Acer Switch 10 E: olcsósított "frisstestvér"

Fiatalos színvilág, olcsóbb anyagok és nagyobb akku, ez a Switch 10 E dióhéjban.

Acer Switch 10 E: olcsósított "frisstestvér"

Bevezetés, hardver, specifikáció

Ha a forró nyári időjárás mellett van lehetőségünk elszakadni a vízpart mellől és visszaülni a számítógép elé, érdemes vetni egy-két pillantást arra, mivel igyekeznek feldobni a gyártók a nyári állóvizet, ami mostanság nem is annyira állóvíz, elég, ha csak például az új Radeonok debütálására gondolunk.

Acer Switch 10 - 2014

De ebben a cikkben most nem videokártyákkal foglalkozunk, hanem a tabletek irányába kanyarodunk, méghozzá a hibrid tábla PC-k világába. Tesztünk főszereplője korántsem előzmények nélküli, majdnem pontosan egy éve, hogy oldalunk hasábjain az Acer Aspire Switch 10 bemutatkozott. Miért említjük éppen őt? Mert a mostani főszereplő bizonyos szempontból az ő leszármazottjának tekinthető. Április legvégén érkezett a hír, hogy a már egy éves életciklusra visszatekintő Switch 10 vonalat (később a nagyobb képátlóval rendelkező szegmenst is) az Acer frissíteni kívánja. A tavaly bemutatott modell eredeti nevén újul meg, Gorilla Glass 3 borítást kap és persze még számos egyéb finomhangolásnak haszonélvezője lesz. Ugyanakkor a magasabb minőségű anyagok felhasználásával és az egyéb fejlesztéssekkel a cég az új Switch 10-et eggyel magasabb kategóriába helyezi, ami nyilvánvalóan majd a vételár tekintetében is megmutatkozik. A gyártó azonban azokra is gondolt, akik alacsonyabb árkategóriában szeretnének hibrid táblagépet, ezért egy második variánssal bővíti és újítja meg a Switch 10 vonalat, ő pedig nem más, mint az Acer Switch 10 E.

Acer Switch 10 E

Ez a táblagép külsőben egy merőben más vonalat képvisel, mint a régi vagy akár az új Switch 10. Az olcsósítás az anyagok tekintetében tetten érhető, viszont a formavilág és a színválasztás egyértelműen a fiatalokat szólítja meg. Ezekről a jellemzőkről természetesen a következő oldalon részletesen is értekezünk, már csak azért is, mert a Switch 10 E újdonságának többnyire ezek tekinthetőek.

A hardver kapcsán ugyanis nem történt lényegi előlépés az elmúlt évhez képest, az Acer maradt az Intel Atom SoC-ok alkalmazásánál, sőt, a Switch 10 E gépekben lényegében egyféle típust találunk, ez pedig az Intel Atom Z3735F. A Bay Trail-T platformot erősítő, Silvermont architektúrára épülő egység négy darab processzormaggal gazdálkodhat, melyeknek alapórajele 1333 MHz, ez két terhelt mag esetén 1833 MHz-ig, négynél pedig 1580 MHz-ig növekedhet. A BGA forrasztással a NYÁK-ra helyezett központi egység 22 nanométeres gyártástechnológiával készül, SDP-je (Scenario Design Power: mindennapi, azaz jellemzően alacsony terhelés melletti fogyasztás) mindössze 2,2 watt, de a TDP-je is 4 watt közelében, vagy az alatt marad, ami egy táblagép kapcsán több, mint ideális. A hetedik generációs Intel IGP 4 EU-val dolgozik 311 MHz-es alapórajelen, mely 646 MHz-ig ugorhat fel. A memóriavezérlő sajnos csak egycsatornás üzemmódban képes működni és maximum 2 GB DDR3L-RS 1333 memóriát kezel (ennyi is kerül a Switch 10 E gépekbe), amit 2015-ben azért már könnyen el lehet fogyasztani használat közben.

Jó hír, hogy a 10 hüvelykes kijelző IPS maradt, de a felbontása csökkent, méghozzá 1280 x 800 pixelre, ugyanakkor ezt nem igazán fogjuk hátrányként megélni, a megjelenítőn így is elég apró minden. Az elsődleges háttértár továbbra is eMMC, amely 32 vagy 64 GB-os lehet, mindenképpen utóbbit preferálnánk és a tesztgép is ekkora kapacitásút tartalmazott, méghozzá egy Hynix HCG8e egységet. A dokkolóban viszont kiépítéstől függően 500 GB-os merevlemez is lapulhat. Adatkapcsolatok terén a megszokott dolgokat kapjuk, 802.11 b/g/n WiFi és Bluetooth 4.0, 3G/4G modem és SIM kártya előkészítés nincsen, ahogy sajnos GPS sem. Van viszont kamera, mindjárt kettő, egy elöl és egy hátul, de mindkettő 2 megapixeles, így nem számíthatunk túlzottan magas minőségre. Egy másik pozitívum az energiaforrás, ami egy kétcellás, 30 Wh-s (8060 mAh) lítium-polimer akkumulátor, 12 óra üzemidőt ígérve. A szoftveres oldalon nem történt változás, megkapjuk a Windows 8.1 32 bites Core, azaz alapváltozatát (az új OS megjelenését követően ingyenesen frissíthető lesz majd Windows 10-re), és Office 365 personal csomagra is szert teszünk, melyet 1 évig ingyenesen használhatunk.

Külső, konstrukció, anyagminőség, tartozékok

Ismétlésképpen, az Acer Switch 10 E nevéhez hűen 10 hüvelyk képátlójú megjelenítőt tartalmaz, amely egy LED háttérvilágítással rendelkező multi-touch IPS panel. A kijelző WXGA, 1280×800 felbontású, ami első olvasásra kevésnek tűnhet, de a gyakorlatban kevésbé mutatkozik annak. Az első hírek még arról szóltak, hogy az olcsósítás jegyében ennél a modellnél elmarad az ellenálló üveg használata, de ezt végül az Acer nem lépte meg, és a Switch 10 E-n is Gorilla Glass 3 található. Az anyag majdnem a tablet teljes előlapján elterül, csupán az alsó keret szélesebb, a többi oldalon körülbelül 2 mm.

Persze a kijelző ettől beljebbre esik, felül ~ 20 mm, a többi oldalon ~ 25 mm a távolság a készülékház széleitől. A gép így 262 mm hosszú, 180 széles és 10,95 mm vastag, a tömege 0,63 kg. Nem különösebben vékony tehát és némileg nehezebb, mint a tavalyi Switch 10. Ellenben eléggé össze van rakva, masszív hatást kelt, csak minimálisan csavarodik és eközben sem recseg-ropog, szóval e tekintetben hozza azt, amit megszoktunk az Acertől. A ház szélei lekerekítettek, a hátlap különösen nagy ívben fordul rá az előlapra, ráadásul a műanyag speciális, textilszerű textúrázást kapott, ami elég jól tapad a tenyérhez, így fogása nem csak kényelmes, hanem stabil is.

Mint minden hibrid masina, a Switch 10 E is alapból egy fekvő tájolású tablet, így az előlapon az ezüstös Acer logót a hosszabbik oldalon alul-középen, míg a 2 megapixeles kameraoptikát a középtengelytől kicsit balra, felül találjuk. A két darab beépített hangszórót is a kijelző alá építették be, a gépház széleitől körülbelül 1,5-1,5 cm távolságra. Maga az előlap dizájn szempontjából nem hoz semmi korszakalkotót, az utóbbi időben az Acernél megszokott stílusjegyek jellemzik. Ami különlegessé teszi, az a már említett, speciális mintázatú, egyébként elég kemény tapintású műanyag hátlap (kissé kopogós is, de ezt ebben a kategóriában el lehet nézni), illetve az a színválaszték, amiben a Switch 10 E rendelkezésre áll.

A modell állítólag 10-féle színben lesz elérhető, melyek között találunk cápaszürkét (shark gray - ilyen volt a tesztmasina), fehéret, lilát, narancssárgát, kéket, szürkét, mályvaszínűt, és még sorolhatnánk. Ezzel a színkínálattal és külsővel igazi telitalálat lehet a fiatal korosztálynál, mert jól beilleszthető a divat többi kelléke közé. A hátlapon középre helyezték a felület színével megegyező Acer emblémát, vele egy vonalban felülre pedig a hátlapi kamera optikáját. Más említésre méltó elem itt nincs, a bal alsó sarokban árválkodó átlátszó matricát leszámítva, amely arról informál, hogy az eszköz WiFi/Bluetooth modult tartalmaz. A burkolat felső élén nem találunk semmilyen portot vagy felületet, ellenben a két rövidebbik oldalon annál többet.

A bekapcsoló-gombot jobbra tették, a tablet felső sarkától körülbelül 2 cm-re, így viszonylag kényelmesen elérhető, és mivel a mérete sem túlzottan kicsi, valamint nincs belesüllyesztve a burkolatba, könnyen megtalálható, lenyomható (a rajta lévő aprócska LED informál a kütyü állapotáról). Ugyanilyen kialakítású a tőle nagyjából 1 cm-re elterülő hangerő-szabályzó gomb, amely ugyan egyetlen elemből van megformálva, de mivel elég hosszú, nem okoz nehézséget a megfelelő nyomáspont eltalálása. Tőle ugyancsak ~1 cm-re egy harmadik vezérlőt is találunk, ami egy dedikált Windows-gomb, amely ugyancsak képes felébreszteni az eszközt alvó állapotból, használat közben pedig a Modern UI kezdőképernyőjét löki a szemünk elé. Más érdekesség itt már nincs, csupán egy Aspire Switch címke az alsó sarokhoz közeledve.

Az eddigieket látva már kijelenthető, hogy a tábla PC jobboldala a gomboké, így minden más a szemben lévő élre maradt. Ha fentről kezdjük a vizsgálódást, akkor a sarokhoz közel a beépített mikrofon nyílását pillanthatjuk meg, majd innen tovább haladva a microSD kártyafoglalatba szaladunk bele. Őt a 3,5 mm-es jack aljzat követi, ami kimenetként funkcionál, így hangszórót/fejhallgatót csatlakoztathatunk rá. Utána jön a microHDMI. Hogy ez pontosan mekkora felbontást tud kezelni, arról nincs hivatalos információnk, de vélhetően a FULL HD-val nem lesz gondja, 4K-s kijelzőkre pedig úgysem lenne elég a hardver. A sort a microUSB 2.0 zárja, amelyre OTG kábellel természetesen pendrive-ot vagy egyéb háttértárat is csatlakoztathatunk.

Az olcsósított Switch variáns alján információk tömkelege díszeleg, ilyen a teljesített szabványok és tanúsítványok listája, de ide került a gyártási szám is. A középen elhelyezett csatlakozó szolgáltatja a kommunikációt a dokkolóval, a két nyílásba pedig szintén annak karmantyúi ülnek bele és fixálják az összekapcsolódást. Ezt egyébként kissé átalakították a tavalyi Switch 10-hez képest. A mágnesek használata megmaradt, de a hosszú forgózsanér kapott egy támasztósávot, aminek segítségével a tablet könnyebben, pontosabban illeszthető a dokkolóra és ad egy plusz kitámasztást is. E megoldás Snap Hinge 2 névre hallgat, a 178 fokos forgathatósági szögtartomány maradt, és ha nem is annyira kecses az egész, mint az előd, funkcionalitás tekintetében egy fokkal jobb megoldásnak tűnik.

A dokkolóval párosítva a 2014-es Switch 10-hez hasonlóan a Switch 10 E négyféle módban használható, melyek a pad (tablet mód), a tent (sátor), a display és a notebook, ebben a tekintetben a friss modell épp oly univerzális, mint korábbi társa. A dokkoló ránézésre nem sokat változott tavalyhoz képest. Természetesen a külső illeszkedik a Switch 10 E külleméhez, a teljes felső rész (klaviatúra és környéke) fekete, míg az alsó ugyanazt a mintázatú és az adott variánsra jellemző színű, textilszerű műanyag borítást kapta meg, mint amit a tablet hátulján már megcsodálhattunk. Dokkolt állapotban a vastagság 10,95 mm-ről 25,75 mm-re nő, míg a tömeg 0,63 kg-ról 1,28 kg-ra módosul, tehát a komplett szettet a 10 hüvelykes méret ellenére azért megérezni a tatyóban.

A hazai piacra szánt modell esetében a billentyűzet természetesen lokalizált, magyar kiosztású, a gombok méretei a netbookoktól lehetnek ismerősek, szerencsére közéjük elhelyeztek egy néhány mm széles keretet, amivel kisebb az esélye a véletlen lenyomásnak. Ugyanakkor helytakarékossági okokból a funkcióbillentyűket tartalmazó felső sor felezett méretű, ahogy a kurzormozgató billentyűk is, ezek a részek a nagyobb tenyerű férfiaknak nem lesznek a kedvenceik, de bizonyos kompromisszumokat muszáj megkötni. Bár közel egy év távlatából nem lehet 100 százalékosan visszaemlékezni, használatot tekintve semmi lényeges különbséget nem véltünk felfedezni a Switch 10 és a Switch 10 E dokkolója között.

A klaviatúra természetesen nem nyújtja egy nagyobb notebook vagy egy asztali billentyűzet komfortját, hogy is tehetné, ugyanakkor, ha sokat kell szövegekkel, táblázatokkal dolgozni, hatalmas segítség a virtuális billentyűzethez képest. A gombok halkan járnak, egyedül az Enter és a Space csattogósabb picit, ahogy általában minden billentyűzeten. A klaviatúrát követő „csuklótámasz” rész kissé ki van emelve, a touchpad teszi a dolgát, a pontossággal nincs probléma és a beépített egérgombok nyomáspontja is jó. Az érintőpad (mely Precision Touchpad névre hallgat) mérete vélhetően abból is adódik, hogy egyszerre akár hat ujj mozgását is képes lereagálni.

A zsanér jó feszes, beton stabilan tartja meg a tábla PC-t, elég nagy erőt kell kifejtünk ahhoz, hogy a dőlésszög változzon. Az eszköz a zsanér felőli oldalon a legvastagabb, a másik irányba folyamatosan vékonyodik. Sajnos portok tekintetében a Switch 10 E társa sem szolgál rá a dokkoló névre, csupán egyetlen USB 2.0-s csatlakozót találunk a jobboldalon, pedig gyakran nagyon kellene még egy, amit simán elhelyezhettek volna a vele szemben lévő részen. Használat közben a támasztékot a zsanér két oldalán kialakított két vékony láb, illetve a fenéklemezen elhelyezett két gumitalp adja.

A feladatot kellően hatékonyan oldják meg, a netbookká konvertált tablet nem táncol, nem billeg az asztalon. Az elődhöz hasonlóan a Switch 10 E dokkolójában is van hely 2,5”-os merevlemeznek, amely nagyon jól jön a szűkös eMMC tárhely mellé. Egyes kiépítések alapból tartalmaznak egy 500 GB-os HDD-t, a miénk nem ilyen volt, de természetesen így kényünk-kedvünk szerint bővíthetjük. Ehhez mindössze kilenc darab csillagfejű csavart kell eltávolítani, és máris megnyílik az út a beszerelés előtt.

Doboz, tartozékok

Az Acer Switch 10 E csomagolása, illetve doboza pontosan olyan, mint maga a termék. Feltűnő, vidám színekkel operál, rajta a gép fotójával és a Windows 10-re való frissíthetőségre is fel van hívva a figyelem a négy használati mód mellett. A tartozékok listája viszonylag rövid, a tablet és a dokkoló mellett egy USB 2.0 kábelt, valamint egy 230 voltos töltőfejet találunk a szokásos irományok társaságában (gyors üzembehelyezési útmutató, használati útmutató, Windows 10 frissítési tájékoztató, stb.).

Teszteredmények, melegedés

A hardverrel az első oldalon már részletesen foglalkoztunk, így ezt itt nem tennénk újra meg. A négymagos Atom és a 2 GB memória a 64 GB-os eMMC tárhely kíséretében majdnem ugyanaz a csomag, mint ami a tavalyi Switch 10 E-t is hajtotta. Az egyetlen jelentősebb különbség, hogy a Z3745F Turbó órajele a sima Z3745 1,86 GHz-e helyett 1,83 GHz.

A táblázatok megmutatták, hogy ha nem is sokkal, de az Atom Z3745F egyértelműen gyengébb, mint a Z3745. Erre a legegyszerűbb magyarázat a turbó órajelek környékén keresendő. Míg az F variáns csak kétmagos terhelés esetén képes elérni az 1833 MHz-et, addig a Z3745 négy mag esetén is képes a maximális turbóra, ami esetében ráadásul 1866 MHz. A Z3745F négy terhelt magnál csak 1540 MHz-ig kapcsol fel, ami több, mint 300 MHz differencia, ez látszódik meg a pontszámok többségénél.

Háttértár

A 64 GB-os eMMC az erre a tárolótípusra jellemző tulajdonságokat hozta magával. A Crystal DiskMark programmal mért adatátviteli értékek sajnos nem sokkal jobbak egy mai merevlemeznél, sőt, az írás vastagon alul is múlja azt. Az egyetlen jó dolog a viszonylag alacsony elérési idő, de ennek ellenére a rendszer néha hajlamos volt "elgondolkodni" kicsit, főleg programindításoknál. Hiába, ebbe a kategóriába egyelőre az eMMC jut, ezt kell szeretni... Talán a jövőre beígért SSD-árcsökkenés majd ebbe a szegmensbe is lehozza a "rendes" szilárdtest meghajtókat.

Melegedés

Mivel a Switch 10 E alaplapjára forrasztott négymagos Atom SoC mindössze néhány wattot fogyaszt, értelemszerűen passzív módon van megoldva a hűtése. Átlagos használat mellett a gép burkolatán gyakorlatilag semmilyen hőforrást nem érezni, csupán egy bő órás extrém AIDA64 terhelés után kezdett átmelegedni a burkolat bal oldala, ekkor a legmelegebb helyen (a gép bal felső sarka) 47 Celsius fok körüli értéket mértünk (a program által mért maximális maghőmérséklet 68 fok volt), de ez a mértékű terhelés a mindennapok során aligha fog előfordulni.

Kijelző, használat, hangzás, kamera, üzemidő

Táblagép módban nyilván csak magát a Switch-et fogjuk, a 10,1 hüvelykes méret révén a tájolása fekvő, így kétkezes használatra nyílik mód. Az aktív mátrixos, LED-es háttérvilágítású LCD színei tényleg nagyon szépek. Hiába, az IPS az IPS, és a panelt nézhetjük bárhonnan, kis túlzással mindenhonnan ugyanazt látjuk. Ráadásul a megjelenítő különféle Acer képjavító technológiákat is alkalmaz, az Acer VisionCare a BluelightShield funkció bekapcsolásával csökkentheti a stresszt okozó kék fényt, az Acer LumiFlex pedig automatikusan javítja a kontrasztot, ha a készülék kijelzője közvetlen napfénynek van kitéve.

Galéria megnyitása grid_on

Az 1280×800-as felbontás HD kompatibilitást kínál. Első olvasásra elég alacsony értéknek tűnik, de a gyakorlatban egyáltalán nem kevés, efölött a klasszikus Windows felületet már mindenképpen hanyagolni kellene, vagy toll/ceruza használatára lenne szükség. A Metro UI és az azt használó programok használata teljesen kényelmes, ahogy a képernyő-billentyűzet is jól használható. A kapacitív multitouch panel 5 pontot képes egyidejűleg érzékelni, mindent egybevetve tehát a kijelző abszolút erőssége az eszköznek.

A Windows 8.1 számtalan olyan mozdulatot, szolgáltatást kínál, amely kifejezetten a tabletes használatot hivatott segíteni, ne legyünk lusták megismerni ezeket, hiszen táblagép módban nagyon megkönnyíthetik az életünket.

A rendszer sebességét illetően felemásak a benyomásaink. Az alkalmazásokban tapasztalt teljesítmény nem rossz, bár az Atom Z375F alacsonyabb turbó frekvenciája meglátszott a teszteredményeknél. Ugyanakkor ebből a mindennapok során nem érzünk sokat, hiszen amire egy tabletet általában használunk (zene, film, böngészés, irodai jellegű használat, egyszerűbb játékok), azt gond nélkül elviszi. Amit néha érezni, az eMMC háttértárak esetében már többször tapasztalt "elgondolkodás". A programok telepítésekor vagy indításakor a rendszer hajlamos kicsit "homokórázni", amely másodpercekben mérhető, így néha kissé idegesítő, de összességében vállalható kompromisszum.

Hangzás

A két beépített előlapi hangszóró kapcsán hasonlóan tudunk nyilatkozni, mint a tavalyi 10 hüvelykes Switch esetében. Egész hangosan és tisztán képesek megszólalni, csak maximális hangerőn van egy kis mértékű torzulás, de cserébe ezen a szinten egy kisebb szobányi légtér is betöltésre kerül a Switch 10 E által. Hi-Fi minőséget persze nem kell várni, a zene megszólal rajta, a filmek közben a beszéd tiszta és érthető, van némi dinamikája a dolognak, de persze pontosan annyi, mint amire két darab, körülbelül aspirin méretű hangkeltő képes lehet.

Kamera

A hátlapi kamera a gép kategóriájához mérten jóindulattal átlagos, a fotó képaránya lehet 4:3 vagy 16:9, a videó felbontása pedig 720p vagy 1080p. Bekapcsolhatóak rácsvonalak, állítható a frissítési frekvencia (50/60 Hz), megadhatóak a helyadatok, stb. Az előlapi, kamera egyértelműen webkamerás célokra hivatott, a hátlapi "főkamera" sem lesz partnerünk abban, hogy elkészítsük az év természetfotóit.

Galéria megnyitása grid_on

Az élek eléggé elmosódottak, sok helyen tapasztalható beégés, stb. Jó fényviszonyok között még vállalható a képe, a fény csökkenésével azonban rohamosan „zajosodik”. Ezt a dolgot nem róhatjuk kizárólag az Acer nyakába, mert sajnos más gyártók is hasonló minőségű szenzorokat raknak a hasonló kategóriás eszközeikbe, de nagyon várjuk már azt a kort, amikor a tableteknél is alap lesz egy 5-8 megapixeles, normális képminőséget felmutató kamera.

Mintavideó: link

Üzemidő

Az akkumulátorral kapcsolatban jó előérzetünk volt, mely a teszt során be is igazolódott. A kétcellás, 30 Wh-s, lítium-polimer telep maximális fényerő és 30 százalékos hangerő mellett, 1080p-s MKV film lejátszásakor 8 óra 3 perces etapot volt képes futni, ez bizony meglehetősen kellemes adat. A PCMark8-ban elérhető akkuidőmérés közben sem vallott szégyent a Switch 10 E, 7 óra 14 percig volt működőképes.

A legnagyobb terhelést a masina az AIDA64 rendszer-stabilitásteszt alatt szenvedte el (mindent terheltünk, amit lehetett), de míg így is üzemképes maradt 4 óra 8 percen keresztül. Ráadásul ne felejtsük el, a tesztek 100 százalékos fényerő mellett futottak. Mindent figyelembe véve a 12 órás üzemidőt átlagos használattal érzésünk szerint játszi könnyedséggel el lehet érni, sőt, visszafogottabb fényerő mellett akár túl is lehet szárnyalni.

Összegzés, vélemény

A bevezetőben már említettük, hogy 2015-ben az Acer a 2014-ben megkezdett Switch 10 vonalat kétfelé választja, az idei Switch 10 minőségben szintet lép, az olcsóbb variáns szerepét pedig a Switch 10 E tölti be. A gyártó nem végzett rossz munkát ez utóbbi modell megalkotásakor. Bár a felbontás kisebb lett, ez a gyakorlatban nem súlyos veszteség, a lényeg, hogy az IPS technológia maradt. A burkolaton a műanyag lett úrrá, méghozzá az olcsóbb, kopogósabb fajtából, de cserébe hatalmas a színválaszték és az anyag textúrája is kölcsönöz némi különlegességet a gépnek, ráadásul a szerkezet jól össze van rakva. A kezelőszervek megfelelő helyekre kerültek, kényelmesen elérhetőek, a tableten lévő kimenetkínálat átlagos, de nincs különösebb dolog, amit hiányolnánk róla. A tábla a tömeget tekintve kicsit hízott, a dokkoló a lényeget tekintve maradt az, amit a tavalyi gépnél már megismertünk, tartalmazhat gyárilag merevlemezt, ha nincs, akkor utólag is beszerelhető. A billentyűzet a mérethez képest jól használható, a touchpad fizikai egérgombja kicsit pontosabbnak tűntek. Sajnos normál méretű USB-ből továbbra is csak egyetlen darab van, jó lett volna, ha ezen a téren tud fejlődni a masina.

Adatkapcsolati téren gyakorlatilag a WiFi-re és a Bluetooth-ra szorítkozhatunk, a mobilnetről és a GPS-ről le kell mondani, legalábbis gyári kiépítésben mindenképp. A két darab 2 megapixeles kamera olyan-amilyen, de sajnos a tábla piacon ez nem meglepő. A Switch 10 E talán legnagyobb pozitívuma az akkumulátor, illetve az üzemidő, a 30 Wh-s lítium-polimer egység kapcsán nem hazugság a 12 órás adat, tényleg meg tudja ugrani a fél napos üzemet, ami még egy tablet kapcsán is kifejezetten jó érték.

Mivel hibrid megoldásról beszélünk, többféle használati mód közül választhatunk, melyek közül kétségtelenül a notebook mód a leghasznosabb, mert bár jó dolog az érintőkijelző, néha a fél életünket odaadnánk egy egérért és billentyűzetért. A bennünk kialakult összkép az Acer Switch 10 E-ről mindenképpen pozitív, erényei között az erős akkumulátort és a fiatalos külsőt tudnánk kiemelni az IPS panel mellett, csupán egyetlen gond van, ez pedig a vételár: mivel A Switch 10 E egy olcsósított variánsnak érkezik, a jelenlegi 109 000 forintos összeg több, mint a tavalyi Switch 10 100 000 forint környéki vételára, bár az is igaz, hogy azóta sajnos sok minden drágult, de ilyen magasságban már kifogható Asus Transformer Book is, 500 GB-s HDD-vel gyárilag kiegészítve. Egyelőre a Switch 10 E minimális mértékben túlárazott, ha a szám a neve mellett beesik 100 000 forint alá, akkor válik majd igazán ajánlhatóvá, de az nem kérdés, hogy nekünk tetszett.

Gyártó oldala: link

Pro:

+ IPS kijelző

+ fiatalos külső

+ hosszú üzemidő

+ beviteli szempontból jó dokkoló

+ HDD-s bővítési lehetőség

Kontra:

- kissé kopogós műanyagok

- egyetlen teljes méretű USB

- gyenge kamerák

- indokoltnál kicsit magasabb bevezető ár

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward