A Zotac a PCIe alapú SSD-k piacára is belép

A belépő pedig elég ütős lesz, hisz a 480 GB-os SSD 2400 MB/s-os olvasási- és 1200 MB/s-os írási tempóra képes.

A Zotac a PCIe alapú SSD-k piacára is belép

A Zotac az elmúlt évek során GeForce sorozatú videokártyáival, illetve kompakt asztali számítógépeivel szerzett magának hírnevet a piacon, ám a cég tavaly az SSD meghajtók szegmensébe is belépett, ahol belépő szintű megoldásokkal kezdte karrierjét, októberben pedig újabb termékeket jelentett be. A CES alkalmával kiderült, a Zotac komolyan veszi az SSD piac meghódítását, így idén újabb SSD meghajtó érkezésére számíthatunk, amely már a gamerek és a nagyteljesítményű adattára vágyó felhasználók szívét is megdobogtathatja. Első körben egyetlen egyféle PCIe alapú modell érkezik.

Az új generációs PCIe SSD meghajtó félmagas, félhosszú bővítőkártya formájában lesz elérhető, fedélzetén pedig Phison PS5007-E7-es vezérlő, valamint Toshiba gyártmányú MLC NAND Flash memóriachipek kapnak helyet. Az új platform első képviselője 480 GB-os adattároló kapacitással bír, adatátviteli sebességei pedig félelmetesen magasak lesznek. Az új SSD folyamatos olvasási tempója 2400 MB/s-os, folyamatos írási sebessége pedig 1200 MB/s-os értéket képvisel. A termék PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez és teljes egészében támogatja az NVMe protokollt, amit a PCIe alapú megoldások gyorsítására fejlesztettek ki.

Noha a Zotac nem árult el további részleteket az új termékkel kapcsolatban, az SSD vezérlő ismeretében elég sok apróságra fény derül. Mivel a Phison PS5007-E7-es vezérlő nem csak az átlagfelhasználói piacot, hanem az üzleti megoldások piacát is célba veszi, ahol adatközpontokba és vállalati szerverekbe szánt SSD-k alapját adhatja, így egészen extrém sebesség elérésére képes. A vezérlő segítségével olyan SSD meghajtók készíthetőek, amelyek 4K-s véletlenszerű olvasási feladat alkalmával akár 350 000, 4K-s véletlenszerű írási feladat alkalmával pedig akár 250 000 I/O művelet elvégzésére képesek, természetesen egyetlen másodperc leforgása alatt. Ezt a teljesítményt a konzumer szegmensbe szánt meghajtók valószínűleg nem érik el, de előző generációs társaikhoz képest így is érezhetően gyorsabbak lesznek.

Maga az SSD vezérlő egyébként NVMe 1.2 támogatással érkezik és az NVMe L1 fogyasztásállapotokat is támogatja, de ezeken felül 256-bites AES adattitkosító motor, 120bit/2KB BCH hibajavító rutin és végponttól végpontig terjedő adatsáv-védelem, valamint fejlett elhasználódás-kiegyenlítő algoritmus egyaránt dolgozik a fedélzetén. Mivel a vezérlő M.2-es kártya helyett PCIe bővítőkártyára kerül, így mind a nyolc csatornája használhatóvá válik, ami jótékonyan hat a teljesítményre – ez remekül megmagyarázza, miért gyorsabb a Patriot PCIe kártya formájában érkező Hellfire SSD-je M.2-es formátumú társánál, hisz azok a termékek is ugyanezt a vezérlőt kapják.

A Zotac tervei szerint az új SSD kártya február folyamán kerül az üzletek polcaira. Az egyelőre nem derült ki, hogy a 480 GB-os modell árcéduláján milyen összeg szerepel, de ha elég agresszív az árazás, akkor a Zotac újdonsága csatákat nyerhet a riválisok ellen folytatott harcban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward