A Windows 7 piaci részesedése jobban nőtt, mind a Windows 8-é

Az adatok meglepőek, ám a különbség azért nem olyan komoly, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Mindenesetre a tendencia meglepő és egyben kiábrándító is.

A Windows 7 piaci részesedése jobban nőtt, mind a Windows 8-é

Az előzmények

A Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 8 júniusban előzte meg a Windows Vista piaci részesedését: akkoriban a Windows Vista 4,62%-os, a Windows 8 pedig 5,1%-os szeletet hasíthatott ki magának az asztali operációs rendszerek szegmensének képzeletbeli tortájából.

Ez az esemény örömteli volt, ám akkoriban az is világosan látszott, hogy a Windows 8 a két legnépszerűbb asztali Microsoft operációs rendszerhez, a Windows 7-hez és a Windows XP-hez képest még nagyon le van maradva, így sok víznek le kell folynia a Dunán addig, míg az újonc beéri elődeit. Június óta már eltelt egy kis idő, így érdemes rápillantani a piaci részesedések alakulására, hátha valami érdekességre is fény derül.

A friss számok

A jelenlegi adatok szerint a Windows 8 piaci részesedése az elmúlt időszakban nőtt, ám a növekedés mértéke érdekes módon a Windows 7 teljesítményéhez képest szerényebb volt. A legfrissebb számok szerint a Windows 8 piaci részesedése az elmúlt hónap folyamán 0,61%-kal nőtt, ami több, mint fél százalékpontos emelkedést jelent. A növekedés hatására a korábbi 7,41%-os piaci részesedés 8,02%-ra dagadt, de ez a növekmény kevés, ugyanis a Windows 7 piaci részesedése komolyabban nőtt.

A Windows 7 esetében a korábbi 45,63%-os piaci részesedés 0,8 százalékponttal nőtt, így most 46,43%-on áll. Ez azért fura, mert a régi Windows 7 helyett az új Windows 8-nak kéne nagyobb mértékben növelnie piaci részesedését - talán a következő hónapokban majd szépít az új szoftver, főleg, mert kijön a Windows 8.1, és elárasztják a boltok polcait az új, Windows 8.1 alapú konfigurációk is.

A Windows Vista a maga 3,98%-os piaci részesedésével sereghajtó a Windowsok között, a Windows XP pedig még mindig 31,41%-os részt hasít ki a piac virtuális tortájából, ami egy több, mint 10 éves operációs rendszertől abszolút figyelemreméltó teljesítmény. Azok a Windows kiadások, amelyek a Windows XP előtt jelentek meg, összesen 0,99%-os piaci részesedéssel bírnak.

Az asztali operációs rendszere szegmensének alakulása

Ha a teljes képet nézzük, azt láthatjuk, hogy a Microsoft Windows operációs rendszerei az asztali operációs rendszerek piacának 90,83%-át uralják, míg a Mac OS 7,53%-os, a Linux pedig 1,64%-os részesedéssel bír. Érdekes adalék, hogy július elsején a Mac OS még 7,2%-os, a Windows XP 37,17%-os, a Windows 7 pedig 44,37%-os piaci részesedést könyvelhetett el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward