Shop menü

ABSZOLÚT FAPADOS MOBILTELEFON JÖTT A HMD-TŐL

A HMD Aura a Pulse modellektől is bőven elmarad, de legalább az ára is még kedvezőbb, viszont a képességeihez képest még így is lehetne olcsóbb.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Abszolút fapados mobiltelefon jött a HMD-től

A finn HMD az idei évnek új márkastratégiával vágott neki, és a jelek szerint a fejlesztés sebességét is fentebb csavarták. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy egy olyan mobiltelefonon, mint az Aura, a fejlesztőknek túl sok dolga már nincs. Itt inkább már az okoz fejtörést, hogy annyira szerény komponenseket találjanak, mint amik itt jelen vannak.

A HMD Aura egy 6,56 hüvelykes panelt használ, ami a méretet tekintve rendben van, de minden más szempontból eléggé le kell adni az elvárásokból. A megjelenítő csak HD+ felbontással rendelkezik, és be kell érni a 60 Hz-es működéssel. A frontkamera is egy kicsi V alakú bevágáson kapott helyet, nem lyukba költözött, mint a Pulse szériánál láttuk.

Galéria megnyitása

Fájó pont, hogy az Aura még az Android 13 operációs rendszerrel kerül bevetésre. Nem is tudjuk azt, hogy itt milyen szoftvertámogatásban lehet reménykedni. A HMD azért két főverziós frissítésre ígéretet szokott tenni, ha ezt itt be is tartja, akkor is csak az Android 15-ig juthat el, ami hónapokon belül elérhető lesz a Pixel okostelefonokra.

5 megapixeles frontkamerával rendelkezik a HMD Aura, videózni 720p minőségben képes. A hátlapra kerülő kamerák párosa közül csak a főkamera az, ami említésre érdemes, a társkamera csak mélységérzékelésre szolgál nagyon alacsony felbontás mellett. Az elsődleges képalkotó már 13 megapixeles, így ez legalább elfogadható minőségű felvételeket készíthet szükség esetén. Videózni csak Full HD-ban tud.

Galéria megnyitása

Hírünk főszereplője az UNISOC SC9863A1 rendszerchipet kapta meg, ami ugyan már nyolcmagos, de még 28 nm-es csíkszélességen készült. Csak Cortex-A55 magok üzemelnek a lapkában két klaszterre osztva, és a maximális órajele 1,6 GHz. Az integrált grafikus feldolgozó szerepét a PowerVR GE8322 kapta. A rendszermemória mellé 4 GB-nyi RAM került, a tárhely pedig 64 vagy 128 GB-os kapacitással szolgálhat, és ezt bővíteni is lehet.

5G itt nincs, aligha fog ezen bárki meglepődni, még a 4G LTE modemtől sem kell sokat várni. A készülék csak 802.11n szabványig támogatja a Wi-Fi-t, és a Bluetooth modul pedig még 4.2-es, ami okozhat problémát az újabb valódi vezeték nélküli fülhallgatók használata mellett.  Ezeken felül csak A-GPS vevő biztosított, semmilyen egyéb extrában nem  érdemes reménykedni.

Galéria megnyitása

A zöld és lila színekben forgalomba kerülő szerkezet „vasalt” élekkel határolt. A burkolat teljes egészében műanyag, de a matt felületnek hála, legalább a karcokat nem lehet majd azonnal látni a hátlapon. Van ujjlenyomat-olvasója a HMD Aurának, de a hátlapon helyezkedik el a szenzor, még csak nem is az oldalára került a készüléknek. Gyors és pontos lesz a biometrikus szenzor, ebből a szempontból nem érheti kritika a gépet.  

Az akkumulátoron nem spórolt a vállalat, 5000 milliamperórás kapacitású telep található a burkolat alatt, ami mindenképpen egy örömteli hír. Két napot gond nélkül el fog menni egy töltéssel az újdonság. Viszont azért ebből a szempontból sem lehet maximális az öröm, mert az öltés már lassan megy, mindössze 10 wattal táplálható a telep. A töltést USB-C csatlakozón keresztül lehet megoldani, és biztosított a kereten egy 3,5 milliméteres Jack aljzat is.

A HMD Aura Ausztráliában bukkant fel, és 180 ausztrál dollár az alapára, ami 43 ezer forintos összegnek felel meg átszámolva. Arról nem szólt a fáma, hogy a nyugati piacokra mikor érkezhet a készülék.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére