Acer Aspire 5530: Karácsonyi ajándék?

 Bár közel sem tökéletes, viszont arcátlanul olcsó. Valószínűleg sok karácsonyfa alatt talál majd gazdára az Acer legújabb középkategóriás laptopja.

Acer Aspire 5530: Karácsonyi ajándék?

I. Bevezető és specifikáció

Múltkori notebookos cikkünk végén mintegy előreutaltunk mostani alanyunkra, mondván, hogy érdemes lesz várni egy hetet a vásárlással, mert reményeink szerint olyan terméket tudunk majd prezentálni olvasóinknak, amelyre érdemes rákölteni a félretett tartalékokat is.

 

A cikk végén mindenki döntse el igazunk volt-e, az mindenesetre biztos, hogy az Acer megint felkavarta az olcsó gépek állóvizét egy nem mindennapi példánnyal, mégha ez első ránézésre nem is látszik.

 

Processzor: AMD Turion X2 QL-60 1,9 GHz 1 MB cache

Memória: 2 GB Samsung M4 DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset: AMD RS780M

Videokártya: ATI Radeon HD3200 (integrált)

Hangkártya: AMD RS780M HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, LG-Philips LP154WX4-TLB4)

Merevlemez: Hitachi HTS543216L9A300 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633A DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Broadcom Wireless Network Adapter 802.11g

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 48,8Wh

Operációs rendszer: Linux

Tömeg: 3 kg (6 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 117 ezer forint

 

Kiegyensúlyozott, igazi modern alsó-középkategóriás konfigurációt kapott a legolcsóbb Aspire 5530. Bár ki fogunk rá térni több helyen is, érdemes megnézni plusz 30 ezer forintért mennyi minden pluszt kapunk a pénzünkért, nem is beszélve a kényelmi szolgáltatásokról (erről majd bővebben később).

Az Acer sem áraszt el minket minden földi jóval - akárcsak a Fujitsu-Siemens. A teljesen alap dolgok mellett viszont egy nagyon fontos kiegészítőt hiányoltunk, ez pedig a Windows-os driver CD. Készüljünk fel rá, hogyha nem akarjuk az előtelepített Linpus Linuxot használni (amelynek meglepő módon nem sikerült eljutnunk a grafikus felületéig, ilyen változatot még nem láttunk), akkor használatbavétel előtt le kell cibálnunk a cég honlapjáról az összes meghajtóprogramot, amely a webkamera és a vezeték nélküli hálózatnál okozhat némi fejfájást, hiszen előbbinél kettő, utóbbinál négy féle hardverrel szerelik a sorozatot. Egy jó tanács: a globális oldal helyett használjuk az amerikait, nagyságrendbeli különbség van sebesség tekintetében a kettő között. Rossz hír, hogy az USA site-on nincsenek fent a kiegészítő alkalmazások (eAudio Management, GridVista, stb.), így azokat máshonnan kell beszereznünk (végső elkeseredésünkben megpróbálkozhatunk az európai globális letöltő oldallal).

II. Hardver és teljesítménytesztek

Rövid felpörgés, aztán néma csend - nagyjából így lehetne jellemezni az első pár perces ismerkedésünket az Acer legújabb Aspire-jével. Windows telepítés során is inkább a DVD meghajtó olvasási procedúráját hallhattuk, a hűtőrendszer igyekezett csendben maradni, igaz a Fujitsu-Siemens V5535-nél meglepő módon terhelésre hangosabbnak tűnt, pedig semmivel nem volt benne hidegebb a processzor (ez konkrétan 45 fok körüli üresjárati és 80 fok körüli teljes terheléses eredményeket jelent).

A Vista egész barátian díjazta az amúgy multimédiára tökéletes integrált videokártyát, a többi komponenst pedig már ismerjük (a merevlemez konkrétan megegyezik a múltkori Fujitsu-Siemens gépben lévővel). A Radeon HD3200 asztali gépek esetében már több elismerő címet is begyűjtött magának az AMD 780G lapkakészletének tagjaként. 55 nm-es gyártástechnológia, 40 unified shader egység, HDMI Audio, rengeteg formátum hardveres gyorsítása, alacsony fogyasztás és hőtermelés. Nagyjából ezek a GPU főbb ismérvei, nem véletlenül lett idehaza az egyik (ha nem a) legkedveltebb integrált megoldás. Mi azért szeretjük, mert képminősége a legjobb a kategóriában, a HDMI kimenet már önmagában is jó, hát még ha hangot és videót is egyszerre tudunk vele az LCD/plazma TV felé közvetíteni (ideális házimozizáshoz). Az AMD processzornak már nem örültünk annyira, na nem a teljesítménye, inkább a fogyasztása miatt. Valahogy a mostani mobil Intel chipekkel hosszabb akkumulátoros üzemidőt lehet elérni, persze ez egy gyakorlatilag belépő szintű gépnél még nem annyira kulcs szempont.

 

A memóriabővítéshez sajnos nyugdíjaznunk kell az egyik modult a kettő közül, a cégnél feláldozták a bővíthetőséget a kétcsatornás működés oltárán. Ennek egyik előnye, hogy az integrált grafikus vezérlő erejét nem gyengítették, hiszen az nagyban támaszkodik a memória alrendszer sávszélességére. Hátrány viszont, hogy az Intel chipsetekkel ellentétben itt nincs lehetőségünk aszimmetrikus kétcsatornás működésre, tehát ha nem ugyanolyan méretű modulokat használunk a gépben, akkor bizony elveszítjük a Dual Channel mód előnyeit is.

A merevlemez sebességével nem voltunk megelégedve, amely nem igazán a diszkhez köthető, hiszen múltkori tesztünkben megszólalásig ugyanezt a terméket használtuk a Fujitsu-Siemens legolcsóbb noteszgépében és ott nem volt semmi problémánk vele. Valószínűleg az AMD lapkakészletben lévő AHCI vezérlő a ludas még mindig, nem először találkozunk lassú és CPU-t megterhelő működéssel. Bár az Everest nem mutatta ki ezt a hibát, a PCMark05 hasonlóképpen díjazta, mint a képen látható HDTune. Működése során mellesleg teljesen halk volt a vinyó, ebből a szempontból jelesre vizsgázott - csak úgy, mint múltkor.

 

Acer Aspire 5530 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 3331

PCMark05 (Graphics): 2383

PCMark05 (HDD): 3937

Cinebench10: 2906 (5 perc 4 másodperc)

Memória olvasás: 4885 MB/s

Memória írás: 3785 MB/s

Memória másolás: 5846 MB/s

Memória késleltetés: 90,4 ns

CPU Queen: 6582

CPU PhotoWorxx: 6894

CPU Zlib: 21395 kB/s

CPU AES: 4864

FPU Julia: 1585

FPU Mandel: 904

FPU SinJulia: 837

III. Ergonómia

A gép gyakorlatilag teljes egészében megegyezik az előd modellel (Aspire 5520), csak ezúttal sötétszürke festést kapott. Ennek megfelelően a Gemstone dizájnnál (5920G) leírt minden szavunk ide is átültethető. A fényes borítás még mindig szép, csak nagyon gyűjti az ujjlenyomatot és a karcokat, továbbá fényképezni is elég macerás (ez a mi szempontunkból baj legfeljebb). A nyitómechanika viszont sajnos visszafejlődött egy kicsit, ugyanis nem domborodnak ki túlságosan a recék az elhúzható rugós gombból, emellett húzigatni is erősebben kell, mint a régebbi Aspire-ök esetében.

A billentyűzet maradt a régi, azaz jól használható, csak hangos. Örömmel nyugtáztuk, hogy a kiegészítő és multimédiás érintőgombok már itt is helyet kaptak.

A touchpad felülete ezúttal sem túl nagy, ráadásul leterhelőbb helyzetben és nedvesebb ujjak esetén bizonytalankodik is egy picit. A bal és jobb egér gomb nem annyira hangos, mint a Fujitsu-Siemens V5535 esetében, igaz halknak sem neveznénk. A bal oldali szokás szerint nagyobb, mint a jobb oldali, így könnyebb eltalálni anélkül, hogy odanéznénk - hiszen ezt használjuk többször.

A portok elrendezése elég jó, gyakorlatilag az infrán kívül mindent megtalálunk a gépen, a bal oldali furcsa csatlakozóba speciális Acer kiegészítőkábelt dughatunk. Kivételesen a gép oldalán kapott helyet a hangerőszabályzó is, amely szokás szerint túl érzékeny, viszont kényelmesebb a használata az elődmodellekénél.

 

A webkameráról sem kell lemondanunk, amelyet a gyártó büszkén hírdet, hogy bátran használjuk gyenge fényviszonyok mellett is, mert ők aztán felkészítették ám erre. Szó, ami szó nem teljesen lódítottak, ám a több megapixeles okosságoktól lényegesen elmarad, ami nem baj, hiszen belépő kategóriás gépről beszélünk.

A kijelző még mindig ugyanaz, ami volt egy éve, furcsa látni, hogy ami a Fujitsu-Siemens V5535-ben hagy némi kívánnivalót maga után, annak a panelnek egy másik revíziója mennyivel jobb (részben a fényes rétegnek köszönhetően) az Aspire 5530-ban. Hivatalosan 8 ms-es válaszidővel rendelkezik, ennél jóval lassabbnak tűnt használat során, bár nem hinnénk, hogy lenne olyan játék, amelynél el lehetne érni 50-60 fps-t natív (1280x800) felbontásban és ez lenne a legnagyobb gond.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor megegyezik a már sokat emlegetett V5535-ben látottal, legalábbis ami a teljesítményt illeti. 6 cellások közül a leggyengébb, 48,8 Wh-s jutott az olcsó Aspire-be, amellyel elketyeg 3 óráig is, persze minimális internetes használat és alacsony fényerő mellett. A jellemző inkább a két és fél óra lesz, amely még így is bő fél órával több, mint a V5535 esetében.

Összességében meg voltunk elégedve az “új” Aspire-rel, amelynek legolcsóbb változata  modern felszereltségével igazi üdítő színfolt a noteszgépek világában. Negatívumként talán a terhelés alatti átlagos zajszintet illetve a Windows-os meghajtóprogramok mellőzését tudnánk említeni, viszont a mérleg másik oldalán olyan dolgok vannak, mint a kétmagos processzor, a kártyaolvasó, a webkamera és a hangot is továbbítani képes HDMI kimenet. Mindehhez még jön egy mérsékelt üzemidővel rendelkező akkumulátor és egy nagyon baráti árcédula, amely jelen esetben 117 ezer bruttó magyar forintot jelent. Karácsonyra véleményünk szeirnt az egyik legnépszerűbb választás lesz, jövő héten összemérheti erejét az MSI legújabb 16”-os belépő gépével, a VR630X-szel. Aki valamivel erősebb gépre vágyik az keresse a bruttó 146 ezer forintos verziót, abban még több memória, erősebb processzor és egy Radeon HD3650 is lakozik.

 

Az Acer Aspire 5530-at a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

 

Hivatalos weboldal: Acer Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward