Acer Aspire One: Pepita

Elhagyta kezünket az Acer netbookja is, amely hibái ellenére az egyik legszebb megoldás a piacon. A többi gyártóval szemben a cég sokféle színben kínálja portékáját, választhatunk fehér, barna, de akár rózsaszín modellt is. ...

Acer Aspire One: Pepita

I. Bevezető és specifikáció

Lassan mindenki bemutatja a nagyközönségnek a netbook piacra szánt megoldását, ezúttal az Acer távolról sem csúnya üdvöskéje járt nálunk, méghozzá csodaszép kék színben. A többi gyártóval szemben a cég sokféle színben kínálja portékáját, választhatunk fehér, barna, de akár rózsaszín modellt is. A belső semmit nem változott, az Aspire One is a jól bevált Intel Atomos platformra épít, akárcsak az MSI vagy az Asus.

Processzor: Intel Atom N270 1.60 GHz (533 MHz FSB, 512 kB L2 cache, 45nm)

Memória: 1x1 GB Samsung DDR2-533 (533 MHz, CL4-4-4-12)

Chipset: Intel i945GME

Videokártya: Intel GMA950

Hangkártya: Realtek ALC268 HD Audio

Kijelző: 8,9” (1024x600, Glare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9120817AS (120 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8102E Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG WLAN max. 54 Mbit/s

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 3 cellás 22Wh

Operációs rendszer: Windows XP Home SP3

 

Nincs modem, nincs Bluetooth, a többi a szokásos. Az Asus időközben megjelent eeePC 904HD-jával szemben az Acer egész jó eséllyel indul, habár alapvetően drágább és az ellenlábas nagyobb merevlemezt és Bluetooth-t is kapott.

A kellékek is a szokásosak, leginkább az MSI Windjével egyeznek meg: táska, rövid leírás, hálózati kábel és akkumulátor a kis doboz tartalma. Egeret ezúttal nem kapunk.

II. Hardver

A kis Aspire meglepően hangosan jutott el a Windows-ig és ezt a rossz szokását végig meg is tartotta. Nehéz több hónapos távlatból objektíven nyilatkozni, de véleményünk szerint ez az eddigi leghangosabb netbook a magyar piacon. Ez persze nem jelenti azt, hogy süvítene benne a ventilátor, de azért bőven hallható zajt csap.

 

A nagyobb noteszgépeknél már bevált technikát alkalmazza ezúttal is az Acer, a Windows telepítés egy image fájlból szűk negyed óra alatt megvan, viszont utána legalább még ennyi időt vesz igénybe a sok-sok bundle program konfigurálása.

A beépített merevlemez ugyanabból a sorozatból való, amit az Asus eeePC 1000H-ban is találunk, csak itt 120 GB-os. Sebessége alapvetően jó, bár valamiért csak sokadjára sikerült értékelhető eredményt kapnunk a HDTune tesztje alatt. Hangja nem sok van (de azért hallható), melegedése átlagos.

 

A BIOS-ban gyakorlatilag semmi érdemlegeset nem állíthatunk át, a jelszóvédelmen és a boot sorrenden kívül egyetlen hasznos feature sincs, csakúgy, mint a többi netbook esetében.

 

Az anyaghasználat nekünk tetszett, hasonlóan az MSI Windhez, bár utóbbi klaviatúráját eddig semmi nem tudta letaszítani a trónról. Az illesztések pontosak voltak és összecsukva egy kifejezetten tetszetős kis noteszgép képét mutatta az Aspire One (akárcsak a HP netbook-ja).

III. Ergonómia

Mint említettük az Aspire One nagyon tetszetős külsőt kapott, ezt kár is lenne tagadni, a Hewlett Packard MiniNote-ja mellett a legszebb netbook jelenleg a piacon.

A billentyűzet teljes szélességű, nem átrendezett és igen jól használható. Gyorsgombok ezúttal nincsenek, de nem is nagyon fértek volna el (és nincs is rájuk igazán szükség).

 

A touchpad sajnos méretével és kialakításával is zavarba hozza az egyszerű mezei felhasználót. A kis felület még úgy-ahogy megszokható, de a bal és jobb oldalra helyezett egérgombok nem. A HP megoldásával ellentétben ezek a gombok keskenyek és nagyon-nagyon kemény nyomásponttal rendelkeznek. Sajnos ez a 8,9”-os gépek egyik hátránya, de láttunk már példát rá, hogy használhatót is lehet alkotni ezen a téren.

A portok a szokásosak, legnagyobb örömünkre a három USB foglalat közül egyet sem spóroltak le. Szellőzőnyílásból sajnos csak egy nyúlfarknyi jutott oldalra, ami azért baj, mert így a felmelegedett levegő elég lassan távozik a kis dobozból.

 

A kijelzővel meg voltunk elégedve, az alacsony felbontás továbbra is fájó pont, de a HP után tudjuk, hogy a WXGA-nál az olvashatóság lenne a gond, úgyhogy a két rossz közül az Acer a - talán - kevésbé rosszat választotta. Fényereje meglepően nagy, még teljesen lecsavarva is tudtuk használni egy világos szobában.

 

A webkamera a szokásos VGA felbontású Crystal Eye Cam, amely alacsony felbontása ellenére gyors mozgásreprodukciót és éles képmegjelenítést tudhat magáénak. Éjszakai használatnál sajnos romlik a kép, de némi állítgatással korrigálható az optika gyengesége.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátortól nem vártunk sokat, lévén ugyanaz a 3 cellás példány, amelyet a többi gyártó is mellékel netbookjaihoz. Ennek megfelelően közepes fényerőn valamivel több, mint két óra után lemerült és ezen a fényerő csökkentése sem tudott többet javítani negyed óránál. Arról egyelőre nincs információnk, hogy elérhetővé válik-e a géphez egy nagyobb akkumulátor, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy az azonos ársávban mozgó Asus eeePC 904HD mennyivel bírja tovább.

Összességében az Acer Aspire One egy érdekes készülék. A HP megoldásánál jóval olcsóbb, igaz bizonyos téren gyengébb is (kijelző felbontása, Bluetooth támogatás, touchpad mérete, anyaghasználat). Az Asus eeePC 904HD-val csak ránézésre tudjuk összehasonlítani és annál csábítóbb vételnek tartjuk, hiszen billentyűzete már bizonyítottan jobb, kijelzőjével szintén nincs gond, szép és egy kiegészítő kis egérrel remekül használható is. Az alacsony felbontások miatti trükközéseket itt is érdemes használni, egyedül a vártnál magasabb zajszint az, amit furcsállunk, de még így is bőven rá lehet mondani, hogy ajánlott vétel.

 

Az Acer Aspire One-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Acer

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward