A világ leggyorsabb VGA-ja érkezik a HIS-től?

A HIS egy több szempontból is különleges videokártyával rukkolt elő.

A világ leggyorsabb VGA-ja érkezik a HIS-től?

A vállalat Radeon HD 7970 X2 névvel egy friss, két Tahiti grafikus processzorral ellátott újdonságot mutatott be, ami rendhagyó módon nem PCI Express 3.0-s szabványra épülő PLX hídchipet, hanem a LucidLogyx Hydra 200-as chipjét alkalmazza a két GPU összekapcsolásához. A rendhagyó módszer a PCI Express 2.0-s szabványú összeköttetés miatt elszenvedhet ugyan némi – valószínűleg egészen minimális – teljesítménycsökkenést, de a Hydra 200 alkalmazása ezzel együtt előnyt is jelenthet, hiszen ilyen modell még nem készült. Az, hogy a rendhagyó alapokon nyugvó két GPU-s videokártya milyen teljesítményre képes, rövidesen kiderül.

Maga az újdonság egyébként egy háromslotos, két ventilátorral ellátott videokártya hűtőt alkalmaz, amely számos hőcső és rengeteg alumínium hűtőborda segítségével vezeti el a GPU-k, a Hydra 200-as hídchip és a memóriachipek, illetve a VRM komponensei által termelt hőt. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti GPU-k ezúttal is egyenként 2048 stream processzort vonultatnak fel és egyenként 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak a 2*3 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához. Maguk a GPU-k – mivel Radeon HD 7970-ről származó megoldásokról van szó – nem rendelkeznek PowerTune Boost technológiával. Az 1050 MHz-en ketyegő GPU-kkal szerelt rendszer viszont még így is könnyedén indulhat a világ leggyorsabb videokártyája címért, ugyanis a PowerColor Devil 13-as, Radeon HD 7990-es alapokon nyugvó modelljénél 50 MHz-cel magasabb órajelen üzemelnek a grafikus processzorai. A 2 x 384-bites adatsín végén lógó 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória esetében szintén magasabb órajel áll rendelkezésre, mint a PowerColor Devil 13 esetében: míg utóbbinál 5,5 GHz-es, addig a HIS újdonságánál kereken 6 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak a mérnökök.

Az új videokártya stabil működéséhez három darab nyolctűs PCI Express tápkábel alkalmazására van szükség. A friss modell videó kimenetei között két darab DVI portot, valamint összesen négy darab mini-DisplayPort 1.2-es csatlakozót találunk, így könnyedén építhetünk akár Eyefinity 6 támogatásra támaszkodó megjelenítő rendszert is.

A HIS Radeon HD 7970 X2 modellje hamarosan megjelenhet kereskedelmi forgalomban, de az egyelőre rejtély, hogy pontosan mennyibe kerül majd. Mivel exkluzív termékről van szó, így szinte biztos, hogy nagyon mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk mindazoknak, akik ilyen videokártya szörnyetegre vágynak.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward