Shop menü

A SAMSUNG KÖVETKEZŐ 200 MPIXELES SZENZORJA VÉGRE NAGYOBB LEHET

Az új szenzor már a Galaxy S25 Ultrához készülhet, míg a Galaxy S25 és S25+ modellek Sony szenzorra válthatnak majd.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Samsung következő 200 MPixeles szenzorja végre nagyobb lehet

Több különböző forrásból érdekes információk láttak napvilágot a Samsung termékei és azok kamerái kapcsán. Állítólag a vállalat egy teljesen új 200 MPixeles érzékelőn dolgozik, ami komoly előrelépést hozhat majd a képe minőségében. Egy másik hír pedig már arról szól, hogy a remek fejlesztések ellenére a jövőben több felsőkategóriás Galaxy modell is Sony szenzort használhat a főkamera esetén.

Több mint 2 év már annak, hogy a Samsung sikeresen elkészítette az első 200 megapixeles képi szenzort okostelefonok kamerájához. A vállalat az ISOCELL HP1-et 1/1,22 colos fizikai méret mellett alkotta meg. Mostanra összesen négy érzékelő született meg ekkora felbontással, de mind az összes kisebb. A vállalat először lement 1/1,4 colig, annak köszönhetően, hogy össze tudta hozni a 0,56 mikronos pixelméretet a legmodernebb gyártási eljárásait alkalmazva – ebben a méretben kettő szenzort is kiadott. Majd idén jött az ISOCELL HP2, ahol 1/1,3 colos méretű szenzorról beszélhettünk.

Galéria megnyitása

Hosszú ideje vártak az érdeklődők arra, hogy a Samsung mikor fogja igazán nagy méretben összehozni a kiemelkedően jó felbontást, és most úgy fest, hogy tényleg eljöhet ennek az ideje. Friss pletykák szerint a vállalat egy nagyjából 1 hüvelykes szenzort fejleszt 200 millió pixellel a felületén. Az egyes képpontok 0,8 mikron méretűek lehetnek, mint az első 48 és 64 MPixeles szenzoroknak annak idején. Itt is ISOCELL technológiás megoldásról lesz majd szó.

A belső információk alapján az 1/0,98 colos érzékelő horizontálisan és vertikálisan is támogatja majd a PDAF rendszert, ami azt jelenti, hogy minden helyzetben kiemelkedően hatékony automatikus fókuszálással dolgozik majd a kamera. Továbbfejlesztett szenzorzoom is bevetésre fog itt kerülni négyszeres közelítést támogatva. Több részlet a mostani szivárgásból nem derült ki.

Ezt a szenzort nagy valószínűség szerint a Galaxy S25 Ultra kaphatja majd meg, miután a Samsung előre láthatólag a Galaxy S24 Ultra esetében nem fogja módosítani a főkameránál alkalmazott érzékelőt. Szoftveres újításokkal igyekszik majd ebből minél többet kihozni. Az utóbbi időben a Samsung fejlesztésről is beszélt, amiket a 200 MPixeles kamera jobb kihasználása érdekében tervez bevetni. A jövőben debütáló, 1 col körüli mérettel rendelkező, ultramagas felbontású szenzort pedig még nagyobb potenciált fog nyújtani.

Galéria megnyitása

Miközben a Samsung egyre komolyabb szenzorokat tesz le az asztalra, az az érdekes hír járja, hogy a Galaxy S25 és az S25+ modellek mégsem saját szenzort alkalmazhatnak majd. A beszállítói lánctól származó adatok arra utalnak, hogy a Samsung az „olcsóbb” SGS25 párost olyan érzékelővel szerelheti, ami a Sonytól érkezik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen Sony szenzor biztosíthatja a Galaxy S25 és S25+ okostelefonok kamerájának az alapját, de az borítékolható, hogy a jelenleg alkalmazott megoldásnál jobb lesz majd. Most a Samsung ezeket a készülékeket 50 megapixeles, 1/1,56 colos egységgel szereli. Ennél ma már nem nehéz nagyobb fizikai mérettel rendelkező egységet találni, a Samsungál is bőven van ilyenből választék, és a Sony kínálatában is akadnak ilyenek.

Galéria megnyitása

A Samsung valamikor 2025 elején mutathatja majd be a Galaxy S25 szériát, szóval addig még bőven van idő, és biztosak vagyunk abban, hogy nagyon sok pletyka fog még addig napvilágot látni a mobilok kapcsán.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére