A Zotac már szupergyors SSD kártyát is kínál

Az új modell a SONIX sorozatot erősíti, de egyelőre csak egyedül, ugyanis rajta kívül egyéb példány még nem érkezett. A friss jövevény 480 GB-os.

A Zotac már szupergyors SSD kártyát is kínál

A Zotac a 2,5 hüvelykes formátumú, SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott SSD meghajtók után most egy igazi nagyvadat, egy PCIe 3.0 x4 csatolófelülettel és NVMe támogatással gazdálkodó SSD kártyát is rászabadított a piacra.

A SONIX családot erősítő kártya félmagas kivitelben érkezik, fedélzetén pedig fémből készített, szellőzőkkel ellátott borítás is helyet kapott. A termék PCI takarólemeze normál mellett alacsony profilú kivitelben is elérhető, így akár HTPC konfigurációkba is beszerelhető. A takarólemezen természetesen ugyanúgy vannak szellőzők, mint a nyomtatott áramköri lapot fedő fémlemezen. A kártyára hirtelen ránézve azt is hihetnénk, hogy egy Intel-féle SSD-vel van dolgunk.

Az új adattároló Phison E7-es SSD vezérlőt alkalmaz, amihez 512 MB-nyi DDR3-as gyorsítótár jár. A NAND Flas chipek szerepét Toshiba gyártmányú MLC chipek töltik be, ezekből összesen 480 GB-nyi lapul a nyomtatott áramköri lapon. A chipek cellái nagyjából 3000 írási/törlési ciklust viselnek el, maga a meghajtó pedig élettartama során 698 TB-nyi írással terhelhető.

Az NVMe 1.2 támogatással ellátott SSD kártya PCI Express 3.0 x4-es csatolófelülettel érkezik, folyamatos olvasási- és írási sebességei így rettentően magasak: előbbi 2600 MB/s-os, utóbbi pedig 1300 MB/s-os értéket képvisel. A termék olvasás közben 5,57 wattot, írás közben pedig 7,27 wattot fogyaszt, de üresjáratban 0,5 wattal is beéri.

A NAND Flash memóriachipek hatékony és hosszan tartó működését dinamikus elhasználódás-kiegyenlítő algoritmus segíti, az adatforgalmat pedig végponttól végpontig terjedő adatvédelem teszi biztonságossá. Az új SSD kártya gyártója szerint kétmillió üzemórán át képes meghibásodás nélkül helytállni. Maga a kártya egyébként 182 milliméter hosszú, 69 milliméter széles és 21 milliméter magas, tömege pedig 400 gramm.

A Zotac újdonsága rövidesen elérhetővé válhat kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói ára azonban még nem derült ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward