzió jelenti a megszokott kiszerelést, az M utótag a 3G-s változatot jelöli, míg a G a dedikált grafikus gyorsítót (az MG utótag ezek alapján már egyértelmű). Érdemes kiemelni, hogy a 13,3”-os P633-ból nem kapható dedikált videokártyás verzió, így ott mindenképpen hosszútávú barátságot kell kötnünk a HD 4000-rel. Úgy hírlik, pár hónapon belül ráncfelvarráson esik majd át minden modell, megkapják az új Haswell architektúrát annak minden előnyével, de az Acer nem tervez teljesen új sorozatot piacra dobni, amely legalább annyira utal magabiztosságra, mint költséghatékonyságra.

 

Felszereltségét tekintve egyébként semmi különlegeset nem látunk, sehol egy SSD vagy indokolatlanul sok memória, még az akkumulátor is megrekedt az átlag konzumer gépeknél látott 44 Wh-s kapacitásnál. A lényeget a táblázat alján kell keresni, ott pillantható meg ugyanis a három éves garancia, amely háztól házig szolgáltatást is maga után von, ahogy az lenni szokott a gyártónál. Bár lassan egy éve piacon van a Windows 8, ettől függetlenül minden P szériás Travelmate-et Windows 7-tel adnak még, bár a tesztpéldányon Windows 8-as logó és a hozzá való Start gomb hirdette fennen a várható frissítés eljövetelét.

A készülék mellé a szokásos olvasnivalón kívül mindössze egy 65W-os tápegységet kaptunk és ez nem a tesztpéldány sajátja, hiszen boltban is kapható verzióról van szó, így ennél többet ne várjunk. Táskát és egeret ki-ki választ magának ízléstől és pénztárcától függően.

2. Hardver és hangzás

Rögtön egy negatívummal indult ismerkedésünk az Acer új üzleti noteszével, ugyanis a hűtőrendszer finoman szólva sem tökéletes. Mint utólag kiderült, ez lényegében az egyetlen igazán felróható negatívuma volt a gépnek, így essünk túl a kellemetlen tényeken. Először is a tesztre kapott P633M nem volt halk, de úgy soha. Normál használat mellett is hallani lehetett a hangját és nem kellett hozzá hegyezni a fülünket. Tény, hogy egy négymagos Core i7 volt a géptető alatt, de ismerve az Ivy Bridge energia menedzsmentjét, mindenképpen csalódtunk. Maximális terhelés mellett is jóval zajosabb volt, mint elvárható lenne, igaz, ilyen felhasználás mellett a többi nagy gyártó terméke sem marad csendben. Probléma még, hogy a billentyűzet képes átmelegedni ilyenkor, no, nem annyira, hogy problémát okozzon a gépelés rajta, de mindenképpen észre fogjuk venni, hogy a gép nem lazsál. Az alsó burkolat a nagyobb falat, annak közepe ugyanis már tényleg nagyon meleg tud lenni, így az ölben való használatot érdemes átgondolni egy, a processzort nagyon igénybe vevő alkalmazás futtatása esetén. Ami a hőmérsékleteket illeti, üresjáratba 50-55, maximális terhelés mellett 90-92 fokot mértünk, mindkettő átlag felettinek számít ebben a kategóriában – egy mezei Core i3 lehet, hogy jobban passzolna ehhez a hűtőrendszerhez.

Ha már szó esett a bűnbaknak kikiáltott processzorról, érdemes tudnunk, hogy egy négymagos, alap órajelét tekintve 2,2 GHz-es központi egységről van szó, amely a Turbo Boost technológia segítségének köszönhetően bizonyos esetekben akár 3,2 GHz-en is üzemelhet. A benne lévő 6 MB másodlagos cache memória egyértelműen jelzi, hogy egy teljes értékű Core i7-ről beszélhetünk, ami nem elhanyagolható, ugyanis a CPU tipikus fogyasztási értéke a megszokott 45W helyett mindössze 35W – így már talán érthető, miért nyomja meg a tesztre kapott P633M árát. A benne lévő HD Graphics 4000-et már nem kell bemutatni, lassan kifutó terméknek tekinthető, de munkára abszolút jó szolgálatot tesz.

 

Bár a CPU akár 32 GB memóriát is támogat, a legújabb Travelmate „mindössze” ennek a felét. A nagyobb kijelzővel rendelkező változatoknál (P643, P653) mint már említettük, lehetőség van dedikált videokártyás verzió vásárlására is, ebben az esetben természetesen az NVIDIA Optimus megoldásának köszönhetően az üzemidőből nem veszítünk igazán, cserébe egy GeForce GT 640M-mel leszünk gazdagabbak, amely játékra már elegendő.

A beépített 500 GB-os merevlemez sebességével biztos, nem fog levenni minket a lábáról, zajszintjével annál inkább, igaz, arról meg a hűtőrendszer sztahanovista hajlama miatt nem fogunk tudomást venni. Meglepő, de minden itthon forgalomba kerülő Travelmate P6x3 típusú notebookban (kivéve a legdrágább P653-at) ez a merevlemez van, ha nagyobbat szeretnénk vagy mondjuk SSD-t, akkor plusz költséggel és szereléssel kell számolnunk.

 

A hangrendszer és a vele szorosan együttműködő Conexant chip bár rengeteg szabványnak megfelel, nem fog felejthetetlen élményeket varázsolni nekünk, igaz, nem is ez a célja. Online tréningekhez, konferencia beszélgetésekhez abszolút hibátlanok, tisztán és érthetően lehet hallani mindenféle beszédhangot. Ehhez jön még hozzá a remek mikrofon, így az üzleti felhasználás szempontjából nem érheti szó a ház elejét ezen a téren.

 

Érdemes megemlíteni, hogy a tesztkészülék tartalmazott egy mobil szélessávra alkalmas 3G kártyát is, amely önmagában is ritkaságnak mondható manapság – főleg ebben az árkategóriában. Amit érdemes még tudni a használatához szükséges alkalmazásról, hogy lehetőségünk van megosztani a 3G-s kapcsolatot WiFi-n keresztül, így bárhol varázsolhatunk internetet más, WiFi-képes eszközünkre is.

3. Ergonómia és kinézet

„Végre egy üzleti notebooknak látszó Travelmate!” – kiáltottunk fel, mikor először kézbe vettük a gyártó új masináját. Szakítva az elmúlt pár évre jellemző picit átlagosnak is mondható anyaghasználattal, a P633M minden porcikáján érezni, hogy nem a konzumer világba született. Merev a kasztni, sőt még a fedőlap is egészen ellenálló a külső behatásokkal szemben, ráadásul az ujjlenyomatokat mondhatjuk, hogy visszafogottan gyűjti csak. A gép szerelése viszonylag egyszerű, az otthon vagy a cégnél jellemző bővítésekhez, illetve beavatkozásokhoz nem kell majd darabokra szedni az eszközt. Középen találjuk a dokkoló csatlakozót, ez maradt a régi, így – elméletileg – nem kell új állomást vennie annak, aki jóval korábbi Travelmate-ről frissít. Sajnos a tesztkészüléken már el volt szakadva a csatlakozót fedő gumiból készült takaróelem, de ez vélhetően egy korábbi baleset eredménye. Optikai meghajtót a 13”-os modellhez nem kapunk, a nagyobbakhoz viszont igen, de ott sem cserélhetők, akárcsak a kategória többi szereplőjénél.

A klaviatúra az új Travelmate egyik legjobb része, igencsak ráfért már a szériára egy ilyen klassz billentyűzet. A gombok nyomáspontja elég mély, stabilitásuk gyakorlatilag a hibátlanhoz közelít, ráadásul az alátámasztással sincs gond. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért kellett erre a remek eszközre éveket várni, ha a konkurenciának tekintett Dellnél már öt évvel ezelőtt is tudtak ilyet csinálni a Latitude E6400 személyében? A kérdés költői, valószínűleg sosem kapunk rá választ, de ami a lényeg, hogy végre van egy Travelmate a piacon, amelynek nem a billentyűzet szidalmazásával fog kezdődni az értékelése, sőt. Persze hiányossága van, leginkább egy: háttérvilágítás nem kérhető hozzá, ami azért baj, mert a hasonló árban kapható Latitude E5430-hoz ez alap kiépítésben jár. Maradt tehát fejlesztési lehetőség a ráncfelvarrott modellre, rosszabb esetben a következő generációra.

A touchpadről is csak elismeréssel tudunk nyilatkozni. Nem a legjobb, ami a kezünk ügyébe került, de mindenképpen a jobbak közül való, felülete kellemes anyagból készült, a hasznos terület mérete is egészen elfogadható. Szembe menve a mai divattal, szerencsére az Acer is megmaradt a klasszikus kétgombos megoldásnál, amely ráadásul remek nyomásponttal rendelkezik, jó érzés használni. Az ujjlenyomat-olvasó opcionális kiegészítő, a teszttermékben éppenséggel volt, de nem jár alap kiszerelésben.

Csatlakozókat tekintve nagyon jól állunk, ugyanis a három darab USB 3.0-s aljzat mellé kapunk egy USB-ként is funkcionáló eSATA-t, így lesz összesen négy portunk. Manapság szokás elfelejteni a jó öreg analóg video kimenetet, de ezúttal az is van, akárcsak a megszokott HDMI. A kártyaolvasó szerencsére oldalra került, így sokkal kényelmesebben kezelhető, mintha a gép elején foglalna helyet.

 

A kijelző bár matt bevonattal rendelkezik, nem tartozik a legjobbak közé és ez nem csak azért van, mert mezei TN technológiát használ. A képén nem árt korrigálni egy átlag felhasználónak sem, ugyanis picit sárgás, de még inkább lilás árnyalatot mutat, egy pár perces korrektúrát megér a dolog. A látószöge abszolút átlagos, ami azt jelenti, hogy szemből nézve elfogadható, de nem ezt fogjuk körbeülni a céges csapatépítő tréningen, hogy titokban sorozatokat nézzünk. Ami tényleg gondot jelenthet viszont, az a maximális fényerő, amelyet picit kevésnek éreztünk. A legtöbb esetben elegendő lesz, de adódhat olyan szituáció, amikor nincs más választásunk, mint árnyékosabb helyet keresni. A minimális érték ellenben pont jó, nem csak dísz, hanem tényleg használható. A HD felbontásra képes webkamera igencsak leszerepelt tesztünkben, feldolgozási sebessége még természetes fény mellett is lassabb az elvárhatónál, ráadásul erős zajosodásra is hajlamos, igaz, utóbbit egész jól lehet korrigálni a laptophoz járó kamera alkalmazás beállításai között.

4. Teszteredmények

Volt már nálunk alacsony fogyasztású Core i7, illetve teljes pompájában tündöklő négymagos is, ám a kettő keveréke még nem tette tiszteletét a szerkesztőségben, így nyugodtan mondhatjuk, hogy virtuális dobpergés fogadta az i7-3632QM-et, amely nagyon szépen szerepelt a teszteken, hiszen fogyasztása a harmadik generációs i5-ökkel egyezik meg, a tempó különbséget pedig a grafikonokról leolvashatjuk, nem lesz nehéz – bár az AES teszt eredményét nem tudjuk hova tenni, hiszen a CPU hardveresen támogatja ezt a titkosítási algoritmust, mégis úgy tűnik, mintha a program nem használta volna. Érdemes tudnunk, hogy amennyiben nem vagyunk hajlandók megfizetni a némileg speciálisnak mopndható Core i7-es központi egységet, úgy a sztenderd i3, illetve i5 variánsok állnak majd rendelkezésünkre, amelyekkel csekély üzemidőt tudunk majd megspórolni, cserébe lassabbak lesznek. Nem véletlen tehát, hogy a gyártó borsos felárat kér a versenyképesebb központi egységért.

A HD Graphics 4000-et vélhetően velünk együtt olvasóink is unják, ennek ellenére becsületből lefuttattuk a szokásos 3D-s teszteket, hiszen egy Core i7 mellett bőven ki tudja magát futni az egység. Egyértelmű, hogy aki 13”-on szeretne játszani, annak érdemes lesz megvárni az erősebb Haswell alapú processzorokat, hiszen a HD 4600 már egy látványos előrelépésnek tekinthető.

A gyors processzorhoz és az üzleti életben érdektelen videokártyához sajnos átlag alatti üzemidő tartozik, amely részben a négymagos processzor, részben a megszokottnál kisebb kapacitású akkumulátor együttállásának köszönhető. A minimális terhelés mellett elért 6 óra megegyezik azzal, amit a gyár kommunikál a leendő vásárlónak, innen nézve nem érheti szó a ház elejét. Az átlagos használat mellett elérhető  ~3 óra viszont nem egy combos érték, a kategóriatársak ennél, ha nem is sokkal, de valamivel többet nyújtanak.

5. Értékelés

Minden hibája és hiányossága ellenére az Acer új Travelmate-je egy igazán kellemes társnak bizonyult a mindennapokban. Remek klaviatúrája, kellemes touchpadje és matt kijelzője önmagában elegendő volt ahhoz, hogy a folyamatos munkavégzést ne szakítsa félbe semmilyen negatív behatás. A jó minőségű és elég robusztus burkolat végre méltó képet fest a szebb napokat is megélt család új képviselőjéről, egyedül az átlagos üzemidő és a megszokottnál picit zajosabb hűtőrendszer az, amely lebiggyesztheti a szánk szélét. Ugyanakkor még ezek sem mentik meg attól, hogy megkapja Ajánlott minősítésünket, hiszen a legolcsóbb, operációs rendszer nélküli Core i3-as változat már 170 ezer forint alatt hazavihető, de ami még durvább, az a 177 körül kapható 3G-s változat, a garancia pedig mindkettőre – akárcsak az összes, ebbe a családba tartozó Travelmate-re – 3 esztendő. Az Acer tehát végre tényleg egy vállalható, sőt, abszolút szerethető üzleti masinát tett le az asztalra, amely a korábbi évek modelljeinél lényegesen jobbra sikerült. Ha a következő frissítésnél sikerülne a hűtőrendszeren és az akkumulátoron alakítani egy picit, az maga lenne a kánaán. Tesztünk főszereplőjének lényegében egy közvetlen ellenfele van, hiszen csak a Hewlett-Packard gyárt 13,3”-os üzleti szériás notebookot, ízlés és muszkli kérdése, hogy valakinek a ProBook 4340s vagy az itt bemutatott P633M tetszik jobban. Csalódni egyikben sem fog.

Pro:

+ kellemes anyaghasználat, jó minőségérzet

+ remek billentyűzet

+ jó touchpad

+ dokkolható

+ olcsón elérhető 3G opció

+ 3 év garancia

 

Kontra:

- kissé zajos hűtőrendszer

- a kijelző maximális fényereje bizonyos körülmények között kevés lehet

- csupán átlagos üzemidő

 

Hivatalos honlap: Acer

Vásárlás: iPon webáruház

A tesztben szereplő Acer Travelmate P633M típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, amelyet ezúttal is köszönünk!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward