A Synaptics érdekes újításokat mutatott be

Az ujjlenyomat-olvasó a noteszgép érintőpadjába költözhet, de egérbe vagy billentyűzetbe is beépíthetik. És van még hír másról is.

A Synaptics érdekes újításokat mutatott be

A Synaptics szakemberei keményen dolgoznak azért, hogy a laptokokba integrált érintőpadok, illetve az ujjlenyomat-olvasók minél kényelmesebben, minél pontosabban és minél hatékonyabban működjenek. A vállalat illetékesei az idei CES alkalmával megmutatták, hogy állnak a fejlesztések, illetve abból is ízelítőt adtak, mi várható a nem is oly távoli jövőben.

A Synaptics érintőpadjai szinte minden noteszgép fedélzetén megtalálhatóak, fejlesztésük pedig töretlenül zajlik, így az új modellek egyre pontosabbak és egyre több funkciót kínálnak. Ezek az érintőpadok – a megrendelő igénye szerint – multi-touch támogatással, dedikált görgetősávval és nyomásra működő kattintás funkcióval egyaránt elláthatóak. Az új generációs modellek ezen felül ujjlenyomat olvasót is kaphatnak, így a rendszerbe történő bejelentkezés kényelmesebb, csak úgy, ahogy a FIDO megfelelőséggel rendelkező weboldalakon történő felhasználó-azonosítás is.

A Synaptics ujjlenyomat olvasójához hatékony szoftver is jár, amelyen keresztül kiválaszthatjuk, kezeink melyik ujját szeretnénk felhasználó-azonosításra használni – nem kötelező csak egy ujjat regisztrálni, akár mindet beolvastathatjuk és használhatjuk azonosításra. Az ujjlenyomat beolvasása és regisztrálása után azonnal használhatjuk azt jelszavak kiváltására, így például a Windowsba is bejelentkezhetünk így.

A vállalat új területeket is keres annak érdekében, hogy az ujjlenyomat-olvasó előnyeit még többen élvezhessék. Ennek érdekében billentyűzetekre és egerekre is felkerülhet a hasznos kiegészítő, valamint az érintőpadba is integrálhatják. Utóbbi különösen jó hír a noteszgépek esetében, hisz az új megoldás sokkal elegánsabb, mint a korábbi, különálló ujjlenyomat-olvasók. Az ujjlenyomat-olvasós érintőpad egyébként extraként a Typeguard technológiát is megkapja, így gépelés közben, ha véletlenül hozzáérünk az érintőpadhoz, akkor sem ugrik el a kurzor.

A klasszikus számítógépes egerek és billentyűzetek használói eddig hiába láttak fantáziát az ujjlenyomat-olvasókban, ezekben az eszközökben nem igazán találkozhattak velük. Viszont mint írtuk, a helyzet rövidesen megváltozhat, hisz a Synaptics szerint ezeket az eszközöket is nagyon egyszerűen fel lehet vértezni ujjlenyomat-olvasóval. Annak érdekében, hogy a gyártó ezt demonstrálja, a CES alkalmával kiállítottak egy Corsair billentyűzetet, amibe utólag kerül ujjlenyomat-olvasó. A kényelem érdekében ez a kiegészítő nem csak egy irányból, hanem több irányból is használható, attól függően, hogy esik jobban kézre. Ez a billentyűzet persze nem több egyszerű technológiai demónál – kereskedelmi forgalomba egyelőre nem szánják.

Számítógépes egerek frontján szintén van lehetőség ujjlenyomat-olvasó integrálására, remek bizonyíték erre a lenti fotón látható TT eSports sorozatú Black V2 egér. Ez a termék egyelőre nem kapható, viszont a billentyűzettel ellentétben később egészen biztosan megvásárolható lesz, méghozzá az idei év első felében.

Az érintőpadokra visszakanyarodva fontos még megemlíteni, hogy a vállalat következő generációs megoldásai érzékenyebbek lesznek, mint a jelenlegiek, így érintőceruzával akár írni vagy rajzolni is lehet majd rajtuk. Ez technikailag nem egy nagy szó, hisz külön kiegészítő formájában már kaphatóak ilyen érintőpadok, ugyanakkor mindenképpen pozitívum, hogy hamarosan noteszgépbe integrálva is elérhetőek lesznek. Ez az újítás kifejezetten remek lesz, ha digitális aláírásra van szükség.

A fentieken kívül várható még erő-visszacsatolásos (Force-FeedBack) rendszerű érintőpad is, ami a kattintásokat apró rezgéssel nyugtázza, így biztosan tudni és érezni lehet, ha kattintottunk. Ezek az érintőpadok görgetés esetén is adhatnak majd rezgő visszajelzést, így olyan érzetet keltenek, mint ha az egér görgőjét görgetnénk.

Az újítások bevetése folyamatosan történik, így egyik esetében sincs konkrét megjelenési határidő – ahogy a működést és a funkcionalitást tökéletesítik, megy gyártásba az újdonság.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward