A TSMC alaposan felkészül a 20 nm-es termelésre

A tajvani szerződéses gyártó szerint a 20 nm-es csíkszélességgel készülő chipekből sokkal többre lesz szüksége a piacnak, mint napjainkban a 28 nm-esekből.

A TSMC alaposan felkészül a 20 nm-es termelésre

A TSMC első embere, Morris Chang jelenleg úgy látja, a 28 nm-es csíkszélesség utódjául szánt 20 nm-es gyártástechnológia iránt hatalmas lesz a kereslet - jóval nagyobb, mint ami a jelenlegi legfejlettebb 28 nm-es gyártástechnológia esetében tapasztalható.

Ez a helyzet feladja a leckét a TSMC-nek, de a gyártó illetékeseit sem kell félteni: már kész a terv, ami segít a megnövekedett igények hatékony kielégítésében. A hatalmas kihívást úgy oldja meg a gyártó, hogy nem egy, hanem egyszerre rögtön két 20 nm-es csíkszélességgel dolgozó üzemet is csatasorba állít.

Manapság a TSMC a megrendelők 28 nm-es csíkszélességgel készülő chipjeit a Fab 15 Phase 1-es és a Fab 15 Phase 2-es üzemekben gyártja. A Phase 1-es gyáregység berendezése 2011 júniusában kezdődött, majd 2011 októberében már a 28 nm-es chipek sorozatgyártása is megindult. A Phase 2 ezzel szemben 2012 negyedik negyedévében készült el, azaz a két üzemegységben zajló tömegtermelés beindítása között nagyjából egy év telt el.

A következő lépés az lesz, hogy a Fab 15 Phase 3 és a Fab 15 Phase 4 is üzembe áll. Fontos különbség, hogy a két Fab beindítása között ezúttal nem telik el egy év: a gyártó most párhuzamosan végzi az üzemegységekkel kapcsolatos konstrukciós feladatokat. Ennek eredményeként a Fab 15 Phase 3-ban és a Fab 15 Phase 4-ben egyszerre kezdődik meg a 20 nm-es chipek termelése, méghozzá az idei év második felétől kezdve.

A TSMC megrendelői a 28 nm-es gyártástechnológia esetében négyféle változatból választhattak, ezzel szemben a 20 nm-es gyártástechnológiából már csak egyetlen egy lesz, ami sokat segíthet a termelés mielőbbi felfuttatásában.

Mivel a TSMC megrendelőinek többségét érdekli a 28 nm-ről 20 nm-re történő átállás, így a 20 nm-es gyártástechnológia iránt egészen biztosan komoly kereslet lesz - a TSMC első embere szerint komolyabb, mint ami a 28 nm-es gyártástechnológia esetében tapasztalható volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward