Shop menü

A SAMSUNG IS MEGADJA A LEHETŐSÉGET A MOBILOK OTTHONI JAVÍTÁSÁRA

Azonban a vállalat egyelőre nagyon korlátozottan nyit ebbe az irányba, szóval nem mostanában jön el a Kánaán a Galaxy modellek esetében.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Samsung is megadja a lehetőséget a mobilok otthoni javítására

Az elmúlt egy évben több gyártó is elkezdett azon dolgozni, hogy lehetőséget nyújtson az okostelefonjainál az otthon elvégzett alkatrészcserére. Nem kell már egy akkumulátorcsere miatt szervizbe küldeni az okostelefont, és végigjárni azt a procedúrát, ami ezzel együtt járhat adott esetben.

Egy javításra elküldött mobilról valószínűleg több hétre le kell mondani, az esetek többségében a javítás - legyen szó bármilyen beavatkozásról – nem megy pillanatok alatt. Ráadásul a személyes adatok megóvás érdekében érdemes letörölni minden érzékeny információt a készülékről, mert bár a szakemberek elvileg nem élhetnének vissza azzal, amit a mobilon találnak, de tudjuk jól, hogy azért erre minden esély megvan.

A Samsung már dolgozik egy olyan funkción, ami megvédi majd a személyes adatokat a szervizek alkalmával, és ezzel sok kellemetlenségtől óvja meg az embereket. De mégis csak az az igazán jó, ha nem is kell elküldeni, leadni a készüléket napokra, hetekre, hanem magának meg tudja oldani a szervizelést az ember legfeljebb néhány óra alatt. Az Apple már elindította az otthoni javításra lehetőséget adó programját, a Google is meglépte ezt, és a Motorola nevét is említhetjük ebben a sorban.

Galéria megnyitása

Az iFixit partnereként vág bele az otthoni javítási lehetőség biztosításába a Samsung. Ez azt jelenti, hogy hatalmas rutinnal lesz biztosítva ez a funkció, hiszen az iFixit gyártótól függetlenül sok éve nyújt eszközöket az okostelefonok javításához. Korábban a Google és a Motorola is velük kötött szerződést, de ott van a partnerek között még a Microsoft, a HP, a Logitech és a Fairphone, hogy csak a nagyokat említsük..

Galéria megnyitása

Minden szükséges eszközt biztosítani fognak az iFixiten keresztül azok számára, akik otthon, maguknak akarják megoldani az okostelefonjuk kisebb-nagyobb komponenseinek cseréjét.

De mi is az, amit lehet saját szakállra cserélni?

Ilyen a Samsung esetében a megjelenítő, az akkumulátor és a töltő csatlakozó, valamint a hátlap. Egyelőre a Galaxy S20, a Galaxy S21 és a Galaxy Tab S7 modellek támogatottak a programban.

Galéria megnyitása

Azt is tudjuk, mennyibe kerülnek az alkatrészek. A C-típusú USB csatlakozóért például nem kevesebb mint 67 dollárt kell kifizetni, és ez még a legolcsóbb tétel. A hátlapért a Galaxy S21 Ultra esetében 77 dollárt kell leszurkolni, a megjelenítő pedig egy csomagban az akkumulátorral 240 dolláros összegbe kerül. A Galaxy Tab S7+ képernyője olcsóbb, magában 227 dollárt kóstál, a hátlap és az akkumulátor pedig együtt 87 dollár. A tablet esetében a költségek nem olyan vészesek arányaiban, viszont az okostelefonok alkatrészeit eléggé drágán mérik.

Az iFixit szakszerű és részletes leírásaival, bemutatóival szinte bárki meg tudja majd oldani a szerelést minimális odafigyelés mellett. A használt, meghibásodott alkatrészekről pedig ugyancsak gondoskodik a vállalat, vissza lehet juttatni a mobilokból kikerülő komponenseket. Ezeket az elektronikai hulladékokat a szakemberek megfelelően tudják kezelni, és a lehetőségekhez mérten újra is hasznosíthatják az alkatrészeket.

Galéria megnyitása

A cégek nem maguktól döntenek úgy sorra, hogy jófejek lesznek, és megadják a lehetőséget a javításra annak, aki nem akarja szervízbe küldeni az okostelefonját. A hatóságok gyakorolnak egyre nagyobb nyomást a nagy piaci szereplőkre, és törvényileg is próbálják azt elérni, hogy a javításhoz való jogot biztosítsák az eszköztulajdonosok számára.

Az már más kérdés, hogy ezzel a lehetőséggel valószínűleg nem sok ember fog élni, mert az alkatrészek drágák, adott esetben többe kerülnek, mint egy szakszerű szervizelés, hiába körülményesebb. Plusz egyelőre csak az Egyesült Államokban adott a lehetőség a fent említett néhány készülék esetében.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére