Acer Aspire 3810T: A netbook vajon mi?

Netbookokat idéző üzemidő, notebookokra jellemző teljesítmény, megfizethető ár - íme az Acer Timeline szériájának 13"-os tagja!

Acer Aspire 3810T: A netbook vajon mi?

I. Bevezető és specifikáció

Mostani cikkünk könnyen tűnhet majd fizetett hírdetésnek vagy valami féle marketing hadjáratnak, de az a "sajnálatos" tény, hogy minden mondat szóról szóra igaz. Nagyon régóta vártuk már az Acer Timeline szériájának debütálását és három héttel a hazai premiert követően sok háttérmunka után végre valahára elmerülhettünk a – valószínűleg – legnépszerűbb 13,3”-os 3810T világában. Hat kerek napot töltöttünk a géppel, gyakorlatilag majdnem mindent megnéztünk rajta, amit csak lehet, megrázó véleményformálás következik négy oldalon. Aki idáig várt a notebook vásárlással az kezdheti próbálgatni a kalapácsot a malacperselyen.

Galéria megnyitása

Processzor: Intel Core 2 Solo SU3500 1,40 GHz 3 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset: Intel GS45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 13,3” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9500325AS (500 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n

e-SATA: nincs

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 62,2 Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

Tömeg: 1,6 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 168 ezer forint

Galéria megnyitása

Ha az árra és a felette lévő alkatrészekre pillantunk, akkor rögtön gyanút fogunk, hogy itt valami nem stimmel. Az Intel ULV platformja idáig a méreg drága és kis gépekbe került csak bele, most úgy látszik mintegy kifuttatásként elkezdték olcsón dobálni mind a chipsetet, mind a hozzá tartozó egymagos processzort és ezúttal Consumer ULV név alatt fut már tovább ez a vonal. Gyakorlatilag mindent megkapunk, amire csak szükségünk lehet, memóriából és merevlemezből a lehető legnagyobb áll rendelkezésre, de nem fukarkodtak a gyorsabb WLAN-nal és a brutális akkumulátorral sem. Az előtelepített operációs rendszer már csak hab a tortán. A DVD barátok viszont nem fognak örülni az optikai meghajtó hiányának, bár mi úgy érezzük, hogy útközben nem nagyon van rá szükség manapság. Cserébe alig másfél kilogramm az egész szerkezet, ami több mint ígéretes.

Galéria megnyitása

A kiegészítők tárháza ezzel szemben nagyon szegényes, de egy táskát egyszerűbb utólag beszerezni, mint plusz hardvert beépíteni, úgyhogy kivételesen megbocsátható a puritán csomag. Furcsálltuk, hogy az Acer már a Windows 7-re buzdítja a leendő vásárlót, pedig a géphez legális operációs rendszer jár.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolás előtt egyetlen elvárásunk volt a géppel kapcsolatban, mégpedig az, hogy rettenetesen halk kell, hogy legyen. Ez a túlzott optimizmus semmiképpen nem volt ireális, hiszen az egymagos kis Core 2 TDP-je 5,5W, ami alig kétszerese csak egy átlag Atom CPU-nak. Ami azt illeti, konnektoros használatnál volt hangja a gépnek, na nem túl sok, de volt. Teljes terhelésre ezt a zajszintet nem sokkal tudtuk feljebb vinni, de zajtalannak távolról se neveznénk ilyenkor a gépet. Egészen más volt a helyzet akkor, ha a tápkábelt kihúztuk és csak akkumulátoros üzemmódban piszkáltuk a notit. Ilyenkor teljesen elhallgatott a ventilátor, gyakorlatilag csak a szellőzőnyílsához odatapasztott fül tudta megmondani, hogy még működik belül a légkavaró. Terhelésre nagyjából olyan hangja volt, mint 230V-ról üresjáratban, aminek nagyon örültünk.

A pozitív csalódások tovább fokozódtak, amikor nekiláttunk a hőmérséklet teszteknek. Az üresjárati 45 fok sem tűnt már vészesnek, de a terhelés alatti 59 már egészen kiváló teljesítmény. Ilyen példásan alacsony értékeket utoljára a Thinkpad X200-nál mertünk dupla áron (igaz egy négyszer ekkora fogyasztású, sokkal gyorsabb procival). A gép alja sehol nem volt langyosnál melegebb, talán a merevlemez környéke az, ami meghaladta a 35 fokot. A billentyűzet középen bizonyult langyosnak, mindenhol máshol szobahőmérsékletű volt a felület.

Galéria megnyitása

Kicsit szkeptikusan álltunk neki a tesztelésnek, ugyanis azt tudtuk, hogy az Intel Atom processzorainál valamivel erősebb az egymagos Core 2, de órajelben 200 MHz-es hátránya volt. Ennek ellenére, amit a Windows Vista-val művelt ez a kis CPU, az nem volt semmi. Gyakorlatilag össze sem lehetett hasonlítani az eddig nálunk járt N280-as Atommal, amelyen szintén volt alkalmunk kipróbálni a Microsoft ezen operációs rendszerét. Ehhez persze kellett az is, hogy a feleslegesen sok CPU időt lefoglaló McAfee tűzfalat eltávolítsuk, amúgy is csak próbavarziót kapunk a gép mellé belőle.

A „multitaszkolás” az egyetlen processzormag ellenére gördülékeny volt, a Word, Excel és négy füllel megnyitott Internet Explorer 8 mellett könnyedén tudtunk újabb programokat nyitogatni, elindulásuk nem vett igénybe pár másodpercnél többet. Nagy kérdés volt az alacsony órajel miatt a HD filmek (azon belül is a problémás .mkv konténerbe csomagolt állományok) lejátszása. Először a VLC Media Playerrel próbálkoztunk, amely kizárólag a processzor erejére támaszkodik. Itt már a 720p-s anyagokkal is majdnem meggyűlt a bajunk, 60%-os CPU terhelés mellett nem teljesen folyamatos képet kaptunk, az 1080p-s anyagok élvezhetetlenek voltak. Ekkor döntöttünk úgy, hogy bevetjük a Media Player Classic Homecinema-t, amely beépített DXVA támogatással bír. Ez röviden annyit tesz, hogy amennyiben a grafikus kártya processzora képes hardveres gyorsításra és a hozzá tartozó driver támogatja a DXVA szabványt, úgy a processzor helyett/mellett a videokártya is munkára bírható a nagyfelbontású videók dekódolásánál. A helyzet gyökeresen megváltozott, ugyanis nemhogy a 720p, de még a legdurvább 1080p-s állomány is röccenésmentesen jelent meg a kijelzőn. Rögtön látni lehetett, hogy a VGA keményen dolgozik, erről a Feladatkezelő is árulkodott, amely maximum 40-50%-os CPU terhelést mutatott ki. Az evés tehát megvolt, a puding nagyon finomnak bizonyult. Itt jegyeznénk meg, hogy amennyiben nem szabványos H.264 illetve VC-1 kódolású anyag található az .mkv konténeren belül, úgy a videokártya képtelen lesz azt gyorsítani, így a processzor miatt legfeljebb 720p-ben élvezhetjük ezeket a különc videókat. A flash tartalomba csomagolt – jellemzően 576p felbontású – videofilmek (pl. Gametrailers.com) szintén kiválóan futottak, alacsony processzor használat mellett. Amolyan szemétkedésnek szántuk a nyers RAW formátumú képek nézegetését Picasa-ban, de ezt az akadályt is vette a kis gép, igaz a művelet nagyságától vagy a használt program miatt 100%-os CPU terheléssel. Az előnézetből a teljes 10 Mpixeles kép kirajzolása nagyságrendileg 1-1,5 másodpercet vett igénybe.

A hangszórók tisztán szólnak, alapértelmezés szerint filmnézésre vannak behangolva, ugyanis a középtartományt eléggé kiemelik. Zenehallgatáshoz érdemes az 500 Hz és a 8 kHz közti tartományt egy elfektetett zárójelnek megfelelően átállítani, méghozzá úgy, hogy a legalacsonyabb szintet a 2 és 4 KHz-es sávok kapják (durván -10 dB). Mélyhangot semmilyen körülmények között nem fogunk tudni kicsikarni az apró hangkeltőkből, ilyen irányú élvezkedéshez marad egy jobb fejhallgató. A Dolby Sound Room technológia némi virtuális térhangzást visz az életünkbe, kár, hogy kezelőpult híján kikapcsolni nem tudjuk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemezzel meg lettünk volna elégedve, hiszen óriási, nagyon gyors és hűvös is, viszont a néha előforduló fejpozícionálás következtében előforduló zajok beárnyékolták ezt a remek teljesítményt. Sűrűn nem kell vele számolni, viszont amikor előfordul, akkor az igencsak hallható a gép nagyon csendes működése mellett. Arra nézve nincs információnk, hogy a kisebb merevlemezzel bíró 3810T-kben melyik gyártó vinyója teljesít szolgálatot.

Acer Aspire 3810T teszteredmények (zárójelben egy Intel Atom N270 1,6 GHz eredményei):

PCMark05 (CPU): 2440 (1084)

PCMark05 (Graphics): 1031

PCMark05 (HDD): 4408

Cinebench10: 1516 (9 perc 43 másodperc)

Memória olvasás: 5197 MB/s (3287 MB/s)

Memória írás: 4164 MB/s (2700 MB/s)

Memória másolás: 3938 MB/s (2080 MB/s)

Memória késleltetés: 93,8 ns (113,8 ns)

CPU Queen: 2955 (3762)

CPU PhotoWorxx: 3780 (2257)

CPU Zlib: 8994 kB/s (8100 kB/s)

CPU AES: 2580 (1818)

FPU Julia: 1284 (773)

FPU Mandel: 669 (139)

FPU SinJulia: 494 (280)

III. Ergonómia

Galéria megnyitása

Egonómiailag a 3810T a legújabb Aspire One 751h és az Aspire 3935 egyfajta összegyúrása, ami annyit tesz, hogyha az ember megfogja és kézbe veszi, nem kelti a burkolat egy olcsó gép látszatát. Természetesen fémmel vagy szálcsiszolt alumíniummal nem találkozunk, az utolsó szálig műanyag az egész készülék, de a normális minőségűből szerencsére. A fedél kinyitását mechanika nem segíti, viszont a touchpad gombjai süllyesztettek, így könnyedén nyitható a szerkezet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gép alján két lecsavarozható fedelet találunk, az egyik alatt a memóriák, a másik alatt a merevlemez lakozik. Ha a tesztben szereplő modellt választjuk, akkor jó eséllyel nem fogjuk egyiket se bántani, ugyanis a legnagyobb merevlemez és a chipset által támogatott maximális 4 GB memória van a gépben. Egyetlen esetet tudunk elképzelni, amikor valaki mégis megbontja a burkolatot, ha a beépített winchestert egy SSD meghajtóra cseréli (a konyhafőnök ajánlata a Corsair M64 mellesleg).

Galéria megnyitása

A billentyűzet már bizonyított a fent említett két notebooknál is, szóval szinte már magától érthetődő, hogy kiválónak találtuk. Annál is inkább, mert ezúttal egy kemény műanyagból készült alátámasztást is kapott, amely a klaviatúra alatt terül el és csupán a gombokhoz tartozó mechanikának a helye van belőle kivágva. Sajnos a gombok ezúttal picit fényesebbek a mattnál, nem olyan csillogósak, mint a Toshiba Satellite modelleken, de mindenképpen hajlamosak gyűjteni az ujjlenyomatokat és a maszatokat, így tisztításuk kulcsfontossáfú feladat.

Galéria megnyitása

A hatalmas billentyűzet ellenére jutott hely egy elfogadható méretű touchpadnak, amelynek kezelését a remek érzékenység és jól eltalált felületi anyaghasználat is garantálja. A függőleges görgetősáv ugyan nincs feltűntetve, de van, továbbá – ahogy a képen látszik – ez a szerkezet is megkapta a multitouch kiegészítéseket. A jobb felső sarokban található gombbal ki-bekapcsolhatjuk őkelmét, amelynek egér használatánál van jelentősége (esetleg huzamosabb gépelésnél, pl. cikkírás, szakdolgozat, programozás, stb.). A bal és jobb egérgombok süllyesztve helyezkednek el a felülethez képest, ami nem lenne baj, viszont nagyon kicsit nyomhatóak csak le, így valamivel nehezebb őket kezelni, mint a szokásos kitülemkedő nagy gombokat.

Galéria megnyitása

Szokatlan és hatalmas világítótest helyezkedik el a gép elülső oldalán, közvetlenül a touchpad alatt. Ez az akkumulátor állapotáról küld visszajelzést a felhasználónak, narancssárgán világít, ha töltődik, ugyanilyen színnel villog, ha lemerülni készül, illetve kék színben pompázik, ha teljesen fel van töltve. Kétség kívül jópofán néz ki, de sötétben nagyon zavaró tud lenni, ha mondjuk filmet szeretnénk nézni, ilyenkor érdemes akkumulátorról használni a gépet (ezáltal zajszintben is nyerünk egy kicsit).

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gép két oldalán a szokásos portok sorakoznak, az optikai meghajtó hiányáról már ejtettünk szót, aminek viszont nagyon örültünk, az a HDMI kimenet, ami – Intel VGA-nál nem egyértelműen – hangot is képes továbbítani a video jel mellett. Amint csatlakoztatjuk a HDMI kábelt, a hangot automatikusan azon keresztül továbbítja a notebook anélkül, hogy bármit át kellene állítanunk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Újabb piros pontot érdemel a gyártó, ugyanis a színvilágot okosan kihasználták és telerakták feliratokkal a gép két szélét, ráadásul úgy, hogy emellé még picit le is kerekítették azokat, így normál használat mellett nem vonják el a figyelmet, viszont ha keresünk egy szabad USB portot pendrive-unknak, akkor nem kell oldalra hajolnunk, hogy megállapítsuk, melyik csatlakozó merre helyezkedik el.

Galéria megnyitása

A nagyon vékony kávába integrált webkamera HD (720p) felbontásban is képes működni, és nem szoftveres trükközéssel, hanem rendes nagylátószögű, 16:9-es képaránnyal. Nagyon nagy hátránya, hogy a VGA és QCIF felbontásokhoz képest a CPU használat 4-5%-ról 100-ra ugrik, így vélhetően senki nem fogja használni, legfeljebb ha egy Youtube-ra szánt házi tesztet készít el a készülék segítségével. MSN-re és egyéb azonnali üzenetküldő alkalmazásoknál nem is létszükséglet a VGA-nál nagyobb felbontás, hiszen képminőségben nem nagyon lesz változás a másik oldalon, cserébe pazaroljuk a sávszélességünket a megnövekedett adatforgalom miatt.

A kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, ami nagyon szép homogén képet eredményez, nagyon apró bevilágítást lehet csak látni a panel alsó tájékán koromfekete háttérnél. A minimális fényerő pont jó a nappali használathoz, a maximális pedig filmnézésre vagy napsütéses böngészésre termett. Egyetlen dologgal nem voltunk megelégedve, ez pedig a látószög, amely függőlegesen átlagon aluli és oldalról is viszonylag gyorsan kezdenek haladni az invertált megjelenítés felé a távolabb eső sarkok. Ettől függetlenül, ha barátunkkal/barátnőnkkel szeretnénk kettesben filmezni, találni fogunk olyan pozíciót, ahonnan mindkét személy drasztikusabb minőségromlás nélkül végig tudja követni az eseményt. Kollégiumos nagyüzemi videózást viszont ne tervezzünk. A vékony káva miatt hátulról könnyen megsérülhet a kijelző, ha nem óvjuk a gépet az ütődésektől, ezt nem árt szem előtt tartani.

IV. Üzemidő és értékelés

Galéria megnyitása

Az akkumulátor annak ellenére, hogy semmilyen irányban nem lóg ki a gépből brutális teljesítményű: 62,16 Wh. A csomagolástól kezdve a gép minden porcikáján át hírdetett 8 órás üzemidőre nagyon kíváncsiak voltunk, ugyanis kategóriájában borzalmasan jó eredmény lenne a kis Aspire-től. A szuper alacsony fogyasztású processzor és a LED-es kijelző meghozta a hatását, minimális fényerő mellett a szokásos olvasós teszt 8 óra 20 percet bírt. Álleejtős eredmény, főleg ha hozzávesszük, hogy egy netbooknál jóval erősebb gépet tartunk a kezünkben. Még durvább a helyzet akkor, ha eláruljuk, hogy ez az érték mindössze fél órával rövidült meg akkor, ha maximális fényerőn tettük ugyanezt. A teljes CPU terheléssel járó Prime95 mellé meghagytuk a maximális fényerőt, a gép ilyenkor se volt képes 4 óra 10 percnél hamarabb lemerülni. Ez egyben azt is jelenti, hogy HD és FullHD felbontású filmekkel legalább 4,5-5 óráig elleszünk utazás közben. Bekapcsolt állapotban a teljes feltöltés alig több, mint 3 órát vett igénybe (az utolsó 5% esik csak bele a lassú töltési időszakba).

Galéria megnyitása

Hol is kezdjük? Mi az, ami az Acer Aspire 3810T-t különösen ajánlott vétellé teszi? Adott egy meglehetősen vékony gép a maga 168 ezres árcédulájával. Ebben a kategóriában jellemzően belépő szintű kétmagos processzort, 2-4 GB memóriát és 320 GB-os merevlemezt szokás adni egy visszafogott 6 cellás akkumulátorral, kis szerencsével Windows Vista-val párosítva. Ezzel szemben az Acer a legújabb Aspire-be egy CULV platformot pakolt, amely fogyasztásban messze lekörözi vetélytársait, ezáltal nagyon hosszú üzemidőre képes. Az elsőre gyengének tűnő, ám a tesztek alapján kimondottan használhatónak bizonyuló egymagos processzor mellé gyakorlatilag fullos felszereltséget kapunk, megspékelve egy LED-es kijelzővel. HDMI van, méghozzá hanggal együtt és dedikált videokártya nélkül. Ergonómiailag, ha nem is tökéletes, de nagyon kényelmesen használható a szerkezetet, nem beszélve az akkumulátorral együtt alig másfél kilogrammos tömegről. Aki nem egy zajos, játékra is alkalmas, de nehéz és gyorsan lemerülő notebookot keres, hanem inkább a hordozhatóságra helyezi a hangsúlyt, az megtalálta az idei év egyik legjobb vételét, ráadásul a július elsejével esedékes ÁFA emelés előtt. Annak ellenére, hogy hamarosan az Asus is előrukkol majd CULV platformos jószágával (az MSI X-szériája egyelőre bukni látszik) és ősszel is érkezik a HP hasonló megoldása, mindenképpen kijár egy nagy taps a srácoknak. Bravó Acer!

Az Acer Aspire 3810T-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Pro:

+ LED-es háttérvilágítású kijelző

+ kissé fényes, de remekül használható, nagy gombos billentyűzet

+ jól használható touchpad

+ halk működés

+ kategóriájában ellentmondást nem tűrő üzemidő

+ 16:9-es HD Ready webkamera

+ fullos felszereltség

+ opcionálisan választható 3G-s modellek (itthon kérdéses az elérhetőségük)

+ HDMI Video és Audio

+ csatlakozást segítő feliratok

+ kellemes anyaghasználat

+ vékony kivitel

+ 1080p .mkv Ready

+ hűvös alkatrészek

Kontra:

- néha zajos merevlemez

- touchpad gombjai kissé nehézkesen kezelhetők

- HD minőségben a webkamera teljesen leterheli a processzort

- akkumulátor töltöttséget visszajelző LED használattól függően zavaró lehet

- sérülékeny kijelző a vékony fedlap miatt

Hivatalos honlap: Acer Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap