A világpiacon erősít a Mediso Kft.

A világpiacon erősít a Mediso Kft.

A csúcstechnológiás orvosdiagnosztikai berendezéseket gyártó magyar tulajdonú Mediso Kft. tavaly egymilliárd forint növekedéssel 4 milliárd forint feletti árbevételt könyvelhetett el - úgy, hogy közben komoly fejlesztéseket hajtott végre és fejezett be. Ennek eredményeként idén már jó pár olyan, többmodalitású képalkotó tomográffal kereskedhetnek, amelyek világszinten is újdonságnak számítanak.

A cég termékeit a világ 76 országában forgalmazza. Termékskálája az egyszerű képalkotó gammakameráktól a többfejes SPECT/CT, valamint PET/CT képalkotó - humán és kutatási (kisállat)-diagnosztikai - berendezésekig ível, ráadásul alig van versenytársuk a területen. A piacon maradt világcégek - Philips, GE és Siemens - több száz mérnököt foglalkoztatnak a fejlesztés területén, a Mediso viszont száz fő alatti mérnöklétszámmal érte el eredményét. Legolcsóbb berendezésük 40 ezer euró, a legdrágább - a tavaly elkészült AnyScan - pedig 800 ezer euróig is elmehet. Ennek ellenére úgy tűnik, sikerrel veszi be a világpiacot, a tavaly Debrecenben átadott első példányt hamarosan újak követik - többnyire külföldi megrendelésre.

A cég továbbra is gyártja eddigi sikertermékeit, a gyógyszerfejlesztéshez használt kisállat-diagnosztikai képalkotó berendezéseket és az AnyScannél egyszerűbb modelleket. Bagaméry István igazgató a Napinak elmondta, debreceni kutató- és tréningközpontjukban már folyik az AnyScan továbbfejlesztése. A háromféle vizsgálatra is alkalmas berendezés egy évben 5-6 ezer vizsgálatot képes végrehajtani - egy vizsgálat időtartama pedig 10-20 percre csökkent. A modulárisan felépíthető berendezés kifejlesztésére 680 millió forint állami támogatást kaptak. A Debrecenben felépült klinikai központot viszont nagyrészt saját erőből, a fennmaradó részt hitelből finanszírozták.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward