A Sony felvásárolja a Toshiba szenzorüzletágát

A Toshibának nem fut jól ez a részlege, a Sony pedig még nagyobb piaci részesedést szeretne, így az üzlettel mindenki jól jár.

A Sony felvásárolja a Toshiba szenzorüzletágát

A Toshiba szekere nem futott jól az elmúlt hónapokban, és mikor egy ekkora vállalat nehéz helyzetbe kerül, akkor jönnek a belső szerkezeti átalakítások, átszervezések, és bizony a kevésbé profitképes üzletágak felszámolása vagy értékesítése. Nos, a Toshiba pont itt tart, és a tét ezúttal a mobilokba szánt képérzékelők részlege.

A legfrissebb értesüléseink szerint a Toshiba nemcsak, hogy szeretné eladni a fent említett üzletágat, hanem állítólag már meg is találta rá a vevőt. A Sony veheti át az uralmat a jövőben a Toshiba szenzordivíziója felett. A japán vállalatok ipari források szerint már az árról is megegyeztek. A képérzékelőket gyártó részleget 20 milliárd jenért cserébe adja el a Toshiba a rivális Sonynak, ami átszámítva mintegy 165 millió dolláros vételárat jelent. Ezért az összegért a Sony teljes egészében kapja meg a szenzorrészleget, szóval nagyon úgy fest, hogy a továbbiakban a Toshiba egyáltalán nem szeretne még csak visszatérni sem erre a területre. Az egyezség részét képezi még Japánban az oitai gyár is.

Toshiba T4K82 képérzékelő

A Toshiba számos érdekes fejlesztést tudott felmutatni az elmúlt évek során, szóval a Sony valószínűleg megalapozottan döntött ennek a részlegnek az akvizíciója mellett. Említést érdemel például az a páros kameramodul, ami két egyforma egységet társított össze, és így volt képes nagyobb felbontású fotók megörökítésére, illetve egyéb szoftveres trükkökkel is fel lehetett dobni a vele készült fényképeket. Vélhetően látja a Sony a potenciált a fejlesztésekben, illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy valószínűleg rengeteg hasznos szabadalomra tehet ezzel az üzlettel szert.

Ha képérzékelőről van szó, akkor a Sony uralkodónak számít a piacon, és ezzel a lépéssel még tovább szilárdul a trónja. A Toshiba elhullásával az eddiginél is kevesebb riválisa marad a frontvonalon a japánoknak. Gyakorlatilag már csak a Samsung, valamint az OmniVision van talpon az igazán nagyok közül – az utóbbi főleg a kisebb távol-keleti gyártóknak szállítja a termékeit. A Sony piaci részesedése tavaly nagyjából 40 százalékos volt, míg a dobogó többi fokát kisajátító OmniVision és Samsung kb. azonos, 15-15 %-os szeletet szerzett. A Sony pozícióját az jellemzi legjobban, ha végig tekintünk azon gyártók során, akik az általuk gyártott képi szenzorokat használják a csúcstelefonjaikban. Az Xperiák mellett ilyen megoldás található szinte minden felsőbb árkategóriás eszközben (és egyébként rengeteg olcsóbb mobilban is). Legyen szó Apple, LG, Xiaomi, Huawei vagy akár Samsung telefonról, mindenhol a Sony IMX (Exmor) érzékelőkkel lehet összefutni. Egyedül a Samsung az, aki vegyesen használ saját fejlesztést is a Sonyval együtt, de a képminőség terén ott is a Sony élvez hajszálnyi előnyt a ISOCELL-lel szemben.

A Sony tehát eddig is vezető szerepet töltött be a képérzékelők gyártásában, és ez aligha fog megváltozni a közeljövőben. Nem véletlen, hogy a vállalat 2016-os tervei között az is szerepel, hogy a Sony Mobile ágazatról leválasztja a mobilos szenzorüzletet, és ez a továbbiakban különálló divíziót fog alkotni. Így még jobban figyelemmel lehet majd kísérni azt, hogy mekkora profit rejlik az képérzékelőkben, és ezzel még több befektető szívébe lophatja be magát a Sony.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward