A vártnál jobban teljesített a PC piac az utolsó negyedévben

Az IDC és a Gartner szakemberei is elkészültek legfrissebb elemzéseikkel, amelyek lerántják a leplet a PC piac elmúlt negyedéves teljesítményéről.

A vártnál jobban teljesített a PC piac az utolsó negyedévben

A PC piaccal kapcsolatban hónapok óta másról sem szólnak a friss statisztikák, csak csökkenésekről, illetve borús előrejelzésekről; de olykor-olykor azért már némi fény is feldereng az alagút végén. Úgy tűnik, a tavalyi év vége nem zárult tragikusan – igaz, a részleteket teljesen máshogy látják az IDC és a Gartner elemzői, de ez nem is csoda, hiszen eltérő módszerekkel alkottak képet a szegmens teljesítményéről. Összességében a jelek szerint élénkül a PC piac, legalábbis az egyes részeredmények feltétlenül erre utalnak.

Eltérő módszerek, eltérő végeredmény

Az Amerikai Egyesült Államok területén különösen jól állnak a dolgok, ugyanis éves szinten 13,1%-os növekedést könyvelhetett el a PC szegmens, legalábbis a Gartner elemzői az adatok feldolgozásakor erre a megállapításra jutottak. A PC piac az elmúlt év utolsó negyedévében globális szinten 83,7 millió konfigurációt szállított le, ami éves szinten csak elég szerény, 1%-os növekedést jelent – de legalább nincs szó csökkenésről. A Gartner adatainak alapját egyébként az asztali számítógépek, a noteszgépek és a Windows alapú táblák adják, a számok viszont nem tartalmazzák a nem-Windows alapú táblák, illetve a Chromebookok mutatóit.

Az IDC már egy kicsit másképp látja az elmúlt negyedévet, ugyanis az elemzők más módszertant alkalmaznak a PC piac teljesítményének meghatározásához. Az IDC számaiban ugyan szerepelnek a Chromebookok, viszont teljes mértékben hiányoznak a táblák – még azok a Windows alapú konvertibilis megoldások is, amelyek lecsatolható billentyűzettel kerülnek a boltok polcaira. Módszerek ide vagy oda, az IDC elemzői úgy látják, globális szinten 80,8 millió PC-t sikerült leszállítani az elmúlt év utolsó negyedévében, ami az előző év azonos időszakában felmutatott teljesítményhez képest 2,4%-os visszaesést jelent. Az esés még így is felülmúlja a várakozásokat, az Amerikai Egyesült Államok területén pedig szerintük is jól alakult a negyedév, ugyanis éves szinten 4,7%-kal nőtt a szállítási mutató.

A TOP 3

Ugyan a piac teljesítményét kicsit máshogy látják a két cég elemzői, abban azért egyetértenek, mely három gyártó helyezkedik el a képzeletbeli dobogó három fokán. Globális szinten a Lenovo lett az első, mögötte pedig a Dell és a HP foglalja el a második és harmadik pozíciót. Az Amerikai Egyesült Államok területén a HP tölti be a vezető szerepet a Dell és az Apple előtt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward