Acer Iconia TAB W701, az izmos táblagép

Windows 8-as táblagép, Core i5-ös processzorral, Full HD kijelzővel és 3G modemmel. Ütőképesnek hangzik, a cikkből kiderül, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Acer Iconia TAB W701, az izmos táblagép

Specifikáció

Az utóbbi hónapokban egészen megélénkült a Windows 8-at futtató tabletek piaca, és ennek köszönhetően rövid időn belül a harmadikat köszönthetjük tesztlaborunkban. Az előző kettő az Intel igencsak harmatos Atom Z2760-as processzorát tartalmazta, és bár magukkal az eszközökkel elégedettek voltunk, nem mehettünk el szó nélkül az enyhén szólva is csak gyengének nevezhető processzor és a botrányos driverrel rendelkező grafikus mag teljesítménye mellett. Szerencsére a nagyobbik processzorgyártónak vannak ennél jóval ütőképesebb megoldásai, és némelyek mostanában fel-felbukkannak nemcsak notebookokban, ultrabookban, hanem táblagépekben is. Legújabb tesztalanyunk, hasonlóan az előzőhöz, ismét az Acer műhelyéből került ki. A tajvani gyártó nem először okoz kellemes meglepetést tabletjeivel, és ahogyan a legutóbbi bemutatójuk alkalmával láthattuk, a java még csak most következik.

Megérkezett hozzánk tehát a W701-es típusjelzésű termékük, amit igyekeztek minden földi jóval ellátni: Ivy Bridge-alapú alacsonynak mondható fogyasztású processzor, full HD érintőkijelző, dokkoló, Bluetooth billentyűzet. Arra voltunk leginkább kíváncsiak, hogy miként teljesít a gyakorlatban, képes-e kiváltani mondjuk egy laptopot.

Ennek eldöntéséhez lássuk először a készülék specifikációját!

Specifikáció

Az általunk tesztelt modell az alábbiakban felsorolt hardveres tulajdonságokkal rendelkezik:

A specifikációs táblázatot átböngészve teljesen egyértelmű, hogy itt bizony nem Atom-szintű teljesítménnyel fogunk találkozni. Az Ivy Bridge-alapokon nyugvó i5-3337U jelű processzor két maggal, a HyperThreading technológiának köszönhetően pedig négy szállal rendelkezik. 1,8 GHz-es alap órajele egészen 2,7 GHz-ig pöröghet fel Turbo módban, ez táblagépeknél nem megszokott érték. Szerencsére a grafikus fronton is javult a helyzet: bár a HD Graphics 4000 korántsem nevezhető erőműnek, sebessége és drivertámogatottsága akkor is magasan felülmúlja a kistestvér megoldását.

Az Acer üdvöskéje a kijelző tekintetében sem fukarkodott: a korábban tesztelt Samsung XE500-hoz hasonlóan 11,6”-on terülnek el a pixelek, de a felbontás alaposan megnőtt, meg sem állt 1920x1080-ig. A megjelenítőre egyébként egy rossz szavunk sem lehet: IPS paneles, tehát a látószögei 178 fokosak, a kép minden irányból remekül látható, a pixelsűrűség kiemelkedő, ennek köszönhetően a képminőség is rendkívül jó. A nagy felbontásnak azért hátrányai is vannak, erre még később kitérünk.

A Core i szériás processzornak hála a RAM mérete 2GB fölé mehetett, így kapásból 4 került a gépbe, és mivel a processzor nem veti meg a 64 bites utasításokat sem, így a Windows 8 is 64 bites lett. A háttértár szerepét egy 60 GB kapacitású Intel gyártmányú SSD látja el, a tesztekből látjuk majd azt is, hogy nem is rosszul.

Bár az akkumulátor kapacitása növekedett (a kisebb modellben 3540 mAh volt, itt 4850 mAh), azt ne felejtsük el, hogy itt egy 17W TDP-s központi egységet kell kiszolgálnia. Ráadásul újabb rossz hír, hogy mivel a billentyűzet Bluetooth-on csatlakozik, nem dokkolóként, ezért a plusz áramforrásról sajnos ezúttal le kell mondanunk.

A kommunikációs arzenál a tesztelt modellben majdnem teljesnek mondható, ám nagyon úgy tűnik, hogy ezt a változatot Magyarországon egyelőre nem lehet beszerezni. A W700-hoz képest a 3G modem megléte a plusz, ehhez egy microSIM foglalatot találunk az eszköz tetején. A többi paraméter a szokásosnak mondható: van a/g/n-es Wi-Fi, 4.0-s verziójú Bluetooth, ám GPS modul sajnos itt sincs.

A portok érdekes képet mutatnak: a korábbiakhoz képest meglepő, hogy teljes méretű USB-csatlakozót találunk, ráadásul külön öröm, hogy már a 3.0-s szabványnak megfelelőt. Van videókimenet is, nem meglepő módon itt is micro HDMI. A tárhely bővítése szokás szerint microSD kártyákkal történik.

Önbizalomtól duzzadó feliratok a csatlakozók mellett
Önbizalomtól duzzadó feliratok a csatlakozók mellett

A hangzásért a tablet alján található, piros rácsozatú hangszórópár felelős, amelyek meglehetősen nagy hangerővel, ugyanakkor tisztán szólaltatják meg a hangokat. A tábla bal oldalán a „Dolby Home Theater” felirat díszeleg, ezt azért kicsit túlzásnak tartjuk. Természetesen jack dugó van, ugyanitt, tehát tetszőleges fülhallgató vagy külső hangszóró használható. Kamera jó szokás szerint kettő van: az előlapon HD felbontású, Crystal Eye fedőnéven, míg hátul egy 5MP felbontású. A W510 után nem vártunk sokat a képrögzítőktől, és sajnos nem tudtunk kellemesen csalódni.

A táblázat utolsó sora általában a feketelevest tartogatja, nincs ez itt sem másképp. A jó hír az, hogy ha megelégszünk egy 1,5 GHz-en pörgő Core i3-as processzorral, és nincs szükségünk 3G-re, akkor „mindössze” 224 ezer forintot kell leszurkolnunk az eszközért, ami ugyan abszolút mértékben sok, de tekintve, hogy ugyanezért a pénzért a rivális gyártók Atom Z2760-at és 1366x768-as kijelzőt adnak, egyáltalán nem vészes ár. Természetesen, ha i5-ös processzorra, nagyobb SSD-re, illetve Windows 8 Pro-ra vágyunk, egészen közel kerülünk 300 ezres álomhatárhoz.

Csomagolás, kiegészítők, külső, dokkolók

Csomagolás, kiegészítők, külső, dokkolók

Apróbb kiegészítők
Apróbb kiegészítők

Amikor a W510-es dobozát nagynak ítéltük, még nem találkoztunk az igazi óriással. A W701-es csomagolása ugyanis hatalmas méretű és megdöbbentően nehéz is. Kibontva ezen nem is lepődtünk meg, ugyanis a majdnem 1 kg súlyú táblagépen kívül rengeteg alkatrészt találunk.

Az apróságokat a fenti képen láthatjuk: egy nagyobbacska adapter, két különböző dugasszal, a korábban már látott kissé idétlen rugós tappancs végű stylus, valamint egy microHDMI-t VGA-ra konvertáló átalakító kerül elő. Ezen felül kapunk egy microUSB – USB adaptert, amelyet valószínűleg a Bluetooth billentyűzet töltésére használhatunk, ugyanis ilyen port nincsen a készüléken. Az egyik rejtett zugból előkerül egy törlőkendő, amelynek nagyon örülhetünk, hiszen a gyönyörű kijelző szinte vonzza az ujjlenyomatokat.

Dokkolóállomás, fekvő és álló módhoz
Dokkolóállomás, fekvő és álló módhoz

A W700-as sorozat egyik specialitása a fenti képen látható dokkoló, amely a mellékelt talapzatnak köszönhetően fekvő és álló módban is használhatóvá teszi a táblagépet (természetesen a két mód közötti váltás automatikusan megtörténik elforgatáskor). A táblagép oldalról becsúsztatva az USB 3.0 portba és a töltő helyére csatlakozik, a dokkoló pedig három SuperSpeed portot tartalmaz, illetve természetesen az adapternek is jut hely, így nem maradunk energia nélkül.

Álló (portré) módban
Álló (portré) módban

A W510 tesztben említettük, hogy a Pro változat dobozából előkerült egy bézs színű, igencsak elegáns tok. Nos, tesztalanyunk csomagolásában is megtalálható egy ilyen, csak éppen itt egy Bluetooth billentyűzet is beépítésre került.

Billentyűzetes tok
Billentyűzetes tok

A fenti ábrán is látható, hogy a mérnökök egy szemfüles megoldással lehetővé tették, hogy a táblagépet egy adott szögben meg tudjuk támasztani, ezáltal aránylag kellemes gépelési élményt tudunk elérni. A billentyűzet fémből készült, minőségi darab, a helytakarékosság miatt azonban a gombok túlságosan laposak, rövid úton járnak, ettől függetlenül hosszabb szövegek bevitelére megfelelően használható ez a kiegészítő.

Fontos információ még a kiegészítőkről, hogy a W700-ból az alapcsomag csak a bölcsőt tartalmazza, mindössze a drágább kiszerelések része a billentyűzet, és csak a Win8 Pro-sokhoz jár stylus.

A tajvani gyártó legújabb üdvöskéjének külseje nem töri meg a hagyományokat, a megszokott stílusjegyekkel operál. Az előlapot lényegében teljesen elfoglalja a gyönyörűséges kijelző, alul középen egy szögletes gomb kapott helyet, rajta a Windows 8 emblémájával.

A hátlapot itt is kellemes tapintású fém borítja, az illesztéseket nem érheti panasz, nyekergést nem tapasztaltunk. Az egyhangúságot balra a segédfény nélküli kamera, jobbra pedig a bemart acer felirat töri meg. Alul jó szokás szerint a matricák sorakoznak.

A magasabb fogyasztású processzor hátránya, hogy a táblagép tetején szellőzőnyílást találunk, amelyből nagyobb terheléskor meleg levegő áramlik ki, bár egyáltalán nem vészes mértékben.

A főbb csatlakozókat bal oldalon találjuk: microSD, micro HDMI, a teljes méretű USB 3.0 és a töltő dugaszának helye sorakozik egymás mellett. Jobbra csak a ki-bekapcsoló, a hangerő-szabályozó, valamint a jack dugó helye található.

A fenti képen láthatjuk a már említett sztereó hangszórókat, középen pedig egy Reset nyílást. A tesztpéldány az "Engineering sample, not for sale" feliratot viselte magán, talán ennek köszönhetően csinált pár apró furcsaságot, de ezeket el tudjuk nézni neki, lévén még nem végleges darab járt nálunk.

Eddig nagyon biztató, amit láttunk, most vizsgáljuk meg a készülék egyik feltételezett ütőkártyáját, ami nem más, mint a sebesség.

Teljesítmény, multimédia, kamera, üzemidő

Teljesítmény, multimédia, kamera, üzemidő

A teszteléshez most is az AIDA64 Extreme Edition 2.80.2300-as változatát használtuk, és a legutóbb tesztelt W510 Atom Z2760-asával vetettük össze a kapott pontszámokat, hogy lássuk mekkora előrelépés egy ilyen processzorral szerelt tablet az Atomoshoz képest.

A grafikonra pillantva teljesen egyértelmű, hogy az Ivy Bridge-alapú központi egység lényegében felmossa a padlót a szegény kis Clover Trail-architektúrájú Atommal. Legtöbbször mintegy háromszor gyorsabb, de akadnak ennél nagyobb különbségek is. Ez persze nem meglepő, csalódtunk volna, ha nem ilyen számok jönnek ki.

A Windows Experience Index sem hazudtolja meg az előbb látott eredményeket, a pontok akár egy erősebb ultrabooké, vagy akár egy asztali gépé is lehetnének. A processzor erős, a memória is elég jól tartja a lépést, és a HD4000-nek sem kell szégyenkeznie. Ellentétben a W510-zel, ez a gép gond nélkül megbirkózott a Full HD felbontású YouTube-videókkal, amelyek ráadásul pazarul néznek ki az IPS panellel megáldott kijelzőn. A micro-HDMI-nek köszönhetően még LCD tévére is ki tudjuk juttatni a jelet egy átalakító vásárlásával.

Az SSD 7,9-es pontszáma pedig egészen elképesztő, ezt részletesebben is érdemes megnézni.

Először a CrystalDiskMark eredményekre vessünk egy pillantást. Olvasásban mintegy hatszor, írásban is legalább négyszer akkora sebességet kapunk, mint a kistesó esetében, és ez rendkívül jó hatással van mind a programok telepítésére, és a frissítésekre.

A HD Tune tesztje, bár ismét alacsonyabb eredményeket mutat, de azért jól jelzi, milyen képességű adattárolót szereltek az Acer mérnökei ebbe a táblagépbe.

Az ATTO Disk Benchmarkkal is meghajtottuk a tabletet, és itt sem kellett csalódnunk: bizonyos versenyszámokban 500 MB / sec feletti sebességek is kijöttek, ami azért figyelemre méltó eredmény.

Egy dologról nem ejtettünk szót eddig, ez pedig az, hogy vajon a W701 mennyire alkalmas játékra. Ennek eldöntésére két mérőprogramot is bevetettünk. A 3DMark11-ben a grafikára 455 pontot, a fizikára pedig 2553-at kaptunk, így a kombinált eredmény 502 lett, ez meglehetősen alacsony szám, és a teszt futása közben is kellemes diavetítésben volt részünk.

A Resident Evil 6-ot is megkergettük a gépen, ám ez is lesújtó eredménnyel zárult. 1280x720-as felbontásban (high detail, 32 bit) mindössze 910, 1024x768-ban 1027, míg 800x600-ban 1317 pontot sikerült begyűjteni, és csak a legutolsónál minősítette az élményt valamennyire játszhatónak a program. Hozzá kell tennünk, hogy az alacsony felbontás nem ment érdemben a képminőség rovására, a skálázást nagyszerűen oldotta meg az Acer üdvöskéje.

Összefoglalva tehát: játékra korlátozottan alkalmas a hardver, az újabbakkal csak alacsony pixelszám és gyengébb minőségű textúrák mellett érdemes próbálkozni, a régebbiek valószínűleg fürgébbek (notebook tesztjeinkben van millió mérésünk HD4000-essel). Emellett a Windows Áruházban találunk számos, kisebb gépigényű unaloműzőt, ezekkel érdemes próbálkozni.

Mivel kamera is van a gépen, jöjjön a tesztfotó.

A képet megnézve gondolom mindenkinek egyértelmű, hogy ezzel nem érdemes megörökíteni a nyári kalandokat, ennél majdnem akármelyik mobiltelefon 5MP-es felbontású kamerája szebbet csinál, és akkor nem is beszéltünk a 10 ezer forint körül kapható kis kompakt gépekről. Ráadásul a Windows 8 kameraszoftvere egyelőre fájdalmasan buta, így az elkészült kép elmosódott, életlen, bár most a színek legalább rendben vannak. Több tesztképet felesleges is bemutatni, sajna mindegyik ilyen.

Az akkumulátoros üzemidő mérésére ismét a szokásos YouTube videótesztünket vetettük be. Arra számítottunk, hogy az erős processzor nagyobb fogyasztása miatt csökkeni fog a készenléti idő, és nem is kellett csalódnunk, de a helyzet azért nem borzasztó.

Bár a visszaesés jelentős, ne felejtsük el, hogy egy mobil erőművel van dolgunk, ennek fényében a 6 órás videólejátszási idő egyáltalán nem tragikus. Kikapcsolt Wi-Fivel, valamint alacsonyabb fényerővel ennél több is kihozható belőle.

Windows 8, hozzáadott szoftverek

Windows 8, hozzáadott szoftverek

A W510-hez képest némileg csökkent az előre telepített szoftverek mennyisége. Hiányzik például az Acer Ring, a multimédiás központ. Van viszont Acer Explorer, hírolvasó, Kindle e-book szoftver, a multimédiás vonalat az XBMC erősíti.

Természetesen megkapjuk a gyártó Cloud nevű alkalmazását, amellyel dokumentumainkat és képeinket az általuk biztosított online tárhelyre menthetjük. A tesztkészüléken előre telepítve találkoztunk egy McAfee Internet Security Suite-tal is, de nem maradt ki a népszerű DVD-író szoftver, a Nero sem. A nemrég tesztelt Microsoft Office 365-nek csak egy próbaváltozatát tartalmazta a kínálat.

Az alkalmazáslistát átböngészve számos apróságra bukkanunk, amelyeket valószínűleg be tudunk mi is szerezni az Áruházból, ám itt előre telepítve megkapjuk őket. Bár a Windows 8 nagyon szépen mutat ekkora méretben Full HD-n, de ennek azért vannak árnyoldalai is a nagy felbontásnak. Például az Internet Explorerben már túlságosan aprók a betűk, ezért mindenképpen nagyítást kell használni. Az asztal elemeire is ráfér egy kis skálázás, ám kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket, ha monitorra vagy nagy tévére kötjük a kis Acert, ugyanis a jelenlegi verzióban mindegyik képernyőnek kötelező ugyanazt a százalékos arányt használni.

Júniusban a Build konferencián mutatják be a Windows Blue néven fejlesztett új verziót, amelynek végleges neve 8.1 lesz. Ebben a csomagban, amelyet az Áruházból ingyenesen le tudunk majd tölteni, várhatóan javítják többek között a képernyők skálázását, és számos olyan újítással kecsegtetnek, amely kényelmesebbé teszi majd az operációs rendszer használatát, érintőképernyővel és egérrel egyaránt.

Összegzés, vélemény

Összegzés, vélemény

Engineering sample ide vagy oda, az Acer W701 bizony nagyon ütősre sikerült. A vas nagyon rendben van, a processzor bivalyerős ebben a kontextusban, és a grafikus mag sem okoz csalódást (hacsak nem hardcore játékosok vagyunk). A kijelző gyönyörű, a billentyűzetes tok is tetszetős, bár jobban örültünk volna egy plusz akkumulátoros dokkolós verziónak.

Megállapítható tehát, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a táblagépek valós alternatívát jelentsenek a laptopok leváltására. Kíváncsian várjuk az Acer nemrég bejelentett P3-as sorozatát, amely hasonló stílusú gépet takar, némileg gyengébb konfigurációban, de a 200 ezres lélektani határ alatt.

Pro:

+ jó minőség, fém burkolat

+ gyönyörű kijelző

+ erőteljes processzor, elfogadható integrált grafikával

+ aránylag elfogadható üzemidő

+ USB 3.0-s dokkoló, billentyűzetes tok

+ teljes értékű Windows 8 operációs rendszer

Kontra:

- a grafikus mag játékra nem túl jó

- nincsen pótakkumulátor a billentyűzetben

- relatíve magas ár az erősebb konfigurációk esetén

Az Acer W701-est a cég magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward