Acer Aspire 2920: Mini-zseni-venti

Még az újév előtt sikerült rátennünk az egyetlen kimaradt szubnotira a kezünket. Következzen a Gemstone sorozat legkisebb darabjának tesztje.

Acer Aspire 2920: Mini-zseni-venti

Acer Aspire 2920 - Bevezetés és specifikációk

Sok Acer notebookot teszteltünk már, de szubnoti még nem került a kezünk közé. Az idei évet semmiképpen nem fejezhetjük be ilyen mértékű hiányossággal, így megkaparintottuk az Aspire sorozat legújabb tagját, amely valamivel több, mint 200 ezer forintos árával kelleti magát hetek óta.

Processzor: Intel Core 2 Duo T5250 (1,50 GHz, 667 MHz FSB, 2 MB L2 cache, Conroe-L mag, 65 nm, EM64T)

Memória: 2 GB Samsung DDR2-667 SO-DIMM (667 MHz, CL5-5-5-15, Dual Channel)

Chipkészlet: Intel GM965

Videokártya: Intel GMA X3100 (32-448 MB megosztott memória, DirectX 9.0c)

Hangkártya: Realtek ALC268 2.1 HD Audio

Merevlemez: Hitachi HTS542516K9SA00 (160 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Kijelző: 12,1” Glare-Type 1280x800 (Lenovo LTD121EXVV)

Optikai Meghajtó: LG GSA-T20N (SuperMulti, 2 MB, ATA-100)

Hálózati vezérlő (LAN): Broadcom Gigabit PCI

Hálózati vezérlő (WLAN): Intel Pro/Wireless 3945BG 54 MBit/s

Modem: Agere Systems HDA Modem

Akkumulátor: 6 cellás 4400 mAh (Sanyo)

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium

A specifikációk között semmi érdekességet nem találunk, kivéve, ha a Lenovo által gyártott kijelzőt nem tekintjük annak. A processzor lehetett volna picit erősebb, a memória elég, amennyiben megszabadulunk az Acer gyári programjaitól és az előre telepített Norton Internet Security-től, hiszen ezek összessége borzasztó sok memóriát elvesz a rendszerből. A Windows Vista Home Premium mellé megkapjuk még a szokásos 60 napos Office 2007 programcsomagot, illetve az NTI CD és DVD író programot, valamint az Orion névre hallgató azonnali üzenetküldő alkalmazást.

A kis méretű noteszgép egy, a szokásosnál is kisebb dobozban érkezett, ebből következik, hogy se táska, se egér nem jár hozzá, amelyet fájó szívvel nyugtáztunk.

Acer Aspire 2920 - Hardver

A kis gép első bekapcsolás után hamar bekapcsolta a ventilátort, amiből arra engedtünk következtetni, hogy a hűtési rendszer nem megfelelő. Ennek ellent mondott a Windowsban látott hőmérsékleti értékek, gyakorlatilag feleslegesen járatja az alaplap a légkavarót, hiszen üresjáratban is alig 36 fokos a processzor, alacsony fordulatszámon is éppenhogy eléri az 50 fokot, szóval a venti bekapcsolása nem indokolt. Teljes terhelésnél persze kell a kakó, ott nem is engedi 65 fok fölé a CPU-t, kár, hogy ezt elég zajosan teszi.

A Vista szokás szerint túlértékeli az integrált X3100-es videokártyát. Valójában játékok futtatására nem igazán alkalmas, még a World Of Warcrafttal is meggyűlik a baja, érdemes ebből kiindulni. Hőmérsékletét nem tudtuk monitorozni, de VGA éhes alkalmazásoknál nem indult be semmiféle kiegészítő ventilátor. A 2 GB memória elegendő…lenne, ha nem pakolnák tele szegény gépet mindenféle felesleges programmal. A merevlemez hangja átlagosnak mondható, nem zavaró, ellenben hallható. Sebessége szintén az átlagos gyorsaságú vinyók táborát erősíti. A processzor sebességét a legújabb Cinebench 10-zel teszteltük. A teljes renderelési folyamat 5 perc 17 másodpercig tartott, míg a végső pontszám 2780 lett.

Az optikai meghajtó szerepét a jól ismert LG T20N tölti be, zajszintje elég magas, de olvasási képességei jók. Mindent olvas és ír, de lemezgravírozási képességei nincsenek.

Acer Aspire 2920 - Ergonómia, külsőségek

Nagy elánnal fogtunk neki a mindennapos használatot reprezentáló tesztnek és sajnos több ponton is csalódnunk kellett a kis Aspire-ben, bár az összkép ettől még többnyire pozitív.

A billentyűzet jó anyagminősége szerencsére megmaradt, így gépelésre még mindig az egyik legkényelmesebb klaviatúra. A nyomáspont mintha kicsit puhább/mélyebb lenne, de gyorsan megszokható, ellentétben a miniatűr ékezetes betűkkel és a rövid szóközzel.

A tapipad minden fennakadás nélkül teszi a dolgát, bár lehetne nagyobb egy picit a felülete (vagy lehetne kisebb az ujjunk). Ami zavaró lehet az a gombok hangja. Gyakorlatilag nem is nagyon használtuk őket, mert annyira erős „kattanó” zajt adnak, hogy rövid távon idegesítővé válnak.

A gyorsgombok megmaradtak a megszokott helyen, ezúttal nem spórolta le őket a gyártó, igaz programozni nem lehet őket. A hatalmas kék színű „e” gombbal a különböző energiagazdálkodási sémák között válthatunk (szám szerint három között). Ezeket az Acer saját programjával testre is szabhatjuk, de ennek hiányában a Vista beépített energiagazdálkodási beállításai is segítenek rajtunk.

USB-ből 3 darabot találunk (ahogy az szokás), S-Video kimenetből is akad egy (piros pont), a DVI-t és a HDMI-t viszont hiába kerestük, pedig lassan alap dolgok kellenének, hogy legyenek (legalább a DVI). Egyetlen kifogásolható dologra lettünk figyelmesek, ez pedig a DVD meghajtóhoz kapcsolódik. A tálca kiadó gomb túlságosan mélyen ül a borításban, így ha az ember végighúzza az ujját a meghajtó elején, akkor nem mindig akad bele az ujja, magyarul nehéz eltalálni, sokkal több időbe tart „megkeresni”, mint bármelyik másik modellnél. Először azt hittük, hogy beljebb csúszott a műanyag darab, de később konstatáltuk, hogy ez bizony ilyen.

Elöl csak és kizárólag a hangzással kapcsolatos dolgokat találjuk. Sajnos a hangerő szabályzó gomb bár nagyon jó ötlet, hogy tekerős, de ez is túlságosan mélyen ül, ráadásul a fedlap alatt található, ha oldalról nézzük a gépet, így szintén keresgélhetjük az ujjunkkal. További hátránya, hogy érzékenysége a hangerő növelésével csökken, pedig pont fordítva lenne értelme.

A kávába épített webkamera remekül teszi a dolgát, meglepődve tapasztaltuk, hogy a szerkesztőségben lévő Logitech QuickCam Messengernél normálisabb képet is ki tud magából préselni, ha megerőlteti magát. A mikrofonjával szintén nem volt gondunk, bár lehetne tisztább a vétel.

Acer Aspire 2920 - Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor kitett magáért, kíméletes használat mellett 4 óráig elvolt magával, viszont abban az esetben, ha a fényerőt maximálisra állítottuk és a processzort is durva terhelésnek tettük ki még a másfél órás üzemidő is veszélybe került. 6 cellás 4400 mAh-s jószágtól nem rossz eredmény semmiképpen, hiszen durvulni a többség vélhetően nem fog a kis Aspire-rel (legalábbis nem erre találták ki az biztos).

Az Acer Gemstone sorozatának egy kevésbé fényes darabját tisztelhetjük az Aspire 2920 személyében, amely a mindennapi szaladgálásban kiváló társnak bizonyult, hangerejét inkább a csendes szobában hallottuk csak, főiskolások és üzletemberek valószínűleg sosem fognak szembe nézni ezzel a problémával. A kifogásolható dolgok ellenére az egyik legszerethetőbb kis méretű gépezet, amellyel idén találkoztunk (ebben az árkategóriában), az MSI PR sorozatánál mindenképpen jobb vételnek tartjuk.

Vásárlás: Ipon webáruház

Hivatalos honlap: Acer Magyarország

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward