A Toshiba a jövő merevlemezeinek technológiáját fejleszti

Amíg a Seagate, a Western Digital és a Hitachi azzal vannak elfoglalva, hogy a következő generációs mechanikus adattárolási technológiát közös erőkkel, szövetségben fejlesszék ki, addig a Toshiba a saját maga útját járja, aminek már meg is van az első gyümölcse. A Toshiba szakemberei egy különleges adattároló prototípust készítettek: a merevlemez korongon a megszokottal ellentétben az adatok ún. bit-patterned (bitmintázattal ellátott) formában foglalnak helyet a lemezen, ami hatékonyabb adattárolást, azaz nagyobb négyzetcentiméterenkénti adatsűrűséget eredményez.

A Toshiba a jövő merevlemezeinek technológiáját fejleszti

Amíg a Seagate, a Western Digital és a Hitachi azzal vannak elfoglalva, hogy a következő generációs mechanikus adattárolási technológiát közös erőkkel, szövetségben fejlesszék ki, addig a Toshiba a saját maga útját járja, aminek már meg is van az első gyümölcse. A merevlemez korongon a megszokottal ellentétben az adatok ún. bit-patterned (bitmintázattal ellátott) formában foglalnak helyet a lemezen, ami hatékonyabb adattárolást, azaz nagyobb négyzetcentiméterenkénti adatsűrűséget eredményez.

A mai merevlemezek esetében a mágneses anyag az egész merevlemezkorong felületét befedi, az egyes adatbitek pedig a merevlemez felületén található mágneses szemcsék közül néhány százat igényelnek, ami szintén hatékony adattárolást tesz lehetővé. Viszont ez a technológia sajnos már kezd a fizikai határához érni, így valami újjal kell előrukkolni annak érdekében, hogy nagyobb és nagyobb adattároló kapacitást kínáló merevlemezek készülhessenek.

A Toshiba fejlesztőmérnökei szerint a megoldást a bitmintázat-alapú megoldás jelenti. A technológia lényege, hogy az adott merevlemezkorong mágneses felületén elhelyezkedő mágneses szemcséket bitcsoportokká alakítják, amelyek több százas nagyságrend helyett már csak néhány mágneses szemcsét foglalnak magukban. A mágnesezhető bitekből felépülő adattároló felület esetében mikroszkóp használatával érdekes jelenséget vehetünk észre: egy-egy mágneses bitcsoport több ezer kisméretű golyóból áll, amelyek egymás mellett foglalnak helyet: gyakorlatilag ők tárolják az adatokat. Egyetlen mágneses bit egyetlen bitnyi adat tárolására használható.

Érdemes megemlíteni, hogy a bitmintázat-alapú mágneses adatrögzítés nem egy újkeletű dolog, viszont most először készítettek a technológia felhasználásával olyan adattároló korongot, amelyen az bitek csoportokba rendezett formában foglalnak helyet. A Toshiba fent említett, prototípusnak minősülő adattárolója a hírek szerint 2,5 Tb/inch^2 adatsűrűséget kínál, amely többszöröse annak az adatsűrűségnek, amit napjaink legfejlettebb merevlemezkorongjai kínálni tudnak. A gyártó tesztjei alapján a rendszer működik, de még számos fejlesztésre van szükség, mielőtt kereskedelmi forgalomban is találkozhatnánk bitmintázat-alapú mágneses rögzítési technológiával dolgozó merevlemezekkel.

A jelenlegi tervek szerint az új technológia köré épülő merevlemezek 2013-ban készülhetnek el, illetve kerülhetnek forgalomba. Az egyelőre nem tudható, hogy az akkoriban megjelenő merevlemezek esetében is rendelkezésre áll-e majd a prototípus által kínált adatsűrűség, de mivel az időpont még messze van, egészen biztosan olvashatunk még új híreket addig a technológiával és a köré épülő termékekkel kapcsolatban. Érdekesség, hogy a napjainkban használt PMR (Perpendicular Magnetic Recording) technológia esetében az adatsűrűség maximális értéke 1 Tb/in2 lesz, ami egyben az eljárás fizikai határát is jelenti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward