Shop menü

A TESLA NEM TUDTA HOZNI A VÁRT SZÁMOKAT, DE ERRE JÓ OKA VOLT

Az elemzői várakozásoktól és az előző negyedéves adatoktól is jócskán elmaradt a harmadik negyedévben a Teslák forgalma.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Tesla nem tudta hozni a várt számokat, de erre jó oka volt

A harmadik negyedéves pénzügyi jelentésekre még várni kell, de a Tesla szokás szerint villámgyorsan közölte az első, és számára legfontosabbnak vélt adatokat a harmadik negyedévvel kapcsolatosan. Szóval már pontosan látjuk azt, hogy mennyi autót szállított le a cég, miközben azt is tudjuk jól, hogy a Cybertruckkal továbbra is adós maradt a cég.

A Cybertruck egy őrült autó, már 2019 óta velünk van a képe, de sokkal többet nem is látott belőle a közönség az elmúlt közel négy évben. Korábban a Tesla azt ígérte, hogy a harmadik negyedévben már valóban elindul a jármű szállítása, de ez ismételten nem jött össze. Nagyon jól megy a vállalat szekere, de az új járművek bevezetése mindig sokkal hosszadalmasabb, mint amit Elon Musk remél. Lényegében 2021 óta folyamatosan csúszásban van a Cybertruck, és most már tényleg a legtöbb érdeklődő hitt abban, hogy szeptemberben elindulhat a szállítása, de ez sem jött össze.

Galéria megnyitása

Lehetne legyinteni, hogy egyszer majd csak elkészül a jármű, de azt látni kell, hogy igazából a vállalat minimális foglalóval együtt felvett mostanra nagyjából 2 millió autóra előjegyzést. Hatalmas az érdeklődés, ez a szám úgy jött össze, hogy kizárólag az Egyesült Államokban lehet rá befizetni, szóval nagyon sok ember van az USA-ban, aki egyre türelmetlenebbül várhatja az autót. Ráadásul azt is látni kell, hogy ez a 2 milliós adat azt jelenti, hogy több évre előre le van foglalva az összes gyártásba kerülő Cybertruck.

Galéria megnyitása

A vállalat közben folyamatosan fejleszti a meglévő járműveket, a Model 3 nem régen esett át egy hatalmas frissítésen, melynek keretében kívül és belül is megújult az autó. A Model Y pedig éppen a napokban ment át egy kisebb ráncfelvarráson Kínában. Az új széria kicsit gyorsabb és minimálisan jobb megjelenésű lett, van már benne LED-es hangulatfény és új felinkre került. No, de lássuk az eladási és gyártási számokat.

Galéria megnyitása

A Tesla a harmadik negyedév során 430 488 autót tudott elkészíteni, és 435 059 járművet vehettek át a tulajdonosok.

Ezúttal is a Model 3 és a Model Y húzza a Tesla eladásait. 419 ezer fogyott az olcsóbb járművekből, valamint 16 ezres mennyiségben szállítottak le a prémium Model X és Model S duóból. Ezeknek az árát a vállalat jelentősen korrigálta a közelmúltban, ami adhat egy komolyabb lökést a keresletnek, de ez már csak a következő negyedévben mutatkozhat meg a számokban.

Az előző negyedévben még 466 ezer leszállított autóról számolhattunk be, szóval negyedéves összevetésben 6,6 százalékos csökkenés történt. Ezzel együtt pedig az elemzői várakozásokat sem teljesítette a vállalat, a különböző szakemberek 455 és 461 ezer környékére várták a Tesla harmadik negyedéves forgalmát. Mi történt a cégnél?

Galéria megnyitása

A Teslánál a mostani számok első hallomásra a kereslet csökkenését jelenthetnék, de szó nincs erről. Az a helyzet, hogy a vállalatnál továbbra is a gyártási kapacitás határozza meg a leszállított autók számát, és lehet is azt látni, hogy az előállítás volt a szűk keresztmetszet. A gyártás pedig azért lassult, mert a vállalat tervezett gyárleállásokat hajtott végre karbantartások és modernizálások okán. Szóval csak néhány tervezett fejlesztés áll a háttérben elsődlegesen.

A gyárak fejlesztése a negyedik negyedévben már a korábban vártnál szebb számokat eredményezhet. Több autót állíthat elő a Tesla a modernebb gépek és eljárások révén. Illetve azért azt is látni kell, hogy éves szinten a 25 százalékos növekedés még így is meglett, ami a jelenlegi körülmények között mindenképpen szép eredménynek számít önmagában. A befektetők a gyengébb számokat látva sem kezdték eladni a részvényeket, ami annak tudható be, hogy erre az eredményre azért most számítani lehetett.

Galéria megnyitása

A vállalat pedig fenntartja azt, hogy 2023-ban sikerülhet leszállítani 1,8 millió személyautót, amihez még nagyjából 450 ezer hiányzik. Elon Musk persze ezen a téren is tudott nagyot mondani korábban: arról beszélt, hogy szerinte a 2 milliós példányszám is meglehet. De ez egészen biztos, hogy nem reális, és akkor sem vették komolyan, mikor ezt a vezető kijelentette.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére