A Sharp többségi tulajdonosává válik a Foxconn

A tárgyalások több hetet vettek igénybe, közben az eredeti tervhez képest némi változás is bekövetkezett, de végül a Foxconn mégis elérte, amit szeretett volna.

A Sharp többségi tulajdonosává válik a Foxconn

Még januárban röppent fel a hír, hogy a Foxconn a Sharp felvásárlását tervezi, igaz, akkoriban a rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnt, az üzlet nyélbeütése nem lesz sétagalopp, ugyanis a japán hatóságoknak is lesz egy-két szava a történethez – mivel egy külföldi cég fúrja be magát a japán technológiai iparba.

A Foxconn és a Sharp vezetése heteken át tartó, nehézségekkel tarkított egyeztetés után végül megállapodott, igaz, az előzetesen tervezett forgatókönyv némileg változott. A Bloomberg információi szerint a Foxconn eredetileg 4,3 milliárd dollár körüli összegért szerette volna bevásárolni magát a Sharpba, ám a vállalat megváltoztatta a tervét, miután betekintést nyert a Sharp jelenlegi pénzügyi helyzetébe. A változtatás hatására a Foxconn 66%-os részesedésre tehet szert, és ezért 3,5 milliárd dollárt fizetett. A Yahoo információi szerint a Foxconn az említett kiadáson felül további 1,7 milliárd dollárt költ majd elsőbbségi részvények vásárlására a Sharp fő bankjainál. Persze a tranzakciót még nyélbe kell ütni, csak utána érvényes az üzlet.

A módosított megállapodásban van egy vészforgatókönyv is, amely arra ad lehetőséget, hogy a Foxconn kivásárolja a Sharp kijelző üzletágát, amennyiben az eredetileg tervezett felvásárlás 2016. október 5-ig meghiúsulna.

A Bloomberg szerint a Foxconn saját termékek közvetlen értékesítésébe szeretne kezdeni, nem csak és kizárólag bérgyártóként akarja kiszolgálni partnereit. A Yahoo szakemberei azt valószínűsítik, hogy a felvásárlás hatására a Foxconn befolyáshoz jut az Apple-lel szemben kijelző árazás terén, ami azért fontos, mert az Apple rengeteg kijelzőt vásárol a Sharptól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward