A Spectre patch lassító hatásait ellensúlyozza az új Windows 10 frissítés

A KB4482887-es frissítőcsomag ezen felül számos hibajavítást is tartalmaz.

A Spectre patch lassító hatásait ellensúlyozza az új Windows 10 frissítés

A Microsoft egy KB4482887-es jelölésű frissítőcsomagot adott ki a Windows 10 1809-es kiadásához, amely ugyan nem kínál új funkcionalitást, mégis hatalmas jelentőséggel bír az érkezése, ugyanis elérhetővé teszi a Retpoline csomagot, ami a Spectre második variánsa (CVE-2017-5715) elleni hatékony küzdelemben segít. A Retpoline segítségével az említett bugok elleni patchek teljesítménycsökkentő hatásait lehet mérsékelni, méghozzá esetenként egész jelentős mértékben. A javítás a Windows 10 Insider Preview Program keretén belül már tavaly október óta tesztelés alatt áll, most azonban elérkezett az idő arra, hogy a stabil ágban is megjelenjen. Magát a Retpoline csomagot egyébként a Google fejlesztői készítették és számos Linux disztribúció használja már, Windowsra azonban még csak most érkezik meg, legalábbis a stabil kiadásokra.

A KB4482887-es frissítőcsomag a belsős mérések alapján akár 25%-kal csökkenti az Office alkalmazások betöltődésének idejét, de ezzel együtt az adattároló sebességét mérő Diskspd benchmark teljesítménye is 1,5-2x-es mértékben javulhat, csak úgy, ahogy a hálózati sebességet mérő NTttcp tesztprogramé is. Az említett eredményeket egy Broadwell processzorral szerelt konfiguráción mérték, ugyanis a Spectre patch leginkább a régebbi processzorokkal szerelt rendszereken okozta a legnagyobb lassulásokat. Ennél általánosabb mérések egyelőre még nem láttak napvilágot, a jövőben azonban biztosan készülnek. A támogatás egyébként azoknál a rendszereknél lesz aktív, amelyek rendelkeznek spekulációvezérlő képességekkel. Aki szeretné ellenőrizni, aktív-e a Retpoline az adott rendszeren, itt talál ehhez leírást, valamint ahhoz is, hogy inaktív állapot esetén hogyan tudja manuálisan bekapcsolni az újítást. A Microsoft ezt, vagyis a Retpoline aktiválását egyébként fokozatosan végzi el az érintett rendszereknél, vagyis eleinte sok esetben inaktív lesz a funkció.

Galéria megnyitása Érkezk a frissítés Fontos megjegyezni, hogy a Skylake, illetve ennél újabb sorozatú processzorokkal nem kompatibilis a Retpoline, így ezeknél a BTIKernelRetpolineEnabled sorban False értéket fogunk olvasni, hiszen itt csak az Import Optimatization funkciót aktiválják, azaz csak a BTIKernelImportOptimizationEnabled értéke lehet True. Hogy ezeket a beállításokat miként lehet ellenőrizni? Egy PowerShell modullal, amellyel kapcsolatban itt található bővebb információ – ez a fentebb linkelt weboldalon keresztül is elérhető.

A Retpoline bevezetése mellett számos hiba javítását is tartalmazza a csomag, így például az Action Center most már nem jelenik meg a kijelző rossz oldalán, hogy rögtön utána a megfelelő helyen is feltűnjön. Ezzel együtt az Edge böngésző alatt telerajzolt PDF dokumentumok mentésénél sem tapasztalunk többé hibát, valamint az MP4-es tartalmak lejátszása is zökkenőmentes lesz.

A frissítőcsomag az elkövetkező órákban, illetve napokban a Windows 10 felhasználók többségéhez megérkezik, aki viszont nem akar várni, itt találja azt. Fontos, hogy a csomag csak a Windows 10 legfrissebb, 1809-es kiadásához telepíthető, a korábbi változatokhoz nem!

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap