Acer S276HL: újabb rókabőr vagy valódi előrelépés?

Ezúttal az Acer legújabb dizájnmonitorát, az e-IPS panellel felvértezett S276HL-t vizsgáljuk meg közelebbről.

Acer S276HL: újabb rókabőr vagy valódi előrelépés?

1. Bevezető

Ezúttal az Acer legújabb dizájnmonitorát, az e-IPS panellel felvértezett S276HL-t vizsgáljuk meg közelebbről. Íme a tudása számokban:

Most pedig nézzük meg mire képes a gyakorlatban!

2. Acer S276HL - Áttekintés

Acer S276HL

Az Acer S szériás dizájnmonitorainak sikere töretlen. Mi sem bizonyítja jobban ezt, minthogy a tajvani vállalat minden évben megújítja termékpalettáját. A kérdés csupán az, hogy vajon ezúttal volt-e érdemi fejlődés, vagy csak egy külsőt érintő ráncfelvarrást történt? Ígérjük, hogy ez a cikk végére kiderül, most azonban járjuk körbe a monitort.

A szögletes formavilág érintetlen maradt, de a korábbi modellhez képest a talprész és a káva ezüstszínű berakást kapott, a nyak pedig ezüstről feketére változott. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy némi kényszerváltoztatásra volt szükség, nehogy a két monitort összekeverjük egymással. A eredmény jól sikerült, mert ott, ahol a menügombokat nyomkodjuk, immáron nem látszanak meg az ujjlenyomatok, mert zongoralakk festés helyett szálcsiszolt fémre emlékeztető műanyagokat kapunk. A panel azonban továbbra is tükröződik, ettől sajnos nem menekülhetett meg a kijelző. A küllem tehát rendben van, de az anyagminőség csak az elfogadható szintet üti meg. Döntögetéskor érezhető a vékony káva és az aszimmetrikus talp házasságának hátránya, mert az illesztések kicsit lazák, de ezt leszámítva a felhasznált anyagok nem rosszak.

A vaskos talprészen kaptak helyet a nyomógombok, melyek köszönhetően a nagy felületüknek, könnyen nyomhatók, csak kicsit kellemetlen, hogy minőségük változó (pl. a jobbra nyíl másképp nyomódik, mint a többi). A menüvezérléssel egyébként elégedettek voltunk, mert a képernyőmenü gyorsan reagált. A gomboknak nincs megvilágításuk, de ha szürkületnél támad kedvünk beállítani a monitor képét, ezt is könnyen megtehetjük, mert a kijelző PC segítségével is beállítható. A gombok szekciója mellett látható az állapotjelző lámpa is, de fénye nem zavaró, ezért nem tartjuk problémának, hogy ezt nem lehet letiltani a menüben. A gyorsgombok közül egyedül a fényerőszabályzást hiányoltuk, emiatt a főmenüt is elő kell hívnunk. A többivel képprofilt válthatunk, hangerőt szabályozhatunk, és az automatikus képbeállítást végezhetjük el a VGA bemenet esetén, ezek megkönnyítik a mindennapos használatot.

Az aszimmetrikus állvány a különleges formáján és robusztusságán kívül egyebet nem tud felmutatni. Döntögetni előrefelé 3 fokban, hátrafelé 15 fokban lehet, a szűkös beállítás pedig csak azért elég, mert a panelnek széles látószögei vannak. A talapzat a portré módot nem támogatja, és a sokszor hasznos felfüggesztési lyukakról is le kell mondanunk. A kijelző magasságát szintén nem lehet megváltoztatni.

A készülék hátsó fertálya a tervezők részéről nem sok fantáziáról tanúskodik, itt semmilyen érdekes részlet nincs, a hátlapon még bordázott mintázat sem látható. Kapunk viszont stílusos hangszórókat, melyek oldalra, két irányban sugároznak. Ezek kizárólag a magas hangok megszólaltatására képesek, hangerőben nagyon visszafogottak, és van némi alapzajuk is. A kis csipogók elhelyezkedésükből fakadóan széles sztereo teret jelenítettek meg, de ennél több pozitívumot még sok jóindulattal sem tudunk elmondani róluk. Mivel a kijelző nemcsak HDMI (2db), hanem VGA kapuval (1db) is rendelkezik, egy külön audio bemenet is helyet kapott, azért, hogy a hangszórókat minden esetben ki tudjuk használni. A mellékletben a legszükségesebb kábeleket ugyan megtaláltuk, de a rendes HDMI madzag még hiányzott a csomagból, ezért ezt nekünk kell biztosítani a kijelzőhöz. Amit kapunk: VGA, MHL (mobilos USB-HDMI), audio kábel, külső tápegység. A csomagban megtalálható továbbá a kézikönyv és egy telepítő CD.

3. Acer S276HL - OSD és Képprofilok

OSD

Tekintsük át az OSD-t. A lényegretörő főmenü a legfontosabb beállításokra korlátozódik, mint az alapvető képbeállítások: fényerő, kontraszt, színhőmérséklet. Ez utóbbi a kicsit szűkre szabott gyári Warm és Cool sémák közül választható ki, valamint a 3 színcsatorna segítségével egyénileg adható meg. A különlegességek sorában megemlíthető a képarány kezelés (Wide Mode), a színkezelés (eColor Management), ami a gyári képprofilokat rejti magába (ezekkel alant foglalkozunk), valamint az automatikus kontrasztvezérlés (ACM: Adaptive Contrast Management). Mivel a kontraszt állítgatása lassú, ez utóbbinak a gyakorlatban sok haszna nincs, mert a kontrasztérték csak papíron lesz több, ezért jobban járunk egy jól beállított statikus értékkel. Végül már csak az olyan apróságoknak jutott hely, mint a nyelv kiválasztása és az OSD időzítése, egyéb extrák nincsenek.

Képprofilok

Ami a képprofilokat illeti, ezek a fényerővel, a kontrasztértékkel valamint a gamma értékkel variálnak kicsit azért, hogy a különböző kombinációkkal látványos hatást érjenek el. A gyári értékek felülírhatóak, az eredeti állapotot pedig egy resettel állíthatjuk vissza.

Szemre a monitor képe mindegyik profilban jónak tűnt, a Standard és ECO nyugodtabb, a Graphics és Movie valamivel élénkebb megjelenéssel fogadott minket. Pontosságra egyik sem volt tökéletes, de egy kalibrálatlan monitortól még ezek is jó értékek. Ezért ha a monitorral nem tervezünk nyomdai munkát végezni, akkor már a gyári értékek is megfelelőek lehetnek. Netezéshez, munkához az ECO a legjobb választás, a Standard ehhez képest csak fényerőben különbözik, ezt napsütéses időben érdemes használni. Játékhoz, filmnézéshez és képek megtekintéséhez pedig a színesebb Graphics és Movie profilokat érdemes alkalmazni, mert valóban látványosabbak, és erős sávosodástól még ezeknél sem kell tartani.

Ezek után egyéni beállításokkal kísérleteztünk, hogy kihozzuk a monitorból, amit lehet. A célértékek a 6500K színhőmérséklet, 2,2 gamma, 120 cd/m^2 fényerő volt.

Amikor a kijelző hardveres beállításait tettük rendbe (fényerőt csökkentettünk és beállítottuk a színhőmérsékletet), a gyárinál nem tudtunk pontosabb eredményt elérni - hozzátesszük, a látvány már eleve nem volt rossz. Az egyedi színprofil betöltésével ennél jobb eredményt értünk el, de ez csak papíron jelentett többletet, a látvány alig változott. A konklúzió tehát az, hogy a monitort felesleges bekalibráltatni, mert (képszerkesztési munkát leszámítva) már gyárilag is megfelelően jó képe van.

4. Acer S276HL - Képminőség

A kijelzőben egy A-FRC-vel kiegészített 6 bites e-IPS panel található meg. Az olcsósított megoldáson nem meglepődtünk meg, mivel a monitor vételára igen kedvező. Hátrányként a némileg mesterkélt színeket említhetjük meg, a látvány nekünk kicsit meseszerűnek tűnt, de sajnos nem a jó értelemben. Érdekes módon azonban bekalibrálva sávosodást egyáltalán nem láttunk, a színátmenetek folyamatosak, és a gradiensek még a színekkel játszó profilok esetében is majdnem tökéletesek voltak. A sötétebb szürkeárnyalatokkal nem volt komolyabb probléma, csak a legsötétebb maradt rejtve, aminek köszönhetően a kijelző a sötét részletek nagy részét már megmutatta. A háttérvilágítás fényerejét megmértük, 294 és 83 cd/m^2 közé esett. Erre a monitornak szüksége is van, mert a panel erősen tükröződik, ami napsütésnél nagyon zavaró tud lenni.

A HDMI bemenetekben nem csalódtunk, ezek tökéletes minőségben tárták elénk a szöveget. Sőt, még a VGA-nak is egészen jó minősége van, ezért szükség esetén a monitor 3 bemenettel gazdálkodhat.

Ha alacsonyabb képméretre kell váltani (pl. nem bírja a gépünk a magas felbontást), akkor érdemes kihasználni a monitor interpolációs képességét, ezzel általában jobban járunk, mintha videokártyánk eme képességére hagyatkoznánk. A legjobb minőséget 1280*720 és 1024*768-as felbontásban érhetjük el, ezek olyan szépek, hogy szövegolvasásra is alkalmasak. Ha játék miatt csökkentünk képméretet, akkor az 1680*1050, 1600*900, 1440*900, 1280*800, 1280*960, 1280*1024, valamint az 1152*864-es felbontás is szépen jeleníthető meg a képernyőn. Csúnya méretet nem találtunk, a monitor ráadásul Aspect módban mindet rendesen lekezelte, egyik sem volt torz.

Ami a látószögeket illeti, a kijelző ebben a legerősebb, mert gyakorlatilag nem volt olyan helyzet, ahonnan ne tudtuk volna nézni a monitort. Színtorzulást nem, csak némi kontrasztcsökkentést láttunk felülről és alulról, de oldalirányban még ez is csak minimálisan jelentkezett. Szemből nézve a kép alul és felül is tökéletesen egyforma színű volt.

A háttérvilágítással sem volt gond, a fekete képernyőt szemből nézve szép egyenletesnek láttuk.

Oldalról már előbukkantak az IPS panelekre jellemző szürkésedések is, de ez nem a háttérvilágítás hibája, mert az egyenletes volt. A fénymérési adatok szerint a képszéleken némileg sötétebb a kép, mint középen, de ebből szabad szemmel semmi sem látszott.

A monitorban válaszidő-gyorsítást is megtalálható, a készülék ennek köszönheti 6ms-os sebességét. A kijelző túlvezérlését a menüben nem lehet szabályozni vagy kikapcsolni, de ennek szükségét nem is éreztük, szerintünk ezt tökéletesen eltalálták. Gyorsasága miatt nagyon jónak találtuk a kijelzőt, utánhúzást nem láttunk, és a túlvezérlésből fakadó szellemkép is csak akkor látszott halványan, amikor szándékosan ezt kerestük. Ráadásul a monitor bemeneti késését már kellően alacsonynak éreztük, ezért célzáskor a közvetlenség is megvolt.

5. Értékelés

Acer S276HL

Az Acer dizájnmonitorának legújabb köntösébe bújtatott példánya nem okozott nekünk csalódást. Kezdjük a képminőséggel. A csökkentett képességű panelnek megvannak a maga előnyei, mint például a széles látószögek, aminek köszönhetően bárhonnan remek minőségben tudtunk filmet nézni, ráadásul úgy, hogy a sötét részletek is jól látszottak. Vagy említhetjük az alacsony felbontások jó interpolációját, a kis bemeneti késést, és a remek válaszidőt, melyek kiemelik a monitort árkategóriájából. Ugyanakkor nekünk nem tetszettek a mesterkélt színek, egy másik hasonló kijelzőhöz képest még Standard profilban is enyhén meseszerű volt a megjelenítés (ez van akinek tetszik, van aki kevésbé szereti). Ha már itt tartunk, a monitor színhűsége közepesen pontos, de a gyári profilok internetezésre, játékra és filmnézésre módosítás nélkül is használhatók (nyomdai munkára viszont kalibrálással együtt sem alkalmas a kijelző, ez már meghaladja a képességeit). A video bemenetek minősége tökéletes, és nem csak a digitális kapuk, de még a VGA bemenet is jó.

Az sem utolsó szempont, hogy a kijelzőt tetszetős küllemmel ruházták fel, csak kár, hogy a szép vékony káváért cserébe az anyagminőséggel kell fizetni. Az állvány képességei a minimálisra szorítkoznak, de a jó látószögeknek köszönhetően ezúttal ez nem jelent problémát. Extra gyanánt a készülékben hangszórók is vannak, de ezek csak díszei a monitonak, mert a használhatóság alsó határát súrolják.

Bár a tesztet szigorú szemmel végeztük, összességében elégedettek voltunk a látottakkal, amit a magas pontszámok egyértelműen tükröznek. A kisebb képminőségbeli hiányosságokat pedig bőven ellensúlyozza a kedvező vételár, mert a kijelző alig kerül többe a jóval gyengébb TN paneles társainál. Kategóriájában tehát ezúttal is egy nagyon jó ár/érték arányú kijelzőt ismertünk meg az Acer berkeiből. Azt sajnáltuk csupán, hogy a monitorhoz nem jár HDMI kábel és 3 napos pixelhiba garancia, de a kijelző így is kiérdemelte tőlünk az ajánlott minősítést.

Webshop: Acer S276HL

Hivatalos honlap

A monitort a Ramiris Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward