A Seagate bemutatta a világ leggyorsabb SSD-jét

A PCI Express 3.0 x16-os csatolófelületet használó újdonság természeresen NVMe protokollt használ, sebessége pedig minden képzeletet felülmúl.

A Seagate bemutatta a világ leggyorsabb SSD-jét

A Seagate az Open Compute Project Summit alkalmával bejelentette, elkészült a világ eddigi leggyorsabb SSD kártyájával, amely természetesen PCIe alapokon nyugszik, illetve az NVMe protokollban rejlő lehetőségeket is kamatoztatja.

A teljes magasságú (a kisebb példányok félmagasak), félhosszú bővítőkártya formájában érkező újdonság a gyártó szűkszavú bejelentése alapján 10 GB/s-os maximális folyamatos adatátviteli sebességet kínál, ami brutálisnak hangzik. Egyelőre nem tudjuk, hogy a véletlenszerű olvasási és írási teljesítmény hogyan alakul, az viszont biztos, hogy a termék PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel érkezik, a rajta található SSD vezérlő pedig mind a 16 PCIe sávot használhatja. Mivel a Seagate már rendelkezik házon belül SSD vezérlő tervező részleggel, hála a SandForce korábbi felvásárlásának, így erősen valószínű, hogy az alumínium hűtőbordák alatt egy SandForce sorozatú SSD vezérlő dolgozik. A lenti ábra alapján kondenzátorok is lesznek a NYÁK lapon, ami a hirtelen áramszünet okozta adatvesztéssel szemben nyújt hathatós védelmet.

A szélsebes példány mellett egy szerényebb teljesítményű, 6,7 GB/s-os folyamatos adatátviteli sebesség elérésére képes modell is érkezik, ami PCI Express 3.0 x8-as bővítőkártya formájában lesz elérhető. Az említett tempó jó eséllyel itt is a folyamatos olvasási sebességet jelöli, hisz általában azzal érdemes büszkélkedni.

Az Open Compute Project elvárásainak maximálisan megfelelő SSD kártyák várhatóan idén nyáron rajtolhatnak el, így idővel minden fontos tulajdonságukról lehull majd a lepel. A termékek elsősorban az adatközpontokat, illetve az üzleti konfigurációkat veszik célba, ugyanis ezek a konfigurációk számos területen profitálhatnak az újdonságok által biztosított hatalmas folyamatos adatátviteli sebességekből. Persze a gyors SSD kártyák az átlagfelhasználók érdeklődését is felkelthetik, de valószínűleg csak egy szűk réteg vásárolhatja meg őket, hisz a listaárak meghatározásakor előreláthatólag vastagon foghat a ceruza – a borsos árcédula borítékolható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward