A vállalatoknál hódít a notebook

A vállalatoknál hódít a notebook

A hazai közintézmények számítógépekkel való ellátottsága 2004 óta teljesnek mondható. Jóllehet az installált bázis mérete - a múlt év közepén készült adatfelvétel alapján - több mint 10 százalékkal elmaradt a 2006-os csúcsértéktől, a használatban lévő pc-állomány kismértékű csökkenése mögött nem a kevésbé kiterjedt használat, sokkal inkább a szervezetek összevonásából és "karcsúsításából" adódó konszolidáció hatása figyelhető meg. Az akkor mért több mint 650 ezer helyett ma valamivel kevesebb mint 600 ezer pc található a költségvetési szférában - áll a BellResearch által készített magyar infokommunikációs jelentésben.

Növekvő mobilitás

Bár a géppark méretében és jellegében az egyes költségvetési szegmensek között jelentősek a különbségek, ma már az eszközszintű ellátottság nem hátráltathatja az intézményi folyamatok it-támogatásának fejlődését. Az utóbbi évek adataira visszatekintve a közszférában is tendenciaként figyelhető meg a hordozható eszközök térhódítása. Bár a munkavégzés mobilitása iránti igény az intézményi döntéshozók számára talán kevésbé jelent hajtóerőt, mint a versenyszférában, a notebookok elterjedtsége évről évre növekszik, az installált bázison mért arányuk pedig folyamatosan emelkedik. Ma tízből hat szervezet rendelkezik legalább egy hordozható géppel, ami hatszázalékos növekedésnek felel meg az elmúlt évhez képest. A központi közigazgatás szervezetei között, amelyek technológiai ellátottságukat - és finanszírozási lehetőségeiket - tekintve a közszféra csúcsát jelentik, már szinte nem is találunk olyan entitást, ahol ne használnának legalább egy notebookot. Némileg elmaradottabb az egészségügyi intézményekből álló szegmens, ahol bár szintén kimutatható az előrelépés, a penetráció még nem éri el az 50 százalékot. A notebook-ellátottságot tekintve a közszféra és a hazai, legalább tíz főt foglalkoztató vállalatok mutatói megegyeznek, az 1-9 fős mikrovállalatoknál pedig ritkábban találunk hordozható számítógépeket, mint az intézményeknél.

Felzárkózóban

Míg a teljes hazai vállalati szegmensben már minden ötödik számítógép notebook, addig a közszférában csak a gépek 11 százaléka. Mindemellett tény, hogy az intézmények e téren felzárkózóban vannak: a hordozható eszközök installált bázison mért aránya a BellResearch adatai szerint 2007-ről 2008-ra körükben némileg gyorsabban növekedett, mint a versenyszféra vállalatainál. Az adatok arra utalnak, hogy a hordozható eszközök mindinkább bizonyítják létjogosultságukat. A notebookok pc-parkon belüli arányát tekintve a közszféra viszonylag egységes képet mutat, de az egészségügyi intézmények a legtöbb infokommunikációs mutatójukban jelentős lemaradásban vannak. Ezt csak részben magyarázza a tevékenység helyhez kötöttsége, a kutatók inkább finanszírozási okokat sejtenek a háttérben.

Zsebre tett intelligencia

A "leghordozhatóbb" mobilszámítógépek, az okos telefonok és pda-k a közszférában egyelőre ritkaságszámba mennek. Míg a fejlesztésekben rendszerint az intézményi körben "éllovas" központi szegmensben is csak alig 40 százalék feletti az elterjedtség, addig a többi intézménynél gyakorlatilag alig található kézi számítógép. A közszféra teljes, 2008-as eszközállománya (ideértve a sim-képes és nem sim-képes pda-kat és az okos telefonokat) alig 3500 darabra becsülhető. Még az alacsony, a teljes intézményi körre vetítve ötszázalékos penetráció mellett is csak igen kevés intézményben találunk két-három kézi számítógépnél többet. Mindez élesen ellentmond a vállalatok adatainak, ahol tízszázalékos penetráció mellett mintegy 53 ezer eszköz található.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward