Shop menü

A TIKTOK FELVESZI A HARCOT A MEGTÉVESZTŐ POLITIKAI TARTALMAKKAL

Politikai hirdetéseket a TikTokon nem lehet posztolni, de kár lenne azt hinni, hogy nincs jelen a politika a platformon, és a közelgő félidős választáson igazi káoszra kell számítani.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A TikTok felveszi a harcot a megtévesztő politikai tartalmakkal

Napjainkban a közösségi oldalak a politikai pártok legfontosabb fegyvereinek számítanak, függetlenül attól, hogy egy-egy platform egyébként milyen álláspontot képvisel ezen a területen. A legtöbb vállalat egyébként nem enged teret a fizetett politikai reklámoknak, de ez leginkább azért van így, mert még a fű alatt intézett szócsöveket is nagyon nehéz kordába tartani.

A TikTok jelenleg a leginkább pörgő felület, és bár korábban főleg csak fiatalok használták, akik még nem is szavazhattak, ma ez már nem így van. Mostanra kezd egyre emelkedni a felhasználók átlagos életkora, és bizony nagyon sok véleményvezér használja, hogy még szélesebb tábort érjen el. És bizony nagyon sokszor van hatalmas politikai befolyása a videósoknak.

A vállalat jelenleg egyébként is vékony jégen táncol, valószínűleg ezért döntöttek úgy, hogy a korábbinál több energiát fordítanak annak a kommunikálására, hogy igyekeznek féken tartani a politikai töltetű tartalmakat. Szó nincs arról egyébként, hogy ne lehetne politikai véleményt kifejteni a platformon, a probléma akkor van, amikor valótlan állítások terjednek, téves információk kapna szárnyra, és emelkednek a magasba, hogy ezáltal emberek, potenciális választópolgárok millióihoz érjenek el.

Galéria megnyitása

Sajnos azt lehet látni, hogy az agresszív félretájékoztatási kampányok évről évre egyre nagyobb méretet öltenek. Ezeknek a káoszában pedig még a jól tájékozott emberek is el tudnak veszni. Egészen biztos, hogy a félidős választási kampányban is lesznek problémák az álhírek terjedéséből. Sőt mi több, igazából valószínűleg már most is egyre nagyobb lángon égnek az álhírgyárak, nem is kell arra várni, hogy közeledjen a választás.

„A TikTok nem engedélyezi a konkrét politikai hirdetéseket, és azt sem hagyja, hogy a pártok által pénzelt influenszerek a tartalmaik révén befolyásolják a közönséget” – jelentette ki Eric Han, a TikTok amerikai biztonsági részlegének feje.  Ez mindenképpen jól hangzik, de sajnos az érme másik oldalán ott van az az irtózatos káosz, ami ezen a fronton kialakult mostanra. Nagyon nehéz azt megállapítani, hogy egy véleményvezért pénzelnek-e vagy csak magától terjeszti a politikát befolyásoló nézeteit. Éppen ezért elsődlegesen a hamis hírek vannak a TikTok célkeresztjében.

A videomegosztó egy friss kutatás szerint már az amerikai tinédzserek 67 százalékát éri el közvetlenül, és a legfiatalabb választók tömegei is napi rendszerességgel használják a videómegosztót. Egy vastag rétegnek már a TikTok az elsődleges tájékozódási felület, és sajnos azt lehet látni, hogy akik innen szerzik az ismereteiket, kevésbé hajlamosak arra, hogy utánajárjanak a hírek igazságtartalmának.

A TikTok vezetése elmondta, hogy jól tudják, hogy mennyire nehéz feladat előtt állnak, de leszögezték, hogy mindenképpen szeretnék megvédeni az amerikai választási rendszert. Nem akarnak részt venni a politikai befolyásgyakorlásban. Ezért is kezdenek el innentől erőteljesen figyelni minden olyan tartalomra, ami problémás lehet politikai szempontból, vagy pusztán valótlan állításokat tartalmaz. Az álhíreket persze egyébként is próbálja szűrni a platform.

Galéria megnyitása

A Facebook már nagyon hosszú ideje van abban a helyzetben, amivel a TikTok lényegében még most ismerkedik. És nem túl jó hír a TikTok számára, hogy éppen a napokban számolt be arról a Global Witness, hogy a Facebooknál hiába dolgoznak már évek óta egy olyan rendszeren, ami próbálja kiszűrni a hamis információkkal felturbózott politikai híreket, simán át lehet jutni a szűrőjén. A gyakorlott álhírgyárak gond nélkül játszhatják ki a rendszert. Minden más közösségi platform is próbál tenni a tisztaságért több-kevesebb sikerrel, például a Twitternek is van már ebben rutinja.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére