Acer Iconia Tab A511: variációk egy témára

Az Acer az Iconia Tab 510-es sorozattal száll szembe a Transformerekkel. Vajon van esélye? Kiderül a cikkből!

Acer Iconia Tab A511: variációk egy témára

Specifikáció

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jó néhány Tegra 3 SoC-ra épülő tabletet tesztelhettünk már, és megállapíthattuk, hogy ezek a jelenlegi androidos kínálat csúcsát jelentik. Ugyanakkor azok a modellek, amelyek eddig megjárták tesztlaborunkat, szinte mind az Asus Transformer sorozatába tartoztak. Most elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy megtörjük az egyhangúságot.

A tesztalanyunk ugyanis a nagy rivális Acertől érkezett hozzánk. A tajvani PC-gyártónak nem ez az első próbálkozása, hogy termékeivel konkurenciát teremtsen az Asusnak, és az eddigi kísérleteket sem lehet éppen reménytelennek nevezni, elég csak a notebookpiacon elért sikerekre gondolnunk. A táblagépek frontján azonban ez idáig nem sikerült igazán ütős alternatívával előrukkolniuk, jelen cikkben pedig arra keressük a választ, hogy a megújult Iconia sorozat vajon sikerrel veszi-e fel a versenyt a Transformerekkel.

Specifikáció

Tesztalanyunk, az Acer Iconia Tab A511 az alábbi hardveres tulajdonságokkal rendelkezik:

A legnagyobb rivális egyértelműen a már korábban tesztelt TF300, így az összehasonlításban ő lesz a viszonyítási alap. Mindjárt a processzornál kezdhetjük, hiszen itt 1,3 GHz-es órajelet látunk, ami éppen 100 MHz-cel magasabb az Asus modellben ketyegőhöz képest. Visszalépést jelent ugyanakkor a kijelző, hiszen itt egy teljesen átlagos TFT panellel találkozhatunk, tehát nagy valószínűséggel kisebb betekintési szögekkel számolhatunk. A gyakorlatban nem vészes a különbség, az Iconia megjelenítőjére sem lehet panaszunk, szép színek, aránylag jó napfényben olvashatóság, és az érintések pontos érzékelése jellemzi.

A memória mérete 1 GB, a belső tárhely pedig 32 GB, ami természetesen microSD kártyákkal tovább bővíthető. A legnagyobb dobás a 36,26 Wh kapacitású akkumulátor, ami majdnem annyi, mint a kis Transformer beépített és dokkolóban lévő energiaforrásának összteljesítménye. Szerencsére a méreteken nem hagyott nyomot ez a bővítés, a 11 milliméteres vastagság ilyen aksi mellett teljesen elfogadhatónak tűnik. A legtöbb táblához hasonlóan itt is két kamerát kapunk, de a hátlapról lemaradt a segédfény, ebben sajnos hasonlít a már említett Asus termékhez.

A kommunikációs arzenál gyakorlatilag teljesnek mondható, különösen annak fényében, hogy ezúttal az A511 típusszámú, HSDPA/HSUPA modemmel ellátott változatot kaptuk meg tesztelésre (aki csak Wi-Fi kapcsolatra vágyik, az A510-es számú modellt keresse). A 802.11-es modul a b/g/n szabványokkal is boldogul, van GPS és Bluetooth is (bár csak 2.1-es verziószámmal).

Nem ejtettünk még szót az árazásról. A 3G nélküli változat nagyjából 118 ezer magyar forintba kerül, ezzel egy árban van a TF300-zal (dokkoló nélkül). A modemmel szerelt verzió mintegy 149 ezer forint ellenében vihető haza, ez pár ezressel magasabb a rivális modell dokkolós változatánál. Meg kell jegyeznünk, hogy már kapható az Asus üdvöskéjének 3G-s verziója, amely billentyűzettel együtt már 190 ezerbe kerül, tehát elég húzós az ára.

Visszatérve az A511-re: adott tehát egy kellemes specifikáció, a konkurens ajánlathoz hasonló árazással. Vajon képes olyan értékelhető plusz teljesítményt felmutatni, hogy inkább őt válasszuk? A válasz kifejtése előtt vizsgáljuk meg a külső adottságokat.

Csomagolás, külső, minőség, kijelző, kamera

A nálunk járt darab egy mérnöki minta volt, így a csomagolása sem volt teljes. Mindössze egy töltőt és egy USB host kábelt találtunk az egyébként nem túl nagy dobozban, amelyen az olimpia emblémáját is megtalálhatjuk.

Ami az Acer üdvöskéjének külsejét illeti, panaszra nincs okunk. Igaz, hogy a borítás nem fém, de mindenhol jó minőségű műanyagot használtak fel, nem ropog, recseg, a súlya éppen optimális, kellemes kézbe venni. A hátlap is masszív, és egy érdekes pöttyös mintázatot kapott. Középen a gyártó emblémája (a modernebb változat), alul diszkrét Dolby Digital Plus logo. Az 5 megapixeles kameramodul kiemelkedik a táblagép síkjából, ami abból a szempontból kissé nyugtalanító, hogy semmi sem védi a külső behatásoktól. Segédfényt sajnos nem kapott, emiatt már a riválisnál is húztuk a szánkat.

A sztereó hangszóró nyílásai alul helyezkednek el, és apró méretükhöz képest meglepően jól szólnak, valószínűleg itt köszön vissza az előbb látott Dolby embléma. Középen találjuk a microUSB csatlakozót, amellyel az eszközt a gépünkhöz csatlakoztathatjuk.

Szemből nézve általában kevés táblagép szokott meglepetést okozni, ez alól tesztalanyunk sem kivétel. A kijelzőt vastag fekete keret veszi körbe, ami magában foglalja az előlapi kamerát is. Sajnos a megjelenítő rendkívüli módon gyűjti az ujjlenyomatokat, a leendő tulajdonos a permanens törölgetésre készüljön fel.

Balra a könnyen elérhető bekapcsoló gombot (amely a töltést jelző LED-et is tartalmazza), valamint a jack dugót találjuk. Fenn a hangerőszabályzó mellett egy érdekes kis csúszka van, amellyel megakadályozhatjuk az alkalmazások képének automatikus elforgatását a táblagép mozgatásával.

A jobb oldalon egy eddig még kevés tableten látott megoldást láthatunk, ugyanis a SIM-kártya foglalat és a microSD kártyahely egy kis ajtócska mögött található, amely egyszerűen, ugyanakkor igényesen csatlakozik a táblagéphez. Itt találtuk a tesztpéldányon az „Engineering sample” feliratot, amely ugyan elkezdett lekopni a teszt végére, de még így is látható maradt.

Szerencsére erről a modellről nem spórolták le a mini HDMI csatlakozót sem, így a tévéhez kötés is lehetségessé válik. A SIM kártya behelyezése és egy újraindítás után a táblagép automatikusan beállította az APN-eket, és azonnal készen állt a böngészésre. A tesztidőszak alatt a mobilhálózat jelét stabilan megtartotta, ennek megfelelően jó sebességgel lehetett vele internetezni. Ráadásul a megnövelt kapacitású akkumulátor miatt meglehetősen sokáig bírta egy feltöltéssel, de erről később még szót ejtünk.

A kamera a Transformer sorozathoz képest gyengébb, mindössze 5 MP felbontásra képes. Ezúttal több tesztfotót is készítettünk, amelyek igyekeznek hű képet nyújtani a képalkotási képességekről.

A fotók nem rosszak, de magukon viselik a mobilkamerák betegségeit, például az első képen az ég egy kissé beégett. A képzaj elfogadható mértékű, a dinamikatartományra és a vonalélességre sem lehet panasz. Sajnos sötétben nem nagyon tudunk majd fotókat készíteni a vaku hiánya miatt.

Mivel eddig nagyjából a TF300 szintjét sikerült hozni (gyengébb kijelzővel és kamerával), kíváncsiak voltunk, hogy a teljesítmény és az üzemidő hogyan alakul.

Teljesítmény, üzemidő

Teljesítmény, üzemidő

Az egész cikken végigvonul a többé-kevésbé természetes összehasonlítás a szintén NVIDIA Tegra 3-as System-on-Chip megoldásra épülő riválisokkal, így ezt a vonalat a teljesítménytesztekben is megjelenítjük.

Néhány hónapja kibővítettük a használt tesztprogramok körét, és szerencsére a TF300 és a TF700 eredményei is rendelkezésre állnak valamennyi szoftverrel. Jöjjenek hát a diagramok!

A nyuszis benchmark eredményeit megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy a papírforma győzött. Összpontszámban az A511 a riválisok közé ékelődik be, ahogyan azt az órajelek alapján várnánk. Ugyan az I/O pontszám kicsit gyengébb, a grafikus pedig kissé magasabb mindkét Asushoz képest, ez a végeredményt érdemben nem befolyásolja.

A Quadrant 2.1-es verziója némi meglepetést okozott, ugyanis az Acer üdvöskéje nem tudott lényeges előnyt felmutatni a kisebbik Transformerrel szemben, a nagyobb pedig utcahosszal elhúzott mindkettőtől. Úgy látszik, a megemelt órajel nem minden helyzetben elegendő.

A Peacekeeper tesztben éreztük először, hogy nem végleges termékkel van dolgunk, ugyanis a nagyjából 20%-os lemaradást csak szoftveres okokkal tudjuk magyarázni. Szerencsére ebből vajmi kevés érezhető a mindennapi használatban, a böngészés gyakorlatilag akadásmentes, a nagyításnál is minimális döccenések tapasztalhatóak csupán. Remélhetőleg lesz Jelly Bean frissítés, amely gyógyírt jelenthet az apró megakadásokra is.

Az OpenGL teljesítményt mérő GLBenchmark tesztben sem látunk számottevő előnyt. Jól látható ugyanakkor, hogy az előző generációs Tegra 2 mennyire le van maradva a Kal-El architektúrájú megoldásokhoz képest.

Már a bevezetőben említettük, hogy az A511 egyik, ha nem a legfőbb ütőkártyája az üzemidő lehet, és kicsit túlozva az állunkat keresgéltük a padlón az eredmények láttán. A szokásos tesztet futtattuk: elkezdtünk a YouTube-ról egy HQ (nem HD!) videót végtelenítve lejátszani, és a teljes kikapcsolásig eltelt időt lemértük. Az eredmény meggyőző.

Igaz, hogy a Transformerek a dokkolóba épített pótakkumulátorral majdnem ilyen teljesítményre képesek, nélküle viszont gyakorlatilag feleannyi ideig bírják, mint az Iconia Tab A511. Ez azt jelenti, hogy egy nagyon húzós, végigdolgozott nap végén sem fog várhatóan munka közben kikapcsolni a táblagépünk, és ez egy nagyszerű eredmény a sokszor fél nap alatt lemerülő androidos okostelefonok világában. Figyelemre méltó teljesítmény, az Acer mérnökei remek munkát végeztek.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Az olcsó táblagépek tesztjében mindig arról panaszkodunk, hogy szinte semmilyen plusz programot nem kapunk a vanilla Android operációs rendszeren kívül. Szerencsére a prémium kategóriában ez nem így van, rengeteg extra szoftvert találunk a menüben, ez alól az Acer üdvöskéje sem kivétel.

Az operációs rendszer a jól ismert és megszokott Android 4.0.3. Sajnos egyelőre nincs arról hír, hogy a legújabb, 4.1-es, Jelly Bean kódnevű verziót megkapnánk, de reméljük a legjobbakat. (A Transformer széria tagjaira már elkezdett szállingózni a frissítés.)

A kezelőfelület nem sokban tér el az alaptól, és sajnos az értesítési területet sem szabta testre a gyártó. Az alsó sáv közepén azonban egy zöld pötty található, amelyre kattintva megjelenik a rendkívül látványos Acer Ring. Ez egy kör alakú kezelőfelület, amely gyors hangerőszabályzásra, alkalmazásindításra, képernyőfotó készítésre és RSS hírolvasásra alkalmas. Ennek elemei, valamint a lockscreen parancsikonjai a Beállítások menüpontban konfigurálhatók, ezért mindenképp jár a piros pont a tajvani gyártó mérnökeinek.

Az alkalmazások listájában számos nagyszerű szoftverrel találkozhatunk. Van jegyzetkészítő (Evernote), vonalkódolvasó, e-book olvasó (LumiRead), de itt említhetnénk meg a remek dokumentumszerkesztő alkalmazást, a Polaris Office-t is, amelyet már a Transformereken is szerettünk. Az üzletiesebb felhasználás jegyében az Acer Print segíti a nyomtatást, a McAfee VirusScan pedig a kártevők ellen igyekszik megvédeni a táblagépünket.

Az Acer a multimédiára is nagy hangsúlyt fektetett. Ennek jegyében találunk internetrádiós alkalmazást (AUPEO), a gyártó saját fejlesztésű clear.fi nevű szoftverét, ami az otthoni digitális eszközök között segíti a médiafájlok megosztását, de ide tartozik a Média kiszolgáló és a Movie Studio is. A SoundHound pedig abban segít, hogy kedvenc zenénket másodpercek alatt megtaláljuk a világhálón, akár éneklésünk vagy dúdolásunk alapján is.

Az előtelepített szoftverek egy része widget formájában is rendelkezésre áll, de a gyári választékot gazdagítja például az AccuWeather órás időjárás-előrejelző minialkalmazása is.

Értékelés

Összegzés, vélemény

Kicsit bajban vagyunk, amikor értékelni kell az Acer A511-et. Annak ellenére, hogy papíron néhány területen elmarad a TF300-tól, mégis sikerült megkedvelni a tesztidőszak alatt. Ebben nem kis szerepe volt annak, hogy beépített 3G modemmel érkezett, ami megkönnyíti a mindennapi használatot.

Az Acer termékei általában a konkurenseknél kedvezőbb árfekvésűek, éppen ezért meglepő, hogy kicsit vastagon fogott a gyártó ceruzája az A510-es széria esetében. A TF300-hoz viszonyítva (amivel egy áron van) az Acer táblája rosszabb kamerával és kijelzővel érkezik, viszont cserébe kicsit erősebb chipet kapott és kétszer olyan erős akkumulátort, ami nagyon meglátszik az üzemidején, az A510 garantáltan nem merül le napközben. Innentől egyéni preferencia, hogy kinek mire van jobban szüksége.

Pro:

+ jó teljesítmény

+ kiemelkedően jó üzemidő

+ remek szoftverellátottság

+ 3G (A511 esetében)

Kontra:

- az ár

- a kijelző és a kamera elmarad a konkurenciáétól

Az Acer Iconia Tab A511-est az Acer hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward