Acer Aspire 5720ZG: Játékos kedvű notesz

Az eddig tesztelt Acer noteszgépektől eltérően most egy korlátozottan játékra is alkalmas példányt választottunk.

Acer Aspire 5720ZG: Játékos kedvű notesz

Acer Aspire 5720ZG - Bevezető és specifikációk

Járt már nálunk kifejezetten olcsó és kifejezetten drága Aspire is, sőt nemrég megnéztük az Acer legújabb szubnotebook fejlesztését is, a 2920-ast. Akkor vegyes érzelmek kavarogtak bennünk, még a két 15,4”-osnál egyértelmű volt az ajánlott vétel plecsni. Mostani alanyunk sajnos szintén nem fogja megkapni ezt az elismerést, rögtön ki is derül, hogy miért.

Processzor: Intel Pentium Dual Core T2310 1.46 GHz (533 MHz FSB, 1 MB L2 cache)

Memória: 2x1 GB Hyundai DDR2-533 (CL4-4-4-12)

Chipset: Intel PM965

Videokártya: NVidia GeForceGo 8400M GS (16 egyesített shader egység, 400/1200 MHz, 256 MB)

Hangkártya: Realtek ALC268 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, CrystalBrite, AUO B154EW02)

Merevlemez: Hitachi HTS542516K9SA00 (160 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: Optiarc (Sony-NEC) AD-7560A SuperMulti DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink Gigabit Ethernet (PCI-E)

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG 54 MBit 802.11b/g (PCI-E)

Modem: Soft Data Fax Modem with SmartCP

Webkamera: van (0.3 MPixel CrystalEye)

FireWire: van

Bluetooth: nincs

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 4400 mAh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium

A specifikációk rendben vannak, gyakorlatilag 187 ezer forintért egy korrekt gépet sikerült összedobni az Acernek, meglátjuk a hétköznapokban mennyire okoz ez örömöt vagy csalódást a felhasználóknak.

Sajnos se táska, se egér nem fért bele a csomagba, bár a cégnél ez eddig sem volt divat (tehát nyugodtan lehet számolni egy 5-10 ezer forintos többletköltséggel). A szokásos kiegészítőkön kívül semmit nem találunk, ahogy azt már megszokhattuk. Az előtelepített Windows Vista Home Premium mellé az NTI CD-DVD Maker legújabb verzióját és egy teljes verziós Norton Internet Security-t kapunk.

Acer Aspire 5720ZG - Hardver és teljesítménytesztek

A gép zajszintje minimális, átlagos használat közben kifejezetten halk, persze kemény renderelésnek kitéve megjön a hangja, de meglepő módon ez sem vészes, ráadásul a processzor hőmérséklete így sem éri el a 70 fokot, ami szép eredmény. A videokártya hőtermeléséről sajnos nem sikerült egyik programmal sem információt szereznünk.

Mint látható a videokártya valamivel alkalmasabb játékra, mint az eddigi integrált megoldások, de csodát nem szabad várni tőle. A 16 egyesített shader egységgel felvértezett GPU valahol az asztali 8500GT teljesítménye alatt lohol, főleg a 64 bites memória interfész miatt. A Crysis-t és az Unreal Engine 3-mas játékokat alacsony felbontáson minimális részletességgel elvitte (20-30 fps), az Age Of Empires harmadik részét viszont sikerült natív felbontásban maximálisan részletességgel meghajtani.

A merevlemez sebességével meg voltunk elégedve, de sajnos processzidőből többet evett a szokásosnál. Zajszintje minimális volt.

Acer Aspire 5720ZG teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 3561

PCMark05 (Graphics): 2307

PCMark05 (HDD): 4330

Cinebench 10: 2506 (5 perc 52 másodperc)

Memória olvasás: 3971 MB/s

Memória írás: 2423 MB/s

Memória másolás: 2769 MB/s

Memória késleltetés: 102,3 ns

CPU Queen: 6227

CPU PhotoWorxx: 14480

CPU ZLib: 17116 kB/s

CPU AES: 5396

FPU Julia: 4543

FPU Mandel: 2631

FPU SinJulia: 4001

A DVD-író ezúttal a Sony és NEC házasságából létrejött Optiarc-tól származik, zajszintje átlagos, rezonálásra hajlamos, de minőségi darab.

Acer Aspire 5720ZG - Ergonómia és bővíthetőségek

A mindennapos használatban nem volt gond az 5720ZG-vel. Kommunikációs képességei egész jók. A szokásos vezetékes és vezeték nélküli hálózaton kívül van infravörös port, FireWire és kártyaolvasó is. Ami a kimeneteket illeti, az analóg D-Sub-on kívül megtaláljuk az S-Video-t és a digitális DVI-t is. HDMI sehol, de azért nem szabad elégedetlenkedni.

A billentyűzet szokatlanul puha nyomáspontú volt, bár lehet csak mi szoktunk el az Acer gépektől. Ettől függetlenül többnyire pontosan lehetett rajta gépelni. A különböző multimédiás gombok ezúttal sem kaptak helyet a borításon (ez az 5920-as sorozat kiváltsága), helyette Fn billentyűkkel lehet elérni őket.

A touchpaddal ezúttal sem volt gondunk, nagyon kényelmesen használható, bár az ujjunkat nem árt kicsit edzeni előtte, mert a felület nem csúszkál túlságosan. A gombok ezúttal is remekül működtek, semmi kattogás vagy egyéb zavaró jelenséget nem tapasztaltunk, nyomáspontjuk magas, de stabil.

A portok elhelyezése kicsit szerencsétlen, ugyanis bal oldalra próbáltak besűríteni mindent, jobb oldalra egyedül két USB port és egy modem aljzat jutott. Jobban örültünk volna, ha jobb oldalra pakolják a memóriakártyaolvasót, illetve a maradék USB portból legalább egyet hátra tesznek, így egy egér csatlakoztatásánál nem kellene körbekábelezni a fél gépet.

Az integrált webkamera 0.3 MPixeles, túl nagy minőséget ne várjunk tőle, nappali kommunikációra megteszi. A kijelző szemből szép képet biztosít, alulról sajnos sötétedik, oldalról pedig kontrasztot veszít, ezek a TN panelek márcsak ilyenek.

Acer Aspire 5720ZG - Akkumulátor és értékelés

Az akkumulátortól többet vártunk volna. Az 5310-es Aspire valamivel több, mint 2 órát bírt, de abban egy Celeron processzor volt energiagazdálkodási funkciók nélkül. Az 5720ZG-ben ugye egy Core 2 alapú chip teljesít szolgálatot, igaz a videokártya itt már nem integrált. Olvasás tesztünkben 2 és fél órát, teljes terhelés esetén alig egy órát bírt ki. Nem túl szép eredmény valljuk be.

Az Aspire 5720ZG-ben picit csalódtunk, hiszen processzor ereje igencsak csekély, videokártyájától többet vártunk volna (bár az 1-2 éves játékokat szépen viszi), az akkumulátortól pedig pláne. Mindezek ellenére ajánlott vétel, hiszen a mindennapokban remekül helytáll, bár a sok-sok Acer program lelassítja az operációs rendszer működését az első pár percben. A táska és az egér hiányát továbbra sem értjük, lassan minden gyártónál viszont látjuk őket. Aki erősebb processzort és nagyobb akksiidőt szeretne, de nem játékos kedvű az másfelé nézelődjön.

Hivatalos honlap: Acer Magyarország

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward