A TSMC nem szállít több lapkát a Huaweinek 2020. szeptember 14-e után

Jelenleg éppen a korábbi megrendelések teljesítése zajlik.

A TSMC nem szállít több lapkát a Huaweinek 2020. szeptember 14-e után

A TSMC hivatalos közleményben erősítette meg, hogy felfüggesztette az új rendelések fogadását a Huawei esetében, amire az Amerikai Kereskedelmi Iroda intézkedései miatt került sor. A hatóságok ugyanis előírták, hogy a Huaweinek is licencet kell szereznie lapkái gyártatásához, mivel azok amerikai technológiákat használnak. Ez lényegében az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi csatározás részének tekinthető, ami a Huawei és leányvállalatai számára egészen biztosan nehéz helyzetet teremt, de a TSMC-t is megizzasztotta egy kissé.

A hivatali döntés értelmében a TSMC és a Huawei között három hónap türelmi időn belül még folyhat a kereskedés, vagyis a korábban leadott rendeléseket teljesítheti a tajvani bérgyártó, újakat azonban nem vehet fel. Igazából felvehetne, de csak akkor, ha a kínai vállalat megkapná a gyártatáshoz szükséges licencet az amerikai szabályozó szervektől, ám erre finoman szólva sincs túl sok esély, legalábbis a közeljövőben biztosan nincs.

Galéria megnyitásaA TSMC időközben megerősítette, a döntések értelmében már csak 2020. szeptember 14-ig szállítja a lapkákat a Huawei és a HiSilicon számára, ezt követően azonban egy időre parkolópályára kerül az üzleti kapcsolat. Annak érdekében, hogy ezt a nehéz időszakot átvészelhesse a Huawei, a pletykák szerint nagyobb rendeléseket adott le még időben, amelyekkel kihúzhatják az év végéig. Akkor viszont, ha a raktárkészlet leapad, bajban lesz a kínai vállalat, ugyanis egyelőre nincs olyan bérgyártó a piacon, aki kiszolgálhatja. Ez elég nagy érvágás a világ második legnagyobb okostelefon gyártójának, aki a Samsung mögött és az Apple előtt helyezkedik el a rangsorban. És a vállalat nem csak az okostelefonok, hanem a telekommunikáció eszközök szegmensében is fontos partner, gyakorlatilag piacvezetőnek tekinthető.

A Huawei mellett a HiSilicon számára is fájó lesz az új helyzet, hiszen a DTV SoC piacon, illetve az IP kamerákhoz készített SoC egységek szegmensében tevékenykedő cég egy ideje a szerverprocesszorok szegmensében is feltűnt saját megoldásával, a Kunpeng 920-as lapkával, ami egyedi fejlesztés és igen ütőképesnek tűnik papíron.

A Huawei és a HiSilicon számára nincs most lehetséges alternatíva a piacon, hiszen minden nagyobb félvezető-gyártó vállalat amerikai technológiát használó eszközökkel dolgozik, elméletben még a kínai SMIC sem jöhet szóba, ám utóbbival kapcsolatban egyelőre nincs konkrét információ.

A helyzet a TSMC számára sem túl rózsás, hiszen Huawei eddig a legnagyobb megrendelő volt a maga 23%-os árbevétel-részesedésével. A Huawei kiesése persze nem lesz túl nagy érvágás, ugyanis a meglévő ügyfélkör között szét lehet osztani az így felszabadult gyártókapacitást, azaz végső soron a teljes árbevételt sem éri semmiféle hátrány. A TSMC igen pozitívan látja a jövőt, ugyanis a július és szeptember közötti időszakban éves szinten 20%-os növekedést jósolnak, plusz a tőkeberuházási keretet is megemelték egészen 17 milliárd dollárra. Ebben a pozitív képben még azért szerepelnek a Huawei extra megrendelései is, így a szeptember és december közötti teljesítmény mutatja majd meg, mennyire viseli meg a vállalatot a Huawei és a HiSilicon elvesztése.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap