A videóvezérlő piacon az AMD növekedése volt a legnagyobb

Az elmúlt negyedév teljesítménye meglehetősen felemásra sikeredett: volt, aki nagyon jól szerepelt, és volt, aki nagyon rosszul.

A videóvezérlő piacon az AMD növekedése volt a legnagyobb

Az elmúlt negyedév folyamán meglehetősen érdekes eredményeket produkált az x86-os gépekbe szánt videóvezérlők szegmense, amelybe a kliensoldali asztali- és mobil videokártyák, valamint az asztali- és mobil videóvezérlők egyaránt beletartoznak. A Jon Peddie Research szakemberei szerint az első negyedévben tapasztalható nagy esést az utóbbi negyedév kismértékű növekedése valamelyest kompenzálta. A második negyedév folyamán éves szinten 4,5%-os csökkenés, negyedéves szinten pedig 3,2%-os növekedés mutatkozott.

Az elmúlt negyedév nagy nyertese az AMD volt, hiszen 11%-kal tudta növelni szállítási mutatóit. A második helyre az Intel futott be, hála a 4,1%-os növekedésnek, míg az utolsó helyre az Nvidia szorult a maga 8,3%-os mínuszával.

Az elmúlt negyedév folyamán a teljes videóvezérlő piacon azt láthattuk, hogy a PC-k 32%-a tartalmazott videokártyát, integrált videóvezérlőre pedig 68%-uk támaszkodott. Az asztali videokártyák szegmensében 17,5%-os csökkenés mutatkozott, a teljes PC piac azonban negyedéves szinten növekedést tudott produkálni,igaz, ennek mértéke igen csekély, mindössze 1,3%-os volt. Éves szinten a PC piac teljesítménye 1,7%-kal csökkent. Az idei év második negyedévében először láthattunk csökkenést a táblák eladási mutatóiban, és ez a negyedév egyike volt azoknak is, amelyekben a PC eladási mutatók növekedtek.

Az AMD háza táján az asztali APU egységekből 16,7%-kal több fogyott, a mobil APU egységekből pedig 10,3%-kal többet szállítottak le. Asztali videokártyák frontján 10,7%-os csökkenést, mobil videokártyák frontján pedig igen magas, 30,6%-os növekedést könyvelhetett el a gyártó. Ez együttesen 11%-os emelkedést jelentett a videóvezérlők szállítási mutatójában.

Az Nvidia helyzete már nem volt ennyire rózsás: a cég asztali videokártyákból negyedéves szinten 21%-kal kevesebbet szállított le, mobil videokártyák frontján pedig 6,9%-kal javította előző negyedéves eredményét. Összességében ez a teljesítmény negyedéves szinten 8,3%-os csökkenést jelent.

Az Intel az asztali processzorokba integrált videóvezérlők frontján 7,2%-os növekedést, a mobil processzorokba integrált videóvezérlők szegmensében pedig 1,9%-os növekedést tudott elkönyvelni, így az előző negyedévhez képest 4,1%-kal jobb eredményt zárt.

Az asztali- és mobil videokártyák szegmensében negyedéves szinten 3,6%-os csökkenés, éves szinten pedig 13,3%-os csökkenés mutatkozott. Érdekes adalék, hogy az Intel nem szerverekbe szánt processzorainak 99%-a tartalmaz integrált videó vezérlőt, míg az AMD-nél 65% ugyanez az arány.

Végül vessünk néhány pillantást a gyártók piaci részesedéseire is. Az alábbi táblázat segít ebben:

Éves szinten csak az Intel tudta növelni piaci részesedését, természetesen az AMD és az Nvidia kárára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward