A világ legkisebb alaplapja a VIA-tól

A VIA Technologies ma bejelentette Pico-ITX szabványú VT6047 alaplapját, ami a legkisebb a piac történetében, és egyben új távlatokat nyithat meg a számítástechnikai ipar történetében.

A világ legkisebb alaplapja a VIA-tól

A VIA Technologies ma bejelentette Pico-ITX szabványú VT6047 alaplapját, ami a legkisebb a piac történetében, és egyben új távlatokat nyithat meg a számítástechnikai ipar történetében. Ezentúl lehetőség nyílik x86 alapú számítógépek működtetésére akár olyan helyeken is, ahol eddig nem volt rá lehetőség a kicsi rendelkezésre álló hely miatt.

Az út a Pico-ITX szabványhoz több lépcsofokon keresztül vezetett. Legelőször 170x170 mm-es méretre sikerült lekicsinyíteni a központi egységet, ez volt a Mini-ITX. Ezt követte a 12x12 cm-es Nano-ITX szabvány, majd a 72x100 milliméteres Pico-ITX. Az egyes lépcsőfokok között 50 százalékos miniatűrizálást sikerült elérniük a VIA mérnökeinek.

A VIA VT6047 alaplap magában foglalja az energiatakarékosság, csökkentett hőkibocsátás alapelveit. A foglalat alapján akár a gyártó C7 vagy Eden processzorait is képesek fogadni, amik mérete 21x21 mm. Így megfelelő számítási teljesítményt lehet adni az alacsony fogyasztású és hőtermelésű alaplaphoz.

"A Pico-ITX jelentős előrelépése a VIA-nak az x86-os platform miniatürizálásában. Mint ez előbbi Mini-ITX és Nano-ITX szabványok, ez az új fejlesztés rajongók és egyszerű vásárlók számára számos új lehetőséget adhat, és szinte lehetetlenül kicsi eszközökbe is be lehet építeni a termékeinket." - állítja Richard Brown a VIA Technologies alelnöke.

Több részletet és specifikációt a VIA Pico-ITX szabványról és a VIA VT6047 Pico-ITX alaplap referencia elrendezéséről a "VIA Pico-ITX Form Factor" elnevezésű kiadványban található meg, amit itt lehet letölteni. A termék már számos bemutatón, például a CES-en, CeBIT-en sikeresen szerepelt, így a gyártó valószínűleg hamarosan piacra fogja dobni a termékét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward