Acer Aspire 6920G: a nagy testvér árnyékában

A 18,4"-os Aspire után nálunk vendégeskedett a 16"-os változat is.

Acer Aspire 6920G: a nagy testvér árnyékában

I. Specifikációk és csomagolás

Nemrég járt nálunk az Asus 15”-os multimédiára kihegyezett gépe (M50), amely a 17”-os nagytesóhoz (M70) képest kicsit kiábrándító képet festett, mert notebookként teljesen korrekt volt, ám a marketinggépezet által hírdetett multimédiás fícsörök igencsak megnyírbálásra kerültek az alapváltozatban, amelybe se egy Blu-Ray vagy HD-DVD meghajtó, se egy TV tuner kártya, se egy távirányító nem fért bele. Valami hasonlót művelt az Acer is, a 6920G alapváltozata kísértetiesen emlékeztet az Asus M50-re…

Processzor: Intel Core 2 Duo T5750 2.00 GHz (667 MHz FSB, 2 MB L2 cache, 65nm)

Memória: 2x2 GB Hynix DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: NVIDIA GeForce 9500M GS (80 nm, 32 unified shader, 475(950)/1400 MHz, 512 MB)

Hangkártya: Realtek ALC889 HD Audio

Kijelző: 16,0” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD2500BEVS-22UST0 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, ATA133)

Optikai meghajtó: LG GSA-T40N ATA-133 SuperMulti DVD-író

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN max. 54 Mbit/s

Modem: Agere Systems HDA Modem

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 49Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

Mint látható, ezesetben is egy alap kiépítésű notebookot kapunk, amelyben az extrát a videokártya és a memória nyújtja. Örömteli volt látni, hogy viszonylag gyorsan kapcsolat az Acer és már az első javítócsomaggal felvértezett Windows Vista-val szállítja legújabb notebookjait.

Akárcsak az Asus M50-nél, itt sem kapunk semmi multimédiára utaló kiegészítőt, a szokásos felszerelések fogadnak minket a csomagban, úgy mint kábelek, akkumulátor és kézikönyv. Táska és egér szintén hiánycikk, előbbi betudható a gép speciális méretének.

II. Hardver és teljesítménytesztek

A 6920G viszonylag halkan jelezte életre keltét és masszívabb terhelésig megtartotta ezen jó szokását. 3D-s játékok és processzort izzasztó alkalmazások alatt már megjött a hangja, mondhatni hangos volt (cserébe a hőmérsékletek nem szöktek az egekbe).

A videokártya hőmérséklete igen magas volt, 60 fok körül mozgott üresjáratban is, igaz csak terhelésre indult be az őt hűtő ventilátor igazán. Jól látható, hogy multimédiás és játékos feladatokra egyaránt alkalmas VGA-ról van szó, előfordult már korábbi tesztjeinkben. A modern játékokat közepes részletességgel és felbontással képes futtatni, bár nem ez a termék elsődleges profilja hivatalosan.

A merevlemez meglehetősen csendben és gyorsan tette a dolgát, bár a nagy nyári forróságban komolyabb másolgatások után már félig izzott, bőven 50 fok feletti hőmérsékleteket mértünk, amelyet az egyik tesztfotó is alátámaszt. Érdemes ezekre a napokra/hetekre beszerezni egy notebook hűtő szettet.

[italic][bold]Acer Aspire 6920G teszteredmények:

[/bold][/italic]

PCMark05 (CPU): 4938

PCMark05 (Graphics): 4801

PCMark05 (HDD): 4221

Cinebench10: 3696 (3 perc 59 másodperc)

Memória olvasás: 4735 MB/s

Memória írás: 3015 MB/s

Memória másolás: 3397 MB/s

Memória késleltetés: 93,5 ns

CPU Queen: 8482

CPU PhotoWorxx: 6249

CPU Zlib: 26187 kB/s

CPU AES: 7339

FPU Julia: 3690

FPU Mandel: 1862

FPU SinJulia: 926

III. Belsőségek és ergonómia

Ergonómiailag a gép nem sokat változott a múlt hónapban tesztelt 8920G-hez képest azon kívül, hogy kisebb lett. A hangzásért felelős Tuba rendszert viszont meghekkelték, hiszen ezúttal csak sztereó hangzást kapunk és ezt bővíthetjük ki térhatásúra, míg a nagytesónál a sztereó jelhez kétszer ennyi hangszóró tartozott, így tényleg lehetett valami térhatást érezni a funkció bekapcsolásakor. Itt ez teljesen hiányzik, ráadásul, ha kikapcsoljuk a Surroundot, akkor olyan érzése támad az embernek, mintha hangosabb lenne a jobb oldal, mint a bal.

A billentyűzet megmaradt ugyanaz, mint a 8920G-nél, látszólag méretre sem lett kisebb, inkább a felesleges helyeket vették el oldalról. Nyomáspontja még mindig kellemes, ám a fényes borítás miatt meleg időben könnyen megizzad az ember ujjbegye és hamar koszolódik a klaviatúra tőle.

A touchpad is maradt a „régi”, kezelése könnyű, bár az izzadékonyabb felhasználóknak az érdes felület okozhat bosszúságot. Múltkor nem hoztuk fel negatívumnak, így itt is inkább megjegyzésként szignóztuk, hogy az ujjlenyomatolvasó szerencsésebb helyen lenne a görgetősáv alatt, hiszen a jobb gombból így a hasznos felület alatt alig találunk egy kis szeletet.

A látottakhoz annyi megjegyzést fűznénk, hogy mivel nincs fedésben a fedlap és az alsó burkolat, így meglehetősen macerás kinyitni a noteszgépet, körömmel a legegyszerűbb, de az nincs mindenkinek ugye. A jobb oldalon a két egymás alatti USB nem túl nyerő, hiszen két nagyobb pendrive nem fér el egymás alatt, ráadásul szerencsétlen esetben bele is lóghatnak a DVD tálca síkjába.

A webkamera a szokásos 1,3 Mpixeles példány, sötétben nem domborít, de nappal kiváló képet készít. A kijelző megérdemel még egy nagy piros pontot, színhelyesre kalibrált állapotban érkezett, ráadásul kellően éles és kontrasztos is volt, egyetlen negatívum a technológiára (TN+Film) jellemző gyenge látószög volt, a bevilágítás mértéke átlag alatti.

IV. Üzemidő és értékelés

Sajnos a teljesen mezei 6 cellás akkumulátor nem tudja sokáig etetni a gépet, amely főleg a videokártya miatt eszik sokat még üresjáratban is. 50%-os fényerővel 2 óra 40 percig tudtunk internetezni, maximális fényerőn alig 2 óráig, ha pedig játékra adtuk a fejünket, akkor kevesebb, mint egy óra alatt megadta magát a készülék. Egy hosszabb filmet csak teljesen feltöltött akkumulátorral tudtunk végignézni DVD-ről, merevlemezről való mozizásnál nyertünk pár percet.

Déja vú érzésünk van az Acer 16”-os multimédiás gépével kapcsolatban, hiszen gyakorlatilag ugyanazt tudjuk róla elmondani, mint az Asus 15,4-es M50Sr-éről. Teljesen mezei notebook, amely főleg kinézetével próbál hódítani, jelen tesztünk alanya pedig sokkal inkább tartozik a játékgépek kategóriájába, mintsem a multimédiások közé. Ha kicsit lejjebb megy a jobban felszerelt változat ára, akkor ajánlott vétel lehet belőle, addig is inkább kacsintgassunk a nagyobb 8920G felé, hiszen gyakorlatilag nincs árbeli különbség a két változat között.

Az Acer Aspire 6920G notebookot a CHS Hungary-től kaptuk tesztelésre.

Hivatalos oldal: Acer Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward