A tavalyihoz képest gyengébben teljesít a PC piac

Megérkeztek a teljes PC piac teljesítményéről árulkodó első negyedéves eredmények, amelyek - mint azt sejteni lehetett - nem mutatnak valami rózsás képet a szegmens állapotáról. A PC piacon az idei év első negyedévében némi csökkenést lehetett megfigyelni, már ami a szállítási mutatókat illeti, de ez a kedvezőtlen piaci és környezeti hatásokat figyelembe véve sajnos egyáltalán nem meglepő.

A tavalyihoz képest gyengébben teljesít a PC piac

Megérkeztek a teljes PC piac teljesítményéről árulkodó első negyedéves eredmények, amelyek - mint azt sejteni lehetett - nem mutatnak valami rózsás képet a szegmens állapotáról. A PC piacon a szállítási mutatóknák az idei év első negyedévében némi csökkenést lehetett megfigyelni, de ez a kedvezőtlen piaci és környezeti hatásokat figyelembe véve sajnos egyáltalán nem meglepő.

A piac teljesítményének alakulására sok tényező nyomta rá a bélyegét, amelyek között az emelkedő üzemanyagárak és működési költségek, valamint a Japánt ért természeti katasztrófa is szerepel. Az IDC elemzése szerint 2011 első negyedévében világszerte 80,5 millió PC-t szállítottak le, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 3,2%-os csökkenést jelent.

A negatív hatások a három legnagyobb gyártó - a HP, a Dell és az Acer - első negyedéves teljesítményén is megmutatkoznak: a vállalatok mindannyian csökkenést könyvelhettek el, azaz mindannyian kevesebb PC-t szállítottak le a szóban forgó időszakban, mint egy évvel ezelőtt. A HP 15,1 millió PC-t szállított le, így 18,9%-os piaci részesedéssel zárta az év első negyedévét. A második helyre a Dell futott be a maga 12,8%-os piaci részesedésével és 10,2 millió darab leszállított konfigurációjával, míg a harmadik helyre az Acer ért be, aki 9 millió PC-t szállított le, így 11,2%-ot hasított ki a PC piac képzeletbeli tortájából.

Az említett gyártók számára a vártnál rosszabbul végződött az első negyedév, de természetesen ennek az időszaknak is voltak nyertesei, méghozzá a Toshiba és a Lenovo. A Lenovo közelebb került a dobogó harmadik helyéhez, ugyanis 8.1 millió PC-t szállított le, ami az egy évvel ezelőtti 7 millióhoz képest látványos javulás. Az eredmény jutalma 10,1%-os piaci részesedés lett. Az ötödik helyen a Toshiba található, ami 4,8 millió PC leszállításával a globális PC piac 6%-át tudhatja magáénak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward