A Sharp jóvoltából jöhetnek a 4K-s noteszgépek

Jó eséllyel az Apple lesz az első, aki 3840 x 2160 pixeles natív felbontású IGZO panelt használ következő generációs noteszgépéhez.

A Sharp jóvoltából jöhetnek a 4K-s noteszgépek

A 4K-s televíziók és LCD monitorok lassan, de biztosan szállingóznak, igaz, ezeket a termékeket egyelőre csak kevesen tudják megfizetni, hiszen rettenetesen drágák. Ez volt azonban anno a helyzet az 1080p-s megjelenítőkkel is, úgyhogy kétségtelen tény, hogy az elkövetkező évek folyamán a 4K-s újdonságok szépen lassan átveszik majd az 1080p-s megjelenítők helyét, így költséghatékonyabb 4K-s megjelenítők is a boltok polcaira kerülhetnek majd.

4K-s felbontás mellett üzemelő kijelzőt már minden fontosabb szegmensben alkalmaznak, így a televíziók és az LCD monitorok között akadnak már ilyen megoldások. A noteszgépeket eddig elkerülte az újítás, ám a Sharp illetékesei felismerték a hiányosságot, így a cég mérnökei készítettek egy IGZO alapú, 15,6 hüvelykes képátlójú notebook kijelzőt, amelyből már rendelkezésre állnak mintapéldányok, sőt, ezek szállítása is megindult.

A szóban forgó 4K-s LCD panel a Sharp IGZO LCD technológiájára alapoz és 3840 x 2160 pixeles natív felbontás mellett üzemel. A 282 ppi-s képpontsűrűséggel büszkélkedő LCD kijelző sorozatgyártása 2014 februárjában indulhat meg. A 4K-s LCD kijelző az IGZO technológia jóvoltából születhetett meg, ami a hagyományos LCD kijelzőknél jobb fényáteresztő-képességgel rendelkezik, de emellett vékonyfilm-tranzisztorai is kompaktabbak.

Jöhet a 4K-s IGZO panellel szerelt 15,6 colos MacBook Pro?
Jöhet a 4K-s IGZO panellel szerelt 15,6 colos MacBook Pro?

A jobb fényáteresztő-képeség fogyasztáscsökkenést eredményez, ám állóképek esetén ez tovább fokozható, ugyanis a rendszer képes a vezérlőjelek ideiglenes megállítására, így 80-90%-kal csökken a fogyasztás, hiszen minimális energia befektetéssel jelenhet meg ugyanaz a kép a kijelzőn. Ezek összességében komoly pozitív hatást gyakorolnak az adott noteszgép akkumulátoridejének alakulására. További jó hír, hogy az IGZO alapú 15,6 colos 4K-s újdonság érintő-funkcióval is felruházható, így felhasználásával akár még érintőtollal vezérelhető kijelző is készíthető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward