A Samsung egyes PC-in le van tiltva a Windows Update

A szolgátlatást letiltó appot a Samsung SW Update Tool tölti le és telepíti, az app pedig minden rendszerindításkor elindul, egyéb beállításoktól függetlenül.

A Samsung egyes PC-in le van tiltva a Windows Update

A VentureBeat munkatársai egy meglehetősen érdekes hírt publikáltak a minap, amely azt állítja, hogy a Samsung egyes számítógépein direkt tiltja le a Windows Update szolgáltatást – márpedig ez sebezhetővé teszi az adott PC-t, hisz Windows Update-en keresztül gyakran érkeznek biztonsági frissítések.

A dologra egy véletlen folytán derült fény, ugyanis a Microsoft egyik szakembere, Patrick Barker egy felhasználó kérésére segített egy Samsung PC körüli hibák elhárításában, amelynek során fura szoftverre bukkant. A "Disable_Windowsupdate.exe" névvel ellátott alkalmazás a Samsung SW Update alkalmazéson keresztül települ, jelenlétére pedig az hívta fel a figyelmet, hogy egyes Samsung számítógépeken egyszerűen nem hajlandó működni a Windows Update szolgáltatás. Rövid vizsgálódás után a Microsoft Auditpol segédprogramja buktatta le a szóban forgó appot.

Samsung SW Update Tool. Fotó: VentureBeat

A Samsung SW Update alkalmazásának lényege, hogy segít az adott számítógép szoftvereinek és drivereinek frissen tartásában, méghozzá egyszerűen és kényelmesen – a harmadik fél által készített szoftvereket is beleértve. Hasonló alkalmazásokat az OEM-ek előszeretettel használnak, ám ezek egyetlen téren jelentősen különböznek a Samsung megoldásától: nem tiltják le a Windows Update szolgáltatást.

Baker szerint a fentebb említett fájlt maga az SW Update alkalmazás tölti le, futtatása pedig teljesen automatikus, mindegy, éppen milyen indítási beállítások vannak érvényben az adott Windows esetében. A "Disable_Windowsupdate.exe" a vizsgálatok szerint a Samsung fejlesztőinek munkája lehet, hisz a fájl digitális aláírásában a Samsung neve szerepel. A dolgok jelenlegi állása szerint az app Windows XP-től felfelé minden Windows operációs rendszerrel kompatibilis, de az egyelőre nem tudható, pontosan hány Samsung PC-n van jelen.

A szóban forgó app digitális aláírása. Fotó: VentureBeat

Hogy mégis mi szükség van egy efféle appra? A Samsung terméktámogatást biztosító csapatának válasza szerint azért kell a Windows Update szolgáltatást ilyen módszerrel letiltani, mert az automatikusan telepíti az alapértelmezett drivereket, amelyek az adott konfiguráción nem biztos, hogy működni fognak. Például előfordulhat, hogy egy USB 3.0-s portokkal ellátott noteszgépen a frissítést követően nem fognak működni az USB 3.0-s portok – az SW Update Tool pont ezt akadályozza meg.

Noha a fenti logika érthető és valahol még el is fogadható, a szokatlan gyakorlat mégis kockázatot jelent, hisz a Windows Update kritikus frissítéseket is biztosít a különböző rendszerek számára, amelyek potenciális támadásoktól védhetik meg a felhasználókat. Márpedig jelenleg úgy tűnik, hogy az app minden Windows frissítés letöltését és telepítését akadályozza, ami baj.

A megnyugtató rendezés érdekében a Samsung illetékeseinek a Microsoft szakembereivel kéne összefogniuk az efféle "problémák" elhárításához, ahelyett, hogy látszólag a Microsoft ellen dolgoznának.

A Samsung nemrégiben reagált is a dologra: a vállallat illetékesei vizsgálatokba kezdtek, illetve biztosították róla a felhasználókat, hogy együttműködnek a Microsoft szakembereivel, hogy megnyugtató megoldás szülessen az ügyben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward