A Samsung felvásárolja a Viv Labst

A mesterséges intelligenciát fejlesztő startup termékét a Samsung rengeteg helyen tudja majd hasznosítani.

A Samsung felvásárolja a Viv Labst

A Viv Labsról az év elejéig valószínűleg aligha hallottak olvasóink, májusban viszont a kicsi startup olyan dolgokról beszélt a TechCrunch Disrupt konferencián, ami azonnal felkeltethette több iparág érdeklődését is. Állítólag olyan mesterséges intelligenciát fejlesztenek, ami kenterbe fogja verni a teljes chatbot- és digitális asszisztens-mezőnyt. Amikor ezt a kijelentést tették, akkor még csak a Cortana, a Siri és az Amazon által alkotott Alexa volt a piacon, mostanra viszont becsatlakozott a játékba a Google Assistant is.

Dag Kittlaus, miközben éppen a terveiket vázolja a TechCrunch eseményén.

Az apró startup körül a TechCrunch Disrupt után rendesen felpörögtek az események, és valószínűleg rengeteg vállalat jelezte, hogy támogatná vagy felvásárolná a csapatot. A Samsung is ekkor léphetett a színre, és mint az mostanra kiderült, kellően vonzó ajánlattal állhatott elő a dél-koreai alakulat, ugyanis szőröstől-bőröstől felvásárolja a Viv Labst és értelemszerűen a 2012-ben indított vállalat készülő termékét is. Arra nem derült fény, hogy mekkora összeg cserélt gazdát az akvizíció során, és a feltételeket sem hozták nyilvánosságra a felek. A bejelentést követően azonnal megindultak a találgatások, sok szaklap máris látja az MI platformot a Galaxy okostelefonokon, de ahogy az kiderült a Samsung hivatalos közleményéből, ennél sokkal nagyra törőbb terveket is szövögetnek a jövőre nézve.

A Viv Labs startup egyébként a terméke nélkül is a figyelem középpontjába került volna előbb-utóbb, ugyanis a három alapítóból ketten ott voltak a Siri születésénél is. Dag Kittlaus és Adam Cheyer pontosan tudja, hogy mit és hogyan csinált az Apple a saját digitális asszisztens szolgáltatásánál, sőt mi több, a harmadik oszlopos tag, Chris Brigham is az Apple-nél dolgozott korábban, és még a Sirin is ügyködött egy ideig, csak nem volt ott az alapkő letételénél.

Adam Cheyer, Dag Kittlaus és Chris Brigham

A dél-koreaiak több olyan ágazatban is aktívan szerepet vállalnak, ahol a fejlett hangvezérlés és egy jó mesterséges intelligencia nagyon jó szolgálatot tehetne. Az okostelefonok mellett valószínűleg bevetésre kerül majd ez a szolgáltatás a viselhető kiegészítőknél és az okosotthon koncepciójába is beilleszthető. A Samsung nagy hangsúlyt fektet az intelligens lakáskiegészítők fejlesztésére, és neki nincs is nehéz dolga ilyen téren, mivel a mosógépektől és a szórakoztatóelektronikai eszközöktől kezdve a hűtőkön keresztül a légkondicionálókig rengeteg termék van a palettáján, szóval az alap mindenhol adott. Az sem volna meglepő, ha a Samsung egy olyan készülék megalkotásánál is felhasználná a Viv Labs fejlesztését, ami a Google Home és az Amazon Echo ellen szállna harcba.

Injong Rhee elmondása szerint a Samsung érdeklődését azzal keltette fel leginkább a Viv, hogy nagyon jól értelmezi a természetes beszédet, kiválóan szerepel a gépi tanulásban, és az ötletgazdák figyelembe vették a vállalati és a fogyasztói érdekeket is a fejlesztések megkezdésekor. A felvásárlás kapcsán Dag Kittlaus azt nyilatkozta, hogy ez egy kihagyhatatlan lehetőség számukra, és reméli, hogy a Samsung közbenjárásával globálisan ismerté válik majd a Viv Labs szolgáltatása.

Kíváncsian várjuk, hogy a felvásárlásnak mikor lesz kézzel fogható eredménye, jelenleg 2017 második fele a cél a Viv végleges elkészülésére. Vajon tényleg sikerül überelni a Sirit és társait? Ez a termék már tényleg képes lesz megérteni a természetes beszédnyelvet, és nem kell hozzá „körültekintően” szólni? Nos, ezekre és a további kérdésekre csak később fogunk választ kapni. Ami biztos, hogy az alapító trió, Adam Cheyer, Dag Kittlaus, és Chris Brigham már most elégedetten csettinthetnek, de reméljük, hogy nyugodtan csak akkor dőlnek majd hátra, ha már elégedett felhasználók millió alkalmazzák nap mint nap a Viv Labs megoldását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward