Acer Aspire 3935: Adamo vagy MacBook?

Hazánkban újfent elsőként próbálhattuk ki egy hosszú hétvége erejéig az Acer eddigi legszebb és legvékonyabb notebookját.

Acer Aspire 3935: Adamo vagy MacBook?

I. Bevezető és specifikáció

Magyarországon elsőként tehettük rá a kezünket az Acer legújabb, pengevékony noteszgépére, amely a Dell Adamo és az Apple MacBook ellen kíván harcba vonulni. A meglehetősen impozáns készülék ezzel szemben elég szerény belsővel érkezik, legalábbis ami a belépő változatot illeti.

Galéria megnyitása

Processzor: Intel Core 2 Duo P7450 2,13 GHz 3 MB cache 1066 MHz FSB

Memória: 4 GB Samsung M4 DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Realtek ALC272 HD Audio

Kijelző: 13,3” (1366x768, Glare-Type, LED)

Merevlemez: Toshiba MK1629GSG (160 GB, 8MB cache, 5400 rpm, SATA-II)

Optikai meghajtó: TSST TS-U633A DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 802.11n

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs (opcionális)

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 4 cellás 42Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

Tömeg: 1,9 kg (4 cellás akksival)

Ár (a cikk megjelenésekor): 290 ezer forint

Meglehetősen vérszegény a kis Aspire, a 4 GB RAM-on és az energiatakarékos processzoron kívül majdnem mindent lespóroltak róla, a legnagyobb hiányosságok talán a FireWire, a HDMI és a mobil internet (ebbe az árba beleférhetett volna egy HSDPA modem valljuk be őszintén). Továbbá az is furcsa, hogy bár tényleg nem túl vastag a szerkezet, mégse nevezhető pehelysúlyúnak, alig könnyebb, mint a múlt héten nálunk járt Toshiba Satellite Pro U400.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A nagyon vékony csomagolásból már sejthető volt, hogy csak a legszükségesebb kellékeket fogjuk megkapni a kis Aspire-höz, pedig egy ilyen exkluzív masinánál egy Bluetooth-os egeret vagy legalább egy nívós táskát simán el tudtunk volna képzelni annak ellenére, hogy abszolút nem kell takargatni a legújabb Aspire-t, hiszen a cég eddigi legszebb masinája, ehhez kétség sem fér. Szoftver felhozatalban a Windows Vista Home Premium SP1-es változatán kívül kapunk egy 60 napos Office 2007 Home & Student verziót, egy NTI Media Makert és egy szintén 60 napig használható McAfee Internet Security Suite biztonsági csomagot is.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Hirtelen pelpörgés után nagyon minimális zajjal kelt életre az Aspire 3935, terhelésre változtatta csak hangerejét, de zavarónak soha nem éreztük. Bár üresjáratban az Apple MacBook-ja gyakorlatilag totálisan néma, teljes terhelésre a kis Aspire semmivel nem volt hangosabb, mint az almás gép. A hőmérsékletek teljes egészében megegyeztek a már említett notebookkal, azaz internetezés alatt 51, teljes terhelés alatt pedig 83 fokot mértünk (a nagyrészt műanyagból készült ház nem vette át a forró hatást, így ölben is használható maradt a szerkezet).

Galéria megnyitása

A Windows Vista beépített értékelője már a teszt elején rámutatott egy zavaró tényezőre, ez pedig a merevlemez volt. A nálunk járt notebookok zöme bőven megüti az 5,0-s értékelést, ezzel szemben az Aspire-be épített 160 gigás Toshiba vinyó mindössze 4,6-ot ért el, amit erősebb 4200rpm-es társaik szoktak. Utána is jártunk a dolognak és a merevlemez tesztekből világosan látszott, hogy ez bizony egy veszettül lassú mágneses meghajtó, nincs mit szépíteni rajta (viszont legalább nagyon csendes). Mind a három általunk használt program brutálisan alacsony olvasási értékeket mutatott, így ezúttal nem foghattuk a Vista csalafinta mérőberendezésére a dolgot. A memória interfészre érdemes egy mondat erejéig kitérni. Ugyan még nem kaphatók a piacon 4 GB-os SO-DIMM DDR3 modulok (ennek is eljön majd az ideje), ettől függetlenül nem árt tudnunk, hogy a chipset képes ezeket kezelni, így a maximális elérhető mennyiség 8 GB, amely a jövőt tekintve kecsegtető lehet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Acer Aspire 3935 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 5324

PCMark05 (Graphics): 2357

PCMark05 (HDD): 3999

Cinebench10: 4317 (3 perc 24 másodperc)

Memória olvasás: 6315 MB/s

Memória írás: 5578 MB/s

Memória másolás: 4577 MB/s

Memória késleltetés: 88,5 ns

CPU Queen: 8982

CPU PhotoWorxx: 7972

CPU Zlib: 27403 kB/s

CPU AES: 7820

FPU Julia: 3923

FPU Mandel: 2015

FPU SinJulia: 1045

III. Ergonómia

Galéria megnyitása

Külsőre az Aspire 3935 nagyon szép, ezt még MacBookhoz szokott szemmel is merem állítani. Bár a gyári fóliától nem nagyon jön át a képeken, de a gépház külseje szálcsiszolt alumíniumhoz nagyon hasonlító felület, amely barna színben pompázik. Azért használom ezt a szót, mert a tervezők ezúttal eltalálták a cikkíró ízlését, legalábbis ami az árnyalatot illeti.

Galéria megnyitása

Sajnos megfordítva a készüléket már csupa fekete műanyaggal találkozunk, igaz nem akarnak szétesni, de hajlamosak recsegni-ropogni, ráadásul a bővítéshez el kell távolítani a nagyobbikat, ami meglehetősen embert próbáló feladat (legalábbis mi nem nagyon mertük feszegetni).

Galéria megnyitása

A billentyűzettől az első kinyitásig féltünk, ugyanis az Acer mostanában picit eltávolodott önmagától és elkezdte sorra-rendre ontani a csillogó klaviatúrákat. Szerencsére a kis Aspire eddig nem látható gombsort kapott, amely leginkább a Sony Vaio-nak és az Apple MacBooknak a keveréke. Lekerekített szélű, nagyméretű gombok, köztük pár miliméternyi szünettel. Meglehetősen jól lehet (akár) cikket írni is a kütyün, viszont az élvezeti értékét picit negatívan befolyásolja a minimális, de létező holtjáték. A gyorsgombok ezúttal érintés érzékeny formában kaptak helyet a notebookon, igaz sok nincs belőlük (WLAN és Bluetooth ki-/bekapcsoló, Hangerő fel/le/némítás, biztonsági mentés).

Galéria megnyitása

Sokat vártunk a gyártó nevével fémjelzett PowerSmart funkciótól, amely logójából ítélve valamilyen speciális energiamenedzsment szerepét kéne, hogy betöltse. Ezzel szemben nem csinál mást, minthogy beállítja az amúgy a Windows Vista alapértelmezés szerinti Energiatakarékos profiljában lévő minimális fényerőt és az Aero Glass felületet Aero Basic-re állítja át. Sajnos a valóságban ezzel nagyon keveset tudtunk spórolni, így használata nem indokolt.

Galéria megnyitása

A touchpad bár nem volt gigászi méretű jól használhatónak bizonyult. Az ujjlenyomat-olvasóba egyszer sem akadtunk bele, mert a mérnököknek volt annyi eszük, hogy a gombok síkjánál alacsonyabban helyezzék el (piros pont). A tapipad a jobb felső sarokban látható gombbal ki-/bekapcsolható, ez akkor lehet hasznos, ha nagyon sokat gépelünk és beérjük billentyűzet kombinációkkal is, de mindenképpen el akarjuk kerülni, hogy a csuklónk beleakadjon a touchpadbe. Tekintettel arra, hogy 2009-et írunk, jelen vannak multitouch technológiák is, melyeket felesleges magyarázni, hiszen a képen mind a három verzió jól látható. Annyit emelnénk csak ki, hogyha már a vízszintes görgetést sikerült a MacBookhoz hasonlóan megoldani, akkor a sokkal gyakrabban használt függőleges scrollozást is örültünk volna, ha lekoppintja a cég.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Három USB, egy LAN, egy videókimenet és egy hangki- ill. bemenet, ennyi. gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, mint egy MacBooknál, csak egy grátisz USB-t mellékelt még a gyártó (ami nem jöhet rosszul), ráadásul ezt külön oldalra is tette, gondolva a Stick-es mobilnetezőkre. A memóriakártya-olvasó elöl foglal helyet, stílusosan barnára festett takarólemez védi a szennyeződésektől. A DVD meghajtó viszonylag hangosan teszi a dolgát, igaz a teszt során csak egy eredeti DVD filmmel nyúztuk meg a próba kedvéért.

Fájó pont – mint már említettük – a HDMI kimenet hiánya, talán abból a szempontból is szerencsésebb lett volna őt használni, mert sokkal kisebb, mint a jó öreg analóg D-Sub csatlakozó (igaz a magyarázat az iskolákban és cégeknél megtalálható projektorokban keresendő). A beépített hangkártya az egyik legjobb sztereó chip, amit a Realtek jelenleg gyárt, ez a hangminőségen is érződött, bár ezt inkább egy minőségi fejhallgatóval és ne a notebook két apró hangszórójával teszteljük le.

A kijelzőről szinte csak jót tudunk mondani. Először is követi a trendet, ergo 16:9-es képaránnyal bír (és LCD TV-khez hasonlóan 1366x768-as felbontással), viszont már az alapmodell is megkapta a LED-es háttérvilágítást, amely a kezdetektől fogva feltűnik egy CCFL-hez szokott szemnek. Stabil és egyenletesebb háttérvilágítás, nagyobb fényerőtartomány, alacsonyabb fogyasztás, körülbelül ezek az előnyei a LED technológiának. A minimális fényerő ezúttal tényleg minimális volt, fehér felületen fekete betűk olvasására elmegy, de weboldalakat böngészni legfeljebb korom sötétben ideális. A maximális fényerő ezzel szemben napsütésben nem mindig volt elég, itt érzésünk szerint egy picit lehetett volna még engedni a LED-eket. A panel beépített upscalerje meglehetősen jó, továbbá natív felbontásban szó szerint borotvaéles képet nyújt és színhűségre se utolsó, bár a betekintési szögek alig jobbak az átlagnál.

Galéria megnyitása

A kávába rejtett apró webkamera nagyon szép képet biztosít a videochateléshez és a billentyűzettől délre elhelyezett mikrofon is megfelelő akár a konferencia-beszélgetésekhez is.

IV. Üzemidő és értékelés

Az apró, mindössze 42Wh-s akkumulátortól nem sokat vártunk, mert bár a MacBookban sincs sokkal izmosabb, mégis a Windows-os felhasználásnál ki szokott ütközni a két operációs rendszer közti különbség. Ennek ellenére a teljesen minimális terhelést nézve 5 és fél óráig volt képes életben maradni a kis Aspire, ami remek eredmény, de sajnos nem túl reális, ha a felhasználási szokásokat is figyelembe vesszük. Ha a Bluetooth-t is bekapcsoltuk és a fényerőt is maximálisra vettük, akkor rögtön vesztettünk bő egy órát, ha pedig hozzáláttunk az intenzív internetezéshez, akkor újabb egy óra ment a levesbe. Összegzésképpen tehát elmondható, hogy nagy átlagban 3,5-4 órát ki lehet húzni a géppel, amely mobilinternet használatával erősen közelít majd a 3 óra felé.

Galéria megnyitása

Az Acer Aspire 3935 egy szerethető gép. Nagyon is. Nem egy MacBook, de szerencsére nem is akar annak látszani. A Windows-os felhasználók véleményünk szerint nagyon régóta vártak már egy hasonló gépre. Dögös barna felület, vékony kialakítás, LED-es 16:9 kijelző, nagy és kényelmes billentyűzet, multitouch tapipad, többnyire halk működés és korrekt üzemidő. Mindehhez egy viszonylag emészthető árcédula párosul (jelenleg 290 ezer forint), ám a hazai piacon sajnos még így is nehéz dolga lesz, legalábbis ha a notebook eladások trendjét nézzük. Mindentől függetlenül maximálisan ajánlható vétel, megérdemli a plecsnit.

Pro:

+ remek kijelző

+ szép külső

+ jól használható billentyűzet

+ multitouch tapipad

+ 4 órás üzemidő

Kontra:

- maximális fényerő bizonyos helyeken kevés lehet

- alul átlagos minőségű anyaghasználat

- lassú merevlemez

- mobilinternet és táska nincs (belefért volna az árba)

- picit magas bevezető ár

A tesztkészülékét köszönet a CHS Hungary Kft-nek!

Hivatalos honlap: Acer Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap