Shop menü

A VÍZFOLYÁS ÁLTAL INSPIRÁLVA KÉSZÜL AZ OXYGENOS 13 A ONEPLUSOKRA

A OnePlus bejelentette az Android 13 alapjára érkező új grafikus felhasználói felületét, ami letisztultabb, pörgősebb élményt fog nyújtani újításokkal együtt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A vízfolyás által inspirálva készül az OxygenOS 13 a OnePlusokra

Bejelentette a OnePlus a 10T okostelefont, ami a OnePlus 10 helyét tölti be a kínálatban. Az új mobil mellett pedig a vállalat előrukkolt az OxygenOS következő generációjával is, ami most még fejlesztés alatt áll, de a béta kiadása hamarosan elkészülhet. Kellemesebb élményt nyújt majd, természetesebben fog működni, és nagyobb biztonságról is gondoskodik.

Az OxygenOS nagyon hosszú és dicső múltra tekint vissza, ma már nagyon sokan azért vásárolják a OnePlus okostelefonokat, hogy a jól megszokott és letisztult grafikus felhasználói felületet megkapják. Bár az utóbbi időben ennek a fejlesztése már a ColorOS felé indult el az utóbbi időben, de látva a mostani újításokat, nem gondoljuk, hogy rossz az irány. Az OxygenOS 13 már az Aquamorphic dizájn jegyében született meg, a víz folyása adta az ihletet a fejlesztés során.

Az új formanyelv a természetességet is kifejezetten a víz szempontjából veszi alapul, éppen ezért például alapesetben a kék szín dominál különböző árnyalatokban. És megtartotta a OnePlus csapata a minimalista megjelenést, az egyszerű ikonokat, az animációk szó szerint folynak majd a képernyőn, a formák pedig nem lesznek összehangolva, hanem változatosságot nyújtanak majd, ahogy azt teszik a természetes képződmények is. Élek nem nagyon vannak, a legtöbb elem lekerekített, érzéki benyomást keltő, ezáltal komfortosabb lesz ránézni is.

Galéria megnyitása

A célszerű dizájnra törekedett a vállalat a tervezésnél, éppen ezért például a gombok mérete, alakja azok lényegességén, szükségességén múlnak. Ha valami nagyobb, akkor arra valószínűleg többször van szükség. Fontos itt az is, hogy az embereknek gyorsabban legyenek átadva a fontos információk. A fontos információkat nyújtó widgeteket az ikonok hosszú megnyomásával el lehet érni egy pillanat alatt. A jobb élményért pedig a rendszer napközben még a napszakokat is figyeli például a színek és a fényerő hangolásakor. Délelőtt ragyogóbb és élénkebb képet nyújtanak majd a készülékek, mint amikor már aludni készül a felhasználó.

Manapság már minden operációs rendszer bonyolult módszerekkel dolgozik azon, hogy az erőforrásokat megfelelően kezelje, és itt sincs ez másként. Az intelligens rendszer teljesítmény növelő az OxygenOS 13 esetében jobban tudja majd kezelni a memóriát, lehetőséget fog nyújtani arra, hogy egyszerre több alkalmazást zárjon be az ember, ezzel komplett munkafolyamatokat jegelve, és az appok közötti navigáció még gördülékenyebben fog menni. Az erőforrások ügyesebb kezelésével az alkalmazások 10%-kal hamarabb indulhatnak, 20 százalékkal gyorsabban települhetnek, és 30 százalékkal folyékonyabban fognak menni.

Galéria megnyitása

A folyamatosan aktív képernyőt már hosszú ideje támogatja az OxygenOS grafikus felhasználói felület, és ezt időről időre új lehetőségekkel ruházza fel a OnePlus. Az új főverziós frissítéssel is érkezik több olyan fejlesztés is, amikkel ezt még jobban ki lehet majd használni. Lehet itt látni az ételfutárok várható érkezési idejét, új grafikus elemeket lehet kitenni, és gyorsabban el lehet majd innen érni szükséges funkciókat.

Galéria megnyitása

A OnePlusnál törekedtek arra, hogy minden könnyen használható legyen, és hamarabb hozzá lehessen jutni a kívánt adatokhoz. Ezt a célt szolgálja például a Smart Launcher, mely alkalmas több program mappába rendezésére, és a legtöbbször használt appok ikonjait kicsi, de megérinthető méretben már a mappa borítóján mutatja. Innen azonnal lehet indítani a programokat. Egy 2x2-es helyre tett mappából 3x3 app gyorsindítására van lehetőség a tömörített nézetben.

Galéria megnyitása

Elő lehet majd húzni a képernyő pereméről egy oldalsávot, melyen elérhető lesz több sűrűn használatos eszköz. Ezáltal jobb lesz az egykezes használhatóság. Jön az új HyperBoost Gaming Engine is, ez még több dologra figyelve fogja játékok közben optimalizálni a hardver és a szoftver működését.

Galéria megnyitása

Az OxygenOS 13 már támogatja a térbeli hangzást, ami idomulni fog a felhasználó helyzetéhez a lejátszás indítását követően. Ezen felül pedig a hagyományos Dolby Atmos támogatás is biztosított lesz már a grafikus felület szintjén, így ez szélesebb felhasználói körhöz juthat el, így többen élvezhetik majd a pontosabb térhangzást. Gyors társításban is jobb lesz az új rendszer, a OnePlus kínál majd a saját ökoszisztémáján belül gördülékenyebb kapcsolódási lehetőséget. A közeli eszközök közötti megosztás is egyszerűbb lesz.

Az Android 13-tól átveszi az OxygenOS azt a képességet, hogy automatikusan fel tudja majd ismerni, ha egy applikáció veszélyes lehet, ezt a jogosultságokból és az adathasználatban képes leszűrni. A helyadatot csak a legszükségesebb szinten osztja majd meg, nem fog pontos infót adni olyankor, amikor azt látszólag semmi nem indokolja. Ezeken felül pedig egyéb biztonsági fejlesztések is lesznek majd, jön például a Private Safe 2.0 is, a különösen érzékeny adatok bizalmas tárolására.

Galéria megnyitása

Az újdonság először a OnePlus 10 Pro számára lesz elérhető, és ezt követően fog frissülni a OnePlus 10T, majd a többiek. A támogatási lista jelenleg úgy néz ki, hogy a számozott, felsőkategóriás okostelefonok a OnePlus 8-ig visszamenőleg kapják majd a frissítést, a Nord termékek között pedig a Nord CE, a Nord 2, a Nord 2T, a Nord CE 2, valamint a Nord CE 2 Lite lesz erre jogosult, ami nem túl sok, ez alapján már az első Nord sem fog frissülni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére