A Windows 7 már népszerűbb, mint az XP

A Microsoft illetékesei először a Windows Vistával próbálták meg leváltani a vállalat sikeres, de korosodó operációs rendszerét, a Windows XP-t. Ez a próbálkozás teljes kudarc volt, ugyanis a Windows Vista – finoman fogalmazva – egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Windows 7 már népszerűbb, mint az XP

A Microsoft először a Windows Vistával próbálta meg leváltani a vállalat sikeres, de korosodó operációs rendszerét, a Windows XP-t. Mint már azt tudjuk, ez nem igazán jött össze, a Vista nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az XP megtartotta első helyét.

Második körben már biztosra akartak menni a Microsoftnál és a jelek szerint végre sikerült is egy ütőképes, a többség által kedvelt operációs rendszert készíteniük, amely ha lassan is, de magabiztosan kezdte el kiszorítani a Windows XP-t a piacról. A Stat Counter legfrissebb felmérése szerint a Windows 7 mára már 41,74%-os piaci részesedést tudhat magáénak, így átvette a Windows XP helyét, amely a trónról letaszítva most már csak 39,97%-os részesedéssel bír, igaz, ez az érték még mindig rettenetesen magas. A Microsoftnál is így látják, ezért az a cél, hogy minél hamarabb nullára essen a Windows XP felhasználók száma, azaz a régi, elavult operációs rendszer helyett válasszák a felhasználók inkább a modern, biztonságosabb és korszerűbb Windows 7-et. Más kérdés, hogy elég sok idő kellett, mire a Windows 7 népszerűsége komolyabban megugrott: a szoftver 2009. október 22-én mutatkozott be a piacon. Összességében tehát majdnem két év kellett a Windows XP népszerűségének letöréséhez.

Ezzel együtt a Windows Vista felhasználótábora is zsugorodik. Az operációs rendszer 2010 szeptemberében még 16,88%-os piaci részesedést tudhatott magáénak, ami mára már 11,51%-ra apadt. Mivel a szoftver értékesítése még mindig zajlik, így az eredmény mindenképpen meglepő, bár a Windows 7 népszerűségéből kiindulva nem túl nagy csoda, hogy a felhasználók kezdenek elpártolni a Vistától.

Az Apple Mac OS operációs rendszere ezzel egy időben tartja a maga kis 6-7% közötti piaci részesedését (6,89%), azaz a legkisebb mértékben sem fenyegeti a Microsoft Windows család egyeduralmát. A Windows 7 népszerűsége egyébként továbbra is rendületlenül növekszik majd, ugyanis a Microsoft az üzleti felhasználókkal közölte, hogy a Windows XP és az Office 2003 esetében már közeledik az EOL (End Of Life) dátum, amit 2014 áprilisában határozott meg a cég, azaz a szoftverek „életéből” már nem sok van hátra, ez után nem lesz hozzájuk hivatalos támogatás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward