A Samsung az SSD-k és HDD-k áráról

A Samsung szerint az SSD-alapú tárolóegységek ára pár éven belül el fogja érni a hagyomános merevlemezek árát köszönhetően a flash memória chipek egyre drasztikusabb áresésének.

A Samsung az SSD-k és HDD-k áráról

A Samsung szerint az SSD-alapú tárolóegységek ára pár éven belül el fogja érni a hagyomános merevlemezek árát köszönhetően a flash memória chipek egyre drasztikusabb áresésének.

Az SSD-meghajtók (Solid State Disk Drive) előnyeit és hátrányait már számtalanszor emlegettük oldalunkon. Ha írási/olvasási-sebességében nem is, de elérési idejében könnyedén beelőzik a HDD-ket, nem beszélve az alacsonyabb fogyasztásról, melegedésről, és a zajról - ami tulajdonképpen nincs is. Egyetlen hátránya van csak, mégpedig az ára, ami gyakorta többszöröse a hagyományos merevlemezekénél. Például egy laptop 100 - 600 dollárral kerül többe SSD-tároló alkalmazása esetén.

Briand Beard, a Samsung Semiconductor flash marketing menedzsere a következőt nyilatkozta egy telefon interjúban: "A flash memóriák ára az elmúlt öt évben 40, 50, 60 százalékkal csökkent. Az ilyen chipek gigabájtonkénti ára pár éven belül el fogja érni a merevlemezekét." Ehhez csak annyit kell hozzátenni, hogy ha van olyan cég ami ért az SSD-khez és HDD-khez is az a Samsung, mivel mindkét tárolókból készülnek a gyáraikban.

Emellett adott egy kis magyarázatot a két tároló árkülönbségének a mikéntjéről is Beard. "Az árak különbsége az alapokban keresendő. Egy merevlemez motorjának, NYÁK-jának, kábelének fix ára van. Ezért ha növelni akarjuk a fordulatszámot, vagy nagyobb kapacitást akarunk hozzáadni akkor az a különbséghez képest nem sokkal dobja meg az árat."

"Az SSD-k áramköre, doboza és vezérlője is fix árral rendelkezik, azonban ahogy növeljük a kapacitást, úgy lineárisan növekszik az ár is. Például ha egy flash chip 2 dollárba kerül, akkor egy 64 GB-os meghajtóba való chip 128 dollárba kerül amihez jön még a NYÁK, vezérlő és a többi tartozék. Ezért ha dupla kapacitást akarunk, akkor dupla annyit kell kicsengetnünk."

A flash chipek ára azonban csak csökken és csökken, a kapacitásuk pedig egyre csak nő. A PC gyártók pedig egyre jobban szeretnék SSD-meghajtók árát a hagyományos merevlemezek árával egy lapon említeni.

Mi lesz az év további részében az SSD-k árával? "A jövőt nem igazán lehet megjósolni ebben az iparban. Mivel az SSD-k ára közvetlenül kapcsolatban van a flash chipek árával, ezért senki sem tudja megmondani a jövőt. Mindenki csupán találgat." folytatta Beard. Jelenleg a flash chipek ára olyan alacsony, hogy a gyártók már alig tudnak rajta pénzt keresni.

"Minden nagyobb flash-gyártó veszteséges negyedévet zárt, így természetesen azt szeretnék elérni, hogy minnél nagyobb profitot zsebeljenek be." Beszélt még Beard az ár/kapacitás terén legkedvezőbb meghajtókról is, szerinte üzleti oldalon a 64 GB-osok helyett a 128-asak a bizonyulnak a kedvezőbb választásnak, fogyasztói részről pedig a 128-asok helyett a 256-osok. A Samsung már tavaly elindította gyors 256 GB-os SSD-inek tömeggyártását, ahogy azt már olvashattuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward