A SanDisk már 19 nm-es NAND Flash chipeket gyárt

A SanDisk, aki piacvezető gyártónak számít a NAND Flash alapú termékek szegmensében, a napokban bejelentette, hogy megkezdte a 19 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipek gyártását. A bejelentés alapján úgy tűnik, hogy minden a tavalyi év negyedik negyedévében ismertetett terveknek megfelelően alakul.

A SanDisk már 19 nm-es NAND Flash chipeket gyárt

A SanDisk, ami piacvezető gyártónak számít a NAND Flash alapú termékek szegmensében, a napokban bejelentette, hogy megkezdte a 19 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipek gyártását. A bejelentés alapján úgy tűnik, hogy minden a tavalyi év negyedik negyedévében ismertetett terveknek megfelelően alakul.

A cég illetékesei hatalmas reményeket fűznek a 19 nm-es gyártástechnológiához, ugyanis segítségével jobb teljesítmény érhető el, a memóriachipek költséghatékonyabban gyárthatóak és ezzel együtt több egyéb pozitívumok is jellemzik az újítást, így annak alkalmazása összességében nagy jelentőséggel bír. Fontos leszögezni ugyanakkor azt is, hogy a gyártástechnológia további fejlődésével a NAND skálázása sokkal komplexebb feladattá válik a piaci szereplők számára, azaz egy-egy technológiaváltáskor a korábbinál alacsonyabb mértékben csökken majd az előállítási költség. A 19 nm-es gyártástechnológiára történő átállás például sokkal szerényebb költségmérséklődést hozott, mint korábban, a korábbi elavult technológiáról a 24 nm-es eljárásra történő átállás.

A vállalat első embere, Sanjay Mehrotra elmondta, jelenleg MLC (2 bit/cella) és TLC (3 bit/cella) típusú NAND Flash memóriachipek készülnek a 19 nm-es gyártástechnológia alkalmazása mellett. Sajnos a kihozatali arány alakulásáról nem esett szó. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy a TLC típusú NAND Flash memóriachipek csak az átlagfelhasználóknak szánt termékekben kaphatnak helyet, misszió-kritikus üzleti, illetve vállalati konfigurációkban történő felhasználásra nem felelnek meg. Érdekesség, hogy ez utóbbit az OCZ Technology vezetője is így látja.

A közeljövőben ez a helyzet nem is igazán változhat, azaz a TLC NAND FLash memóriachipekkel szerelt adattárolók az átlagfelhasználóknak szánt megoldásokban kaphatnak majd helyet, míg az üzleti, illetve vállalati rendszerekben strapabíróságuk és teljesítményük miatt továbbra is inkább a Multi-Level Cell NAND Flash memóriachipeket alkalmazzák majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward