Acer Travelmate 8481G: Vékony elegancia

Megérkezett az Asus U36SD egyik riválisa, amelynél a gyártó néhol hasonló, néhol viszont teljesen eltérő politikát talált ki a siker érdekében.

Acer Travelmate 8481G: Vékony elegancia

1. Bevezető és specifikáció

Lassan több kategóriát kell megkülönböztetnünk egymástól, mint amennyi notebook van a piacon. Az Ultrabookok érkezésével gyakorlatilag megjelenik a MacBook Air PC-s megfelelője, de régóta köztünk járnak a szubnotebookok, illetve pár éve szintén a kínálatot színesítik a CULV platformok, amelyek főbb jellemzője az alacsony fogyasztású, de modern architektúrára épülő processzor. Az ősz elején járt nálunk az Asus U36SD-je, amely egy vékony és könnyű gép volt, melynek az anyaghasználata inkább az üzleti megoldások felé vitte el a készüléket – ha kategóriát kell keresni neki – ugyanakkor a belseje, tehát maga a hardver inkább egy sima hordozható gépre emlékeztetett.

Erre most itt van az Acer Travelmate 8481G, amely első ránézésre is az előbb említett Asus noteszgép ellenfele (árban és kialakításban mindenképpen), ugyanakkor egy ponton mindenképpen eltér tőle, ez pedig a processzor és a köré épülő architektúra. Túl nagy különbségre nem kell gondolnunk, annyi történt, hogy az Acer mérnökei egy alacsony fogyasztású Core i5-ös chipet tettek a mezei helyére, így nyerve akár egy-másfél órát is pluszban az akkumulátoros üzemidőnél (és természetesen a hűtést se kell annyira komolyan venni a kisebb hőtermelés miatt). A többi nagyon hasonló az U36SD-hez, de lássuk, melyik gyártó ad többet a pénzünkért.

Jelenleg mindkét notebook ugyanannyiba kerül, a gyenge forint és a horrorisztikus merevlemez árak miatt nagyjából 245-250 ezer forint. Az Asus erősebb (de többet fogyasztó) processzort, nagyobb, de lassabb háttértárat, illetve nagykapacitású nyolccellás akkumulátort biztosít, míg az Acer nagyobb és matt bevonatú kijelzőjével, kisebb, de gyorsabb HDD-jével, a plusz eSATA csatlakozóval, az ujjlenyomat-olvasóval és az egy évvel tovább tartó garanciájával hódíthat. A 64 bites Windows 7, az alig másfél kilós tömeg, az USB3 támogatás, az NVIDIA Optimus technológia mind-mind közös.

A szokásos tartozékokon felül az Asusnál optikai egeret, az Acernél – ahogy látható – antisztatikus törlőkendőt kapunk, pedig utóbbi inkább az U36SD-hez kellene. A tápegység 65W-os és az átlagos kapacitással rendelkező akkumulátort viszonylag gyorsan tölti – a teljes ciklus nagyjából két órát vesz igénybe.

2. Hardver és hangzás

Tekintettel arra, hogy a 8481G-ben egy alacsony fogyasztású processzor lakozik, jobb teljesítményre számítottunk – már ami a hűtőrendszert illeti – az Asus U36SD-nél. A különbség kisebb volt, mint vártuk, ettől függetlenül az Acer új Travelmate-je érezhetően kevesebb hőt ad át maximális terhelés mellett az ember testének, mint az ellenlábas. A hőmérsékletek is rendre 7-8 fokkal alacsonyabbak (üresjárat: 48 fok, maximális terhelés: 82 fok), de a zajszint sajnos nem mondható jónak. Átlagos használat mellett alapvetően halkan teszi a dolgát a 14”-os masina, de már ilyenkor is fel-felpörög, ha a dedikált videokártyának bármilyen feladatot el kell végeznie. A legmelegebb résznek egyértelműen a bal oldal tekinthető, akár az alsó, akár a felső burkolatról legyen szó. Olyan forrósággal viszont, amelyet az Asus gépénél tapasztaltunk, itt nem kell számolnunk.

Hardver szinten a két készülék nagyon sok mindenben megegyezik, azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a lassabb processzorhoz alapvetően gyengébb 3D-s teljesítmény is tartozik, ha a benne lévő integrált videokártyára gondolunk. A dedikált VGA mindkét esetben az NVIDIA egyik leglassabb belépő modellje, a GeForce GT 520M 1 GB saját memóriával. Az Optimus technológiának köszönhetően megmondhatjuk a rendszernek, hogy automatikusan váltogassa a két megjelenítőt a felhasználás függvényében, de megmondhatjuk neki mi magunk is, hogy melyiket szeretnénk használni a kettő közül. A gépben lévő 4 GB memóriát régi szokás szerint két modulban kapjuk meg, amely a bővíthetőség szempontjából nem jó, viszont ha megelégszünk ezzel a mennyiséggel, akkor viszont igen, hiszen az elméleti sávszélességünk a duplája ahhoz képest, mint ha csak egy darab 4 GB-os modulunk lenne.

A percenként 7200-as pörgő Hitachi merevlemez hozta a kötelezőt, ráadásul zajszintje is az egyik legalacsonyabbnak számít a mezőnyben, plusz a melegedésével sincs gond. A 298 GB formázott kapacitást ugyanakkor egyetlen partícióként kapjuk meg, de ez a vásárlók többségét aligha zavarja majd. Ha a gyors winchester ellenére nem akarunk Windows-zal matatni csak egy levélírás miatt, akkor a pár másodperc alatt elinduló Linux alapú InstantView alkalmazást is használhatjuk.

Az apró hangszórókról nem alkotnánk véleményt, hiszen abban a kategóriába, ahova ezt a készüléket szánják gyakorlatilag nincs súlya a szóban forgó eszköz milyenségének. Ezzel nagyjából mindent el is mondtunk róla, átlagos használatra megteszi, de ez körül-belül a konferencia hívásoknál véget is ér.

3. Ergonómia és kinézet

Külsejét tekintve az Acer Travelmate 8481G egy vékony üzleti gép hatását kelti, hiszen a magnézium-alumínium ötvözetből készült felső burkolat tényleg meglepően nagy ellenállást tanúsít a rá gyakorolt nyomásokkal szemben. A hozzá tartozó zsanér szerkezet is egész tartósnak ígérkezik, és az Autolock technológiának köszönhetően összecsukás után is biztosak lehetünk benne, hogy az alsó és a felső burkolat nem távolodik el egymástól semmilyen körülmények között. Ami picit zavaró lehet, hogy összecsukás után a két burkolat nem fekszik fel pontosan egymáson, hiszen a felső burkolat magassága egy milliméterrel kisebb, így a gép kinyitásához az átlagnál nagyobb köröm szükséges. Dokkoló csatlakozót itt is kár keresnünk, ez nem az a kategória, ahova kellene ilyesmi, a merevlemez rázkódásvédelmét ugyanakkor az Acer sem felejtette el integrálni, amely szintén egy plusz magnézium-alumínium házat jelent a burkolat alatt. A négycellás akkumulátor bármilyen kicsi is, megemeli a gépet, ha nem is nagyon. Az opcionális nyolccellás telep esetén viszont tényleg szokatlan magassággal kell számolnunk, majdnem egy centivel nagyobbal, mint az Asus esetében, pedig az a gép kisebb (13,3-as). A merevlemez cseréjét az Acernél könnyebb megvalósítani, hiszen itt elég a szokásos négy csavart kitekerni a művelethez, míg az Asusnál le kell bontani a fél gépet, hiszen ott ugyanez az alkatrész a billentyűzet alatt van közvetlenül. Szintén fontos különbség, hogy a Travelmate-en egyetlen csillogó felületet se találunk a burkolaton.

A billentyűzet ízlés dolga, igazság szerint egyedül az alátámasztás különbözteti meg az átlag Acer klaviatúrákról, hiszen az valamivel erősebb, mint az olcsóbb gépek esetében. Az Asus U36SD billentyűzete ugyanakkor érezhetően jobb volt, hosszabb távon egyértelműen az a kényelmesebb és a strapabíróbb is, nem beszélve arról, hogy míg a Travelmate-en minden gomb visszafogottan ugyan, de csillogott, addig az Asusnál a gombok teljesen matt felületet kaptak. A nyomáspont mindkét gépnél elég magasan van, de itt talán az Acernél van az előny. Gyorsgombokat az Asus esetében nem kapunk, az Acer viszont biztosít számunkra négyet is, melyek közül a bal szélső (P) szabadon programozható.

A touchpad kifejezetten jó volt, a felületét nagyon szerettük és a gombok anyagminőségével se volt gondunk. Az egyetlen problémát viszont pont azok működése jelentette, ugyanis nyomás hatására az embernek olyan érzése van, mintha plusz egy réteget is össze kellene nyomni alattuk, amely papírból vagy valami hasonló anyagból készült. Két- vagy háromujjas érintéssel sajnos nem tudjuk kiváltani a jobb gomb funkcióját, így azt kénytelenek leszünk használni. Tudását és működését tekintve ugyanakkor egyértelműen kijelenthető, hogy ezen a téren az Acer felülkerekedett az Asuson.

Csatlakozókat tekintve pontosan ugyanazokat és ugyanannyit kapunk mindkét gép esetében, az egyetlen különbséget az eSATA port megléte jelenti, így ez az Acer felé billent(het)i a mérleg nyelvét. A fekete színű USB2-es csatlakozókkal lehetőségünk van a rájuk dugott eszközöket tölteni akkor is, ha a gép kikapcsolt állapotban van. A kártyaolvasó az új Travelmate-en a készülék elejére került, de szerencsére elég magasan van ahhoz, hogy ne okozzon gondot a használata – ettől függetlenül az Asus megoldását jobban favorizáljuk (ott a nyílás jobb oldalon van).

A kijelző érdekessége, hogy nem csak maga a felület, hanem a közvetlen környezete is matt bevonatot kapott, ettől pedig még elegánsabbnak tűnik az amúgy sem csúnya eszköz – más kérdés, hogy az így megspórolt műanyagok a védelmet is szolgálták. A 14”-os LED-es panel alapértelmezésben túlerőltetett kontraszttal és sárgás árnyalattal bír, de némi állítgatás után ennek szerencsére búcsút mondhatunk. Ami problémát okozott nekünk az az, hogy a Windows 7 valamiért váltogatta a gyári és az általunk beállított színprofilokat még akkor is, ha fixen megmondtuk, melyik videokártyát akarjuk használni. A webkamerát kár volt elrejteni a matt bevonat mögé, ugyanis kifejezetten jó képet biztosít a mindennapokban. Amit tudni kell róla ugyanakkor az az, hogy ha 640x480-as felbontásban használjuk, akkor a fókusztávolság nagyobb, mint 1280x1024-nél, így előbbit akkor érdemes választani, ha egymagunk ülünk a gépnél, utóbbit pedig akkor, ha többen.

4. Teszteredmények

Az alacsony fogyasztású Core i5-2467M-mel egyszer már találkoztunk, nem is olyan régen a Samsung ultra vékony 900X3A-jában futottunk össze vele. A kétcsatornás memória használat miatt az Acer Travelmate-ben természetesen valamivel jobb teljesítményt produkál, de ez nem változtat azon a tényen, hogy ez a processzor alapvetően a legkisebb Core i3-mal van egy szinten – ami nem rossz, figyelembe véve a 17W-os TDP értéket. Akinek ez nem lenne elég, az nyugodtan rendelheti erősebb központi egységgel is a készüléket, azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy az Asus nem bajlódik alacsony fogyasztású processzorokkal. Így lehet, hogy az U36SD lényegesen gyorsabb, a nálunk járt példányban ugyanaz a Core i5-2410M volt, amelynek eredményeit a második sorban láthatjuk.

Az integrált videokártyát ezúttal nem teszteltük, aki nagyon kíváncsi az alacsony fogyasztású platform ilyen irányú teljesítményére, az nyugodtan nézze meg a Samsung 900X3A tesztjében lévő értékeket. Sokkal izgalmasabb, hogy mire képes egy GeForce GT 520M egy viszonylag lassú processzorral.

Először a manapság ismert integrált videokártyákhoz mértük az alapvetően nem oda tartozó GeForce sebességét és meg kell, mondjuk, ennél azért combosabb értékekre számítottunk. A legújabb AMD Llano architektúrára épülő APU-k bizony könnyedén lepipálták az amúgy velük egy szinten lévő videokártyát, amely nem csoda, hiszen jó pár játék erősen támaszkodik a központi egység erejére (erre a legjobb példa talán a Resident Evil 5).

Sajnos a helyzet akkor sem változott, amikor a belépő szintű és alsó-középkategóriás 3D gyorsítókat vettük elő. Nem csak hozzájuk, de magához képest is nagyon gyengén teljesített az NVIDIA egyik legkisebb GeForce-a. Ahogy a processzor teszteknél, úgy itt is elmondható, hogy az Asus U36SD bizony lényegesen jobb tempóra képes azonos ár mellett.

Ezek a tények azért szomorúak, mert az akkumulátor teszt kimenetelét előre tudtuk anélkül, hogy bármilyen előzetes mérést végeztünk volna. Hiába az alacsonyabb fogyasztás, az Asusban lévő közel dupla akkora kapacitással rendelkező nyolccellás telepet nem lehet beérni. Alacsony terhelésnél három, filmlejátszásnál pedig valamivel több, mint két órával bírja tovább az U36SD, mint a 8481G. Arról pedig, mennyivel fogyaszt többet egy normál architektúra egy ULV-nél a maximális terhelést szimuláló tesztnél győződhetünk meg, ugyanis a két gép ugyanaddig bírta szuflával, a különbség annyi volt „mindössze”, hogy az egyik ezt dupla akkora akksival érte el, mint a másik. Érdekesség még, hogy a kizárólag integrált videokártyával kapható Samsung 900X3A is könnyedén verte az Acer üdvöskéjét, pedig vastagsága jó esetben is fele a Travelmate-ének.

5. Értékelés

Nem véletlenül próbáltuk minden létező szempontnál az Asus U36SD-hez mérni az Acer legújabb Travelmate-jét, ugyanis a két készülék mind kategóriáját, mind árát tekintve igencsak hasonló. Mindkét oldalon vannak erősségek, illetve gyengeségek, próbáljuk objektíven összefoglalni a legfontosabbakat. A két gép tömege közel azonos, ha ugyanolyan kapacitással rendelkező akkumulátorokkal hasonlítjuk őket össze. Az anyaghasználata mindkettőnek átlag feletti, de az Acerét jobb minőségűnek éreztük, főleg a vastagabb és merevebb felső burkolat miatt, ami jóval strapabíróbbá teszi, mint az ellenlábast. Szintén az Acer malmára hajtja a vizet a matt kijelző, amely nem csak nagyobb, de elegánsabb is, mint az U36SD-é. A billentyűzete mindkét gépnek elfogadható, de ezen a téren az Asusnak jár a pont az anyaghasználat és a gombok stabilitása miatt. A touchpad ellenben az Acernél jobb. Zajszint tekintetében közel azonos a két gép, viszont az Acer az alacsony fogyasztású platform miatt kevésbé melegíti át a burkolatot. Itt el is jutottunk egy fontos kérdéshez, ez pedig a teljesítmény. A gyengébb processzort a mindennapok során nem igazán érezzük meg, viszont abban a pillanatban, amikor 3D-s erőfitogtatásra kerül a sor, kiderülnek a 8481G gyengeségei. Játékoknál komoly hátrányban van az első számú ellenfélhez képest, kérdés persze, hogy ebben a kategóriában ki mennyire veszi komolyan a GT 520M jelenlétét. Bár az Acer is árulja nyolccellás akkumulátorral a 8481G-t, de ezzel csak azt érik el, hogy nagyjából olyan sokáig bírja szuflával, mint az U36SD (kicsivel tovább azért), cserébe lassabb és így már drágább is. Van viszont egy olyan faktor, amely vásárlásnál döntő lehet, ez pedig a szimpátia index. Bár mindkét gép biztosan megtalálja a maga célközönségét, mi a kettő közül esztétikailag a Travelmate-et, használhatóság szempontjából viszont az Asus-t éreztük közelebb a szívünkhöz. Tekintettel arra, hogy a kettőből nem lehet összegyúrni egy harmadik készüléket, így mindenkinek maga kell meghoznia a döntést, vásárlásnál melyik mérleg áll közelebb az elképzeléseihez. Azonos áron mindkét gépnek legalább annyi előnye van a másikhoz képest, mint amennyi hátránya, így nehéz megmondani, melyiket tartjuk jobb vételnek. Ez az, amit a felhasználási mód fog eldönteni minden esetben. Akinek nincs szüksége a dedikált videokártyára és hajlandó még tovább engedni a processzor sebességéből, az 30 ezer forinttal olcsóbban hazaviheti a Core i3-mas változatot, amely az árak normalizálódásával bizony 200 ezer forint alatti árcédulát jelent.

Az Acer Travelmate 8481G-t a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ elegáns és jó minőségű matt kijelző

+ jó touchpad

+ kategóriájában tartósnak ígérkező és elegáns burkolat

+ NVIDIA Optimus

+ USB 3.0 és eSATA

+ USB PowerCharge

+ 3 év garancia

+ jó webkamera

Kontra:

- a billentyűzet nem sokkal jobb a fele ennyibe (se) kerülő Aspire-ökénél

- csupán átlagos üzemidő (négycellás akkumulátorral)

- a nyolccellás telep túlságosan megemeli a gépet

- hiába az alacsony fogyasztású architektúra, terhelésnél ez a készülék is zajos

Hivatalos honlap: Acer

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward