A TSMC az Nvidiának kedvez

A TSMC vezetése úgy döntött, hogy ezentúl az Nvidia megrendelései kapják a legfőbb figyelmet.

A TSMC az Nvidiának kedvez

Egy ideje nem lehet tudni, hogy az Nvidia és a TSMC hányadán állnak egymással, ugyanis a pletykaforrások hetekkel ezelőtt arról adtak hírt, hogy az Nvidia alternatívát keres a TSMC helyett, mivel elégedetlen az általa szabott feltételekkel és a gyártósorok teljesítményével is. Picivel később már arról kaptunk hírt, hogy az Nvidia a TSMC-t dicséri, mondván, a bérgyártóval való szoros együttműködésnek köszönhető, hogy a Kepler GPU-k rendkívül hatékony energiafelhasználás mellett üzemelnek. Majd megint a gyártási problémák...

A legfrissebb értesülések szerint a TSMC illetékesei az Nvidia megrendeléseinek elsődleges teljesítésére fókuszálnak – a cég megrendelései elsőbbséget élveznek a partnerekéivel szemben. Hogy mi vitte rá a TSMC illetékeseit a fenti döntés meghozatalára? Nos, valószínűleg értesültek az Nvidia elégedetlenkedéséről, valamint azokról a pletykákról, amelyek azt állították, hogy az Nvidiának a Samsung minőség-ellenőrzés céljából már a különböző GPU-k tesztpéldányainak gyártását is megkezdte.

Az Nvidia illetékesei persze cáfolták, hogy a vállalat a TSMC helyett alternatív megoldásként a Samsung, vagy akár a GlobalFoundries ajtaján kopogtatna. Az Nvidia és a TSMC között egyébként azért romlott meg a viszony, mert a TSMC nem produkált megfelelő kihozatali arányt, valamint a fizetési módon is változtatott – a hibátlan GPU-k helyett az Nvidiának ostya alapon kell fizetnie, ami nem túl kedvező, főleg rossz kihozatali arány mellett.

A friss gesztussal az Nvidiát valószínűleg sikerül kiengesztelni, így a gyártó új termékei zökkenőmentesen elrajtolhatnak majd a jövőben, hiszen az új grafikus processzorokból a fenti lépésnek köszönhetően elegendő készül majd. Ez persze felvet egy újabb problémát: azáltal, hogy a TSMC az Nvidia megrendeléseinek teljesítésére helyezi a legfőbb hangsúlyt, az AMD és a Qualcomm megrendeléseinek teljesítése háttérbe szorulhat, márpedig ennek valószínűleg egyik cég sem örül majd. Kíváncsian várjuk, hogy az AMD hogyan reagál a versenyképességét veszélyeztető helyzetre.

Érdekesség, hogy a tajvani bérgyártó korábban már a Qualcomm esetében is hozott hasonló döntést, amikor a cég illetékesei azon kezdtek el gondokodni, hogy a TSMC helyett más bérgyártót keresnek termékeik legyártatásához.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward