A visszaesés ellenére bizakodók a tanácsadó cégek

A visszaesés ellenére bizakodók a tanácsadó cégek

A vezetési tanácsadás piacán tevékenykedők is érzik már a válság hatásait. A tanácsadás is hasonló megítélés alá esik a megbízóknál. Amikor egy cég takarékosságra kényszerül, először ezen tételek költségeit vizsgálja felül. Ennek jelei különösen a válság sújtotta ágazatoknál, a pénzügyi szektorban, néhány ipari ágazatban, a településfejlesztésben és az idegenforgalomban már érzékelhetők - mondta el a Napinak Kulcsár Péter, az Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

n

A válság az egyes tanácsadói részpiacokat eltérően érinti - mondta Varga Krisztina, a Workplus Munkatárs-közvetítő, Személyügyi és Vezetési Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a vezetőkiválasztás, a tréning és a szervezetfejlesztés területén tapasztalnak visszaesést, ami a megrendelők részéről inkább kivárás, mert a cégek egy része a bizonytalan helyzet miatt elnapolja, illetve lassítja fejlesztéseit vagy a pályázatokon elnyerhető pénzekre vár. Mivel a szervezetfejlesztés témakörben úgy tűnik, megfelelő források állnak rendelkezésre, az év második felében élénkülés várható az első negyedévhez képest - bizakodik Varga.

Szűcs Zoltán, az AAM Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója szerint a tanácsadói piac nagyon eltér például az autóipartól, ahol minden egyes gyártó megérzi a válság közvetlen és azonnali hatásait. Autógyártó cég nem tud jól kijönni a válságból, tanácsadásra ugyanakkor ilyen válságos időkben is szükség van. A beruházások átszabásakor, a változáskezeléskor is sokan igénybe vesznek tanácsadási szolgáltatást, tehát ezen az oldalon hozhat megrendelést a pénzügyi válság. Ugyanakkor a nagyberuházások leállítása, átütemezése nagyon kedvezőtlenül hat a tanácsadói piacra is, hiszen az ilyen beruházások rendszerint komoly tanácsadói megrendelésekkel járnak együtt - tette hozzá Szűcs.

Azok a társaságok, amelyek eddig saját operatív működésükhöz vontak be külső tanácsadókat, ezt ezután nem teszik, még abban az esetben sem, ha ezzel kockázataikat növelik - jelentette ki Hollókövi Béla bejegyzett vezetési tanácsadó. A külföldi és multinacionális cégek, ha igénybe vesznek is tanácsadói szolgáltatást, inkább az anyacég országában teszik, ezzel is csökkentve a keresletet.

Több olyan esetről hallottam, amikor megkötött tanácsadói szerződést mondtak fel. Számos lezárt munkával kapcsolatban halasztották el ügyfeleim a projekt elindítását, aminek nemcsak a pénzhiány az oka, hanem a politikai élet válsága - tette hozzá Hollókövi.

Tavaly ősz óta érezzük a válság hatását - közölte Dugmanits Csaba, a fejvadászattal foglalkozó Hill International partnere. Kezdetben csak kisebb visszaesés volt tapasztalható a megbízások számában, ma már azonban a tavalyinak a 40 százalékára esett vissza a vezetőkeresések száma. A szervezetfejlesztéssel, tréningekkel foglalkozó üzletágunkban viszont nem tapasztaltunk számottevő visszaesést - mondta Dugmanits.

Az elmúlt év ősze óta érezhetően csökkent a megrendelések száma. Ez már a 2008. évi eredményeket is kismértékben rontotta, de a visszaesés az üzleti eredményekben 2009-ben sokkal erősebben fog jelentkezni. Egy átlagos évhez képest 20-40 százalékos visszaesést várok az idén; ez a 2008. évi bázishoz képest "csak" 10-30 százalék, miután már 2008 sem volt teljes értékű év, amikor közel 10 százalékos árbevétel-csökkenést kellett elszenvedni - jelentette ki Deák Csaba egyéni tanácsadó.

Kulcsár szerint a tanácsadói iparág idén összességében 10-15 százalékos zsugorodásra számíthat. Azt azonban nehéz megjósolni, hogy ez a tanácsadói megbízások csökkenésének és a tanácsadói díjak lefaragásának milyen kombinációja mellett következik be.

Hasonló mértékű, 10-15 százalékos forgalomcsökkenést prognosztizál a Workplus ügyvezető igazgatója. Varga szerint profilbővítéssel és a meglévő kapacitások jobb kihasználásával akár el is kerülhető a visszaesés. Véleménye szerint minden a második féléven múlik és azon, hogy a cégek mennyire látják optimistábban a helyzetet. Ezen sokat segíthet, ha a média reálisabb képet közvetítene, a pozitív híreket is továbbítva.

Az előző év 100 százalékos növekedése helyett idén csak 10-20 százalékos növekedésre számítunk - közölte Deák András, a BCA Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, annak ellenére számolnak visszaeséssel, hogy számukra a válság hatása alapvetően pozitív, hiszen sokkal nagyobb és konkrétabb elvárásokat fogalmaznak meg az egyre árérzékenyebb ügyfelek. Ám emiatt kevésbé hajlandók a nagy nemzetközi tanácsadók magas árait megfizetni, és ha egy magyar cég olcsóbban ugyanazt a minőséget és eredményt tudja felmutatni, akkor a magyar céget fogják választani.

Sokkal pesszimistább Hollókövi, aki szerint az első félévben alig fog új munka indulni. Szinte kizárólag a tavalyról áthúzódó, le nem állított munkák jelentenek bevételt a tanácsadóknak. Arra számítok, hogy a harmadik és negyedik negyedévben nagyjából normál üzletmenet lesz. Vannak ugyanis olyan munkák, amelyet a válság ellenére sem fognak tudni tovább halasztani ügyfeleink, és az allokált pénzeket el fogják költeni. Nagyon erős tendencia az árak leszorítása is, ezért összességében legalább 50 százalékos visszaesésre számítok - jelentette ki Hollókövi.

A megkérdezett tanácsadók bíznak abban, hogy a válság rendet vághat a piacon, és csak a megbízható, komoly társaságok, tanácsadók állnak meg a lábukon, ám nagyobb léptékű konszolidációra nem számítanak. Az AAM vezére szerint a válság katalizátor lehet a tanácsadói piac konszolidálásában, a kisebb cégeket megrengetheti egy-egy komolyabb megrendelőjük kiválása, a megbízás leállítása. Ha májusig tartana a válság, akkor még nem lenne komolyabb hatása, de mivel minden bizonnyal tartósnak ígérkeznek a pénzügyi nehézségek, várhatóan jelentősen átstrukturálódik a tanácsadói piac - jelentette ki Szűcs.

Az Ipargazdasági Kft. ügyvezető igazgatója szerint a piac szűkülése miatt megindulhat a magyarországi tanácsadó cégek konszolidációja. A komoly szolgáltatási múlttal rendelkező, több tanácsadási területen is tevékenykedő innovatív tanácsadó cégek biztosan átvészelik a nehezebb piaci körülményeket. A nagyon sok szereplős tanácsadói piacról azonban remélhetőleg eltűnnek a szakma által "kóklereknek" tartott, önmagukat tanácsadónak kikiáltott vállalkozások és egyéni vállalkozók, ami a piac tisztulását eredményezheti. Valószínűleg lesznek felvásárlások is (ha lesz potenciális, tőkeerős vevő), de inkább összeolvadásokat, fúziókat valószínűsítek. Felszámolási hullámmal a tanácsadói iparág sajátosságai miatt én nem számolok. Viszont talán a válság következtében is megindul végre, illetve intenzívebbé válik a tanácsadó cégek hálózatos együttműködése, ami új dimenzióba helyezi a tanácsadói munkát is - bizakodott Kulcsár.

Dugmanits szerint a fejvadász cégek körében várhatóan "rostál" majd a válság: a kevésbé tőkeerős, alacsonyabb piaci elismertségű cégek közül sokan kiszorulnak majd a piacról. Ez - reményeik szerint - a szakmai színvonal emelkedéséhez is hozzájárulhat a válság pozitív hozadékaként.

Tapasztalataim szerint a magyar tanácsadó cégek nehezen eladhatók, még "békeidőben", jó pénzügyi mutatók mellett is - mondta Deák. Az egyéni vállalkozó szerint a tanácsadó cégek iránti kereslet válság idején nagyon alacsony, kivéve, ha jó nevű céget egyéb célokra vásárolnak meg befektetők - például pénzmosásra, pártfinanszírozásra. Ezért lényeges felvásárlási hullámra nem számítok, inkább a felszámolásokat vagy a létszámcsökkentéseket tartom valószínűnek.

Húszéves működésünk alapján az a tapasztalatom, hogy sok szereplő van ezen a piacon, aki kényszerből, a gyors meggazdagodás reményében, vagy egyfajta ugródeszkának használja a tanácsadó fedőnévvel illetett szolgáltatásokat, és a pénzmosással foglalkozó cégeket nem is számítom ide - válaszolta a Workplus vezetője. Ez az elmúlt évek nehézségei közepette is azt jelentette, hogy csak az erős, komoly szolgáltatási múlttal rendelkező, innovatív vállalatok maradtak hosszú távon életben. A tanácsadói piac tisztulása mindenképpen pozitív folyamat lehet a szolgáltatások igénybe vevői számára.

A potenciális felvásárlásokra és felszámolásokra nem látunk rá, de azt érezzük az utóbbi fél év megkeresései alapján, hogy versenytársaink több együttműködést kezdeményeznek, a saját profitjuk kárára is szívesen bevonnak partnercégeket egyes pályázatokba, ha ezzel növelhetik nyerési esélyeiket - jelentette ki a BCA ügyvezető igazgatója.

A válság után a tanácsadói piacon ki fog alakulni egy a jelenlegitől eltérő helyzet. Ez a piac és a piaci szereplők átrendeződésével jár: egyesek meg fognak erősödni, mások eltűnnek a tanácsadói piacról, új típusú szolgáltatások fognak kialakulni - közölte Hollókövi. Véleménye szerint a jelenlegi tanácsadó cégek nem rosszabbak és nem jobbak, mint az ipar más területén működő cégek. A gazdaság a társadalom erkölcsi, morális viszonyait tükrözi. Egy esetleges változás iránya olyan lesz, mint a társadalom változási iránya.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward